Belgische start-up lanceert online leerplatform voor VR storytellers

Belgische start-up lanceert online leerplatform voor VR storytellers

Dit stuk is een samenwerking tussen Bloovi Studio & yondr

Een ding was zeker toen yondr vorige zomer kapitaal ophaalde: met het geld zou de Oost-Vlaamse start-up een Virtual Reality Academy opzetten. Deze maand is het eindelijk tijd voor de officiële lancering van VRTL, zoals de eigen ‘Academy’ is gedoopt. Het doel? Een wereldwijde go-to resource worden van alles wat met storytelling in VR te maken heeft. Medeoprichter Pieter Van Leugenhagen vertelt op welke manier het bedrijf uit Beveren dat wil bereiken.

Voorlopers in Virtual Reality

“Virtual Reality is zeker geen hype die zal overwaaien, het is eerder een kwestie van wanneer de technologie een grootschalige adoptie kent”, zo steekt Van Leugenhagen van wal. En dat geloof heeft hij altijd gehad, al sinds hij in 2014 samen met medeoprichters Dave Roox en Mathias Van Dosselaer van start ging met yondr. “Al een tijd geleden voorspelde Mark Zuckerberg dat VR the next big computing platform na smartphone en tablet ging zijn”, knikt hij. “Toen mobile development plots een opmars kende - dat was ongeveer tijdens de lancering van de iPhone 4 - moesten klassieke agentschappen plots schalen op hun personeel. Vaak ging het over een uitbreiding van 2 naar 50 mobile developers. En volgens ons gingen bedrijven zoals yondr vroeg of laat met net hetzelfde probleem kampen.”

Dé geknipte VR-profielen zitten vandaag de dag niet op de schoolbanken

Maar Van Leugenhagen besefte snel dat de geknipte VR-profielen vandaag niet op de schoolbanken zitten. “Op dat moment zijn we onze methodologieën beginnen uitschrijven en documenteren”, herinnert de ondernemer zich. “Wilden wij als agentschap competitief blijven en kunnen schalen, dan moesten we een interne kennisdatabank hebben met de juiste informatie. Die zou nieuwe profielen dan in een mum van tijd kunnen bijscholen op vlak van VR. Zodat we een versneld onboardingproces hadden, zeg maar.”

Gecentraliseerd platform voor VR-storytelling

Zo gezegd, zo gedaan. Nieuwe yondr-medewerkers hadden met de interne kennisdatabank een spoedcursus over Virtual Reality binnen handbereik. Maar yondr had toen geen flauw idee dat het niet bij een interne kennisdatabank zou blijven. Wanneer het bedrijf - dat al van meet af aan internationaal actief was - hun aanbod en modus operandi pitchten aan andere spelers wereldwijd, kregen ze al snel de vraag of externe partijen zich ook konden aanmelden voor de interne ‘academy’. Een eerste validatie van het concept dat er daadwerkelijk nood was aan een dergelijk platform binnen de sector.

“Opvallend genoeg toonden ook andere sectoren, waaronder videografen en reclamebureaus, interesse”, gaat Van Leugenhagen verder. “Veel mensen met een verschillende achtergrond wilden kennelijk begrijpen hoe Virtual Reality in elkaar zat. En vandaag de dag willen zij daar geen saai handboek voor opendoen. Niemand leert nog graag klassikaal, maar eerder online.”

Met deze marktvraag en tegelijk ook validatie ging yondr aan de slag. Alles kwam in een stroomversnelling terecht. “De eerste cursussen staan online op ons VRTL-plattform”, zegt Roox enthousiast. “VR-liefhebbers en -professionals vinden er alles om hun prille of groeiende carrière een boost te geven. Denk aan een introductiecursus die handelt over de geschiedenis van het vak, cursussen voor elk onderdeel van het VR-productieproces, concept creatie, productie, postproductie, distributie… allemaal vergezeld van een virtual glossary. Met deze introductory courses richten we ons dus vooral tot video professionals, creatives, starters in VR die inzicht willen krijgen in de production workflow. Het 'Introductory Package' bestaat in totaal uit zeven cursussen - een mix van audiobooks, tekst en video’s - die je als gebruiker als pakket of apart kunt aankopen. Natuurlijk kan je ook op de Academy terecht voor het laatste nieuws uit de VR-videosector.

De kracht van een goede ervaring zit niet alleen in de productie, maar ook in het creatieve en conceptuele denkproces

In de eerste plaats werden alle cursussen ontwikkeld door yondr zelf, al kunnen andere VR-bedrijven en dergelijke agentschappen er binnenkort ook lesmateriaal op plaatsen. Of het Beverse yondr dan geen schrik heeft voor de concurrentie? “Andere VR-bedrijven zullen sowieso de markt betreden”, stelt Van Leugenhagen. “Met of zonder onze VRTL Academy. Maar op deze manier dragen we tenminste bij tot kwalitatieve content. Anderzijds zit de kracht van een goede ervaring niet alleen in de productie, maar ook in het creatieve en conceptuele denkproces. En daarin hebben we met yondr natuurlijk een voorsprong van vijf jaar ervaring.”

Grootschalige adoptie van VR

De bedoeling is dat gebruikers van de VRTL Academy met de verworven kennis meteen aan de slag kunnen, aldus Pieter Van Leugenhagen. “We willen fanaten en belanghebbenden echt meetrekken in die wereld. Om te tonen hoe bepaalde software werkt. Omdat we zo een drempel kunnen wegnemen. Onze slagzin is dan ook niet zomaar ‘Explore. Learn. Immerse’. Explore staat voor ons editorial magazine waarbij we de lezers willen laten kennismaken met VR en verhalen willen delen van thought leaders binnen de sector. Learn gaat vanzelfsprekend over de online cursussen en immerse betekent dat we de mensen op ons platform effectief aan de slag willen laten gaan. En hen de handvaten willen aanreiken om hun theoretische kennis om te zetten in de praktijk, zonder vooraf investeringen te moeten doen in hard- en software. Op termijn willen we dus ook cloud computing verhuren met benodigde software op, want de toepassingsgebieden van VR zijn legio. Het is echt een kwestie van tijd.”

Benieuwd naar de kennis en inzichten die je op VRTL kan opdoen? Wil jij een carrière in VR uitbouwen? Bezoek snel de VRTL Academy en ga van start met de gratis cursus!

Belgische start-up lanceert online leerplatform voor VR storytellers

Dit stuk is een samenwerking tussen Bloovi Studio & yondr

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.634 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief