‘Ons overkomt dat niet.’ ‘Waarom zouden ze dat bij ons doen?’ ‘Wij hebben niets belangrijk.’ Het zijn maar enkele van de zinnetjes die ze bij IT-bedrijf ASPEX regelmatig horen wanneer ze het met andere bedrijven hebben over cyberaanvallen. “Maar die redeneringen slaan nergens op. Want zo werkt het niet”, zegt Maarten Bovée, Chief Sales and Marketing Officer van ASPEX. “Iedereen kan aangevallen worden. De kunst is om ervoor te zorgen dat hackers met niets aan de haal kunnen gaan.”

Begin deze zomer was het weer zo ver: een hackersgroep voerde een grootschalige cyberaanