Vlnr: Thierry Dupont, Glenn Van Croonenborch en Sven Böhne

De Antwerpse start-up Hypervault stelt als eerste Europese bedrijf een digitale kluis ter beschikking. Bedrijven kunnen er al hun wachtwoorden, documenten, bestanden, klanten- en personeelsgegevens, netwerkinformatie, e-mail instellingen en andere vertrouwelijke data veilig in bewaren over verschillende accounts en platformen heen. Op die manier zijn ze beter beschermd tegen hackers en cyberaanvallen. Wij willen de drempel ook voor kleinere bedrijven verlagen.”

Hypervault-oprichters Glenn Van Croonenborch en Thierry Dupont begonnen het systeem eind 2019 naar eigen zeggen te bouwen vanuit frustratie. “In onze agencies slaagden we er maar niet in om vertrouwelijke gegevens goed te beheren en te delen, zowel onze eigen bedrijfsinformatie als data die we in beheer hadden voor de projecten van onze klanten”, zegt Van Croonenborch hierover.

Door goed te luisteren naar andere agencies en naar onze klanten wisten we precies met welke problemen zij te kampen hadden

Zo ontstond bij het duo het idee om zelf een oplossing te bedenken en te ontwikkelen die bedrijven helpt met het beveiligen van hun gevoelige gegevens, zodat ze zich er zelf geen zorgen over hoeven te maken. “Door goed te luisteren naar andere agencies en naar onze klanten en bedrijven in verschillende sectoren wisten we precies met welke problemen zij te kampen hadden en waarnaar ze specifiek op zoek waren. Deze kennis was de basis voor de ontwikkeling van Hypervault. Het concept tekenden we volledig zelf uit. Voor de ontwikkeling deden we een beroep op een Antwerpse team van developers”, aldus Dupont.

Klantenfeedback als drijvende kracht

Hypervault begon als een kleinschalig platform, vertelt Van Croonenborch. “We gebruikten het eerst intern in onze eigen organisaties als een soort proof of concept. Het bleek te werken en toen kwam het idee om een landingspagina op te zetten. Die werd al snel opgepikt door een Facebookgroep, die er vervolgens een lifetime deal aan koppelde. Binnen de 24 uur was die uitverkocht. Dit hadden we nooit verwacht, maar natuurlijk wel gehoopt (lacht).”

“Het voordeel van zo’n lifetime deal is enerzijds dat het ons financiering opleverde - wat we uiteraard nodig hadden als start-up - maar vooral dat we veel waardevolle feedback kregen van de gebruikers om ons product verder uit te bouwen en te blijven verbeteren. Feedback van onze klanten is vandaag nog steeds onze drijvende factor en dat zal altijd zo blijven”, benadrukt Thierry Dupont.

Thierry Dupont

Klanten in ruim 20 landen

Hypervault kwam in een stroomversnelling terecht op het moment dat de oprichters contact hadden met een mogelijke investeerder, Sven Böhne. Die stapte uiteindelijk als derde zaakvoerder mee in het Antwerpse bedrijf. Het startschot was gegeven voor de brede ontwikkeling en uitrol van het SaaS-platform.

Twee jaar lang werkte het team vol overgave aan hun digitale kluis. Om in september 2021 officieel te lanceren. “Intussen hebben we al klanten in meer dan twintig landen”, klinkt het trots. “Onze doelgroep vandaag zijn Europese kmo’s, vooral in de sectoren legal, IT, agency en boekhouding aangezien zij met veel gevoelige data te maken krijgen. We geloven dat er nog veel mogelijkheden zijn om verder te groeien.”

Er bestaat een trend bij Europese bedrijven om hun vertrouwelijke gegevens onder te brengen bij spelers van eigen bodem. Dat is zeer interessant voor ons”, aldus Van Croonenborch. “Met ons samenwerken geeft bedrijven meer vertrouwen en gemoedsrust dan wanneer ze bijvoorbeeld in zee gaan met een Amerikaans bedrijf. Als Europese speler hebben we nog een bijkomende troef: de EU-regelgeving is strenger maar ook een pak duidelijker waardoor we onze klanten extra veiligheid kunnen garanderen.”

