Als je als enige tijd in de wereld van start-ups vertoeft dan ben je het vast al vaak tegen gekomen: Korte broeken die worden gedragen tijdens een business meeting, of die werknemer die enkel shirts draagt van zijn favoriete band. Ze slaan net de plank mis, en maken het daarna nog iets erger met een argument als: “Het is toch een start-up, dan maakt het toch niet uit wat je draagt?”. In Nederland hebben ze altijd al een nogal ‘casual approach’ in België kleed men zich netter. In het buitenland is het toch vaak ‘not done’ als je geen overhemd draagt, en een colbertjasje is dan ook zeker geen overbodige luxe. Echter, is de formele kledij bij ons (gelukkig?) niet altijd een must. Daarom ga ik je in dit artikel ook niet vervelen met traditionele kledingvoorschriften. Toch zijn er een aantal ongeschreven regels, waarmee je jezelf uiteindelijk een plezier doet wanneer je ze naleeft. Geen zin om te lezen over modewetten? Dan is dit artikel geschikt voor jou!

Uit den boze

Er zijn een aantal kledingstukken die gewoonweg echt niet aangetrokken mogen worden voor naar het werk. Denk aan de eerdergenoemde korte broek en het band-shirt. Wanneer je op YouTube zoekt naar ‘What to wear to work’ vind je alleen maar adviezen die leiden tot een saaie colbertcombinatie of een strak pak.

Het juiste antwoord? Ik zou gaan voor de gulden middenweg. Laat All-Stars achterwege, maar je hoeft ook geen lakschoenen aan. Clarks Desert Boots zijn een mooi voorbeeld van een compromis tussen casual en gekleed. Je kan deze schoenen prima in je vrije tijd dragen, maar met een goede jeans ziet het er ook snel gekleed uit.

Waar werk je?

Als je bij een internationaal bedrijf werkt, dan werk je vaak ook met mensen uit verschillende culturen. Dat betekent dat er daar wat formelere kledingvoorschriften gelden. In een andere cultuur kan het namelijk een teken van disrespect zijn als je niet gekleed ten tonele verschijnt.

Ben je eigen baas, dan maak je zelf de regels. Echter, autoritair gedrag hoeft zich niet uit te drukken in kleding. Gooi de term ‘Casual Chic Men’ maar eens in Google, dan kan je al op best wat geslaagde ideeën komen.   

Wat staat er in je agenda?

Je agenda kan een belangrijke raadgever zijn voor de kleding die je die dag draagt. Heb jij bijvoorbeeld een afspraak met een klant, laat je dan van je betere kant zien. Is het slecht weer en je moet naar een aantal afspraken? Dan is een lichte broek wellicht wat onhandig. Zit je daarentegen lekker een dagje op kantoor, dan kan een fijne sweater prima zijn.

Voor wie doe ik het?

Je zou het wellicht niet denken, maar al dat uiterlijke vertoon doe je uiteindelijk voor jezelf. Natuurlijk zie je zelf niet hoe je er uit ziet, maar indirect profiteer je er van. Het is namelijk zo dat als je er verzorgd uit ziet, je lekkerder in je vel zit. Daarnaast word je ook eerder serieus genomen als je aandacht aan je uiterlijk hebt besteed. Als je er erg professioneel uit ziet, dan nemen mensen al snel aan dat je ook daadwerkelijk erg professioneel bent.

Nadeel van de twijfel

Geen idee wat de juiste dresscode is voor die aankomende zakenlunch? Gok dan niet en ga voor een wat nettere look. Dan kom je in ieder geval nooit verkeerd over. Uiteindelijk bouw je vanzelf wat ‘ervaring’ op met wat je het beste kan dragen voor welke gelegenheid en wordt het kiezen steeds makkelijker. Ga echter altijd als jezelf; hou je niet van jasjes, draag deze dan ook niet omdat je denkt dat het moet.

Daar heb ik toch helemaal geen zin in?

Je bent gelukkig niet de enige. Niet iedereen wil en kan een modeguru zijn. Desondanks zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, en dat geldt ook voor het bemachtigen van een goede outfit. Webwinkels als thecloakroom.nl en outfittery.com bieden een persoonlijk kledingadvies en sturen de kleding zelfs naar je op. Wat je niet leuk vindt stuur je simpelweg terug, handiger kan niet!

Daarnaast hebben veel online shops zoals Asos.com ook een optie als ‘Shop de outfit’. Dan schaf je in één keer een goede look aan. Verder is het helemaal niet nodig om direct te investeren in een hele garderobe. Met een goed paar schoenen, een leuk colbert of een mooie jeans als basis kom je al een heel eind.

In deze publicatie zie je wat de kleding stijl is van verschillende top ondernemers in de start-up scene: De korte broek, en het formele pak zijn beiden gespot. Denk er eens over na met welke van de volgende types jij het liefst in zee gaat, puur afgaand op het uiterlijk natuurlijk. Zo betrap je jezelf waarschijnlijk ook dat een verzorgde look toch wat betrouwbaarder over komt als je die belangrijke deal wil afronden.

Waarom wij dit artikel geschreven hebben?

Wij zoeken voor onze eigen start-up Solden.be in Amsterdam nog (bij voorkeur Belgische) online marketing en/of redactie stagiaires.