De EU-regelgeving is strenger maar ook duidelijker dan de Amerikaanse, waardoor wij als Europese speler onze klanten extra veiligheid kunnen garanderen

Het SaaS-platform van Hypervault is volledig cloud-based en zeer gebruiksvriendelijk. Het grootste voordeel is dat je er álle soorten vertrouwelijke gegevens in kan bewaren, licht Dupont toe. “Zonder afbreuk te willen doen aan de kwaliteit van de vele wachtwoordenmanagers die vandaag op de markt zijn, maar wij bieden zoveel meer. Hypervault beheert ook licenties, bestanden, gegevens van werknemers of klanten, netwerkinformatie en ga zo maar verder. Alles is onderverdeeld in overzichtelijke mappen en het is mogelijk om toegangsrechten te geven aan bepaalde mensen of teams binnen het bedrijf. Het systeem is zeer sterk beveiligd. Zo gebruiken we de nieuwste encryptie en de beveiligde inlog-app itsme®.”

Meer bewustwording nodig

De Belgische overheid en Europa doen tegenwoordig veel inspanningen om bedrijven te sensibiliseren rond het belang van gegevensbescherming en de risico’s van een slecht beheer van gevoelige informatie. “Dit juichen we uiteraard toe maar er is nog werk aan de winkel”, stelt Van Croonenborch. “Want veel bedrijven blijven het gevaar van datalekken en cyberaanvallen onderschatten.

Glenn Van Croonenborch

“Bovendien schrikt de technische kant van gegevensbeveiliging en het kostenplaatje dat ermee gepaard gaat hen vaak af om dit probleem in de diepte aan te pakken. Zeker voor kmo’s is de drempel nog (te) hoog, waardoor ze hun toevlucht nemen tot onveilige kortetermijnoplossingen. Met onze digitale kluis willen we de drempel voor hen verlagen”, benadrukt de co-founder.

De technische kant van gegevensbeveiliging en het kostenplaatje schrikt veel bedrijven af om dit probleem in de diepte aan te pakken. Wij willen voor hen de drempel verlagen

Er is nog een bijkomende hindernis, volgens Dupont. “De grote sterkte van Hypervault is dat het veel meer features biedt dan de doorsnee paswoordmanagers. Desondanks is het moeilijk om deze boodschap te laten doordringen bij bedrijven en hen te doen inzien wat de meerwaarde van ons product precies is. Ervaring leert ons dat eens mensen het proberen, ze meteen ondervinden wat voor een wereld van verschil het is. Maar daarvoor moeten we natuurlijk eerst een ingang zien te vinden bij de bedrijven.”

Sven Böhne

Ultieme droom

Ondanks de uitdagingen is Hypervault vandaag een snel groeiende start-up. De digitale kluis wordt volledig gestuurd en ontwikkeld vanuit België, met de ambitie om een oplossing te bieden voor bedrijven in gans Europa. Vanuit Antwerpen werken momenteel 12 mensen aan Hypervault. “Ook hier verwachten we snel te kunnen schalen.”

Momenteel zijn we bezig aan een tweede seed-ronde. We kregen ook van VLAIO subsidies voor de verdere ontwikkeling van ons platform. We kijken uit naar de toekomst. Intussen blijven we continu voortbouwen op de feedback van onze gebruikers, maar ook van bedrijven die uiteindelijk niet intekenden. Want ook hun mening is belangrijk om onze oplossing te kunnen blijven verbeteren”, klinkt het.

We blijven voortbouwen op de feedback van onze gebruikers, en ook van bedrijven die niet intekenden. Ook hun mening is belangrijk om ons product te blijven verbeteren

“Veel bedrijven beseffen niet hoe onnauwkeurig ze omspringen met hun gegevens. Ze gebruiken allerlei verschillende systemen en er is vaak weinig tot geen beveiliging. Met Hypervault staan ze allemaal op één gebruiksvriendelijk platform en zijn ze extreem goed beveiligd. Wij bieden bedrijven gemoedsrust en gebruiksgemak. Onze ultieme droom is dat Hypervault de ‘go to place’ wordt voor Europese ondernemingen om al hun vertrouwelijke of gevoelige data veilig te stellen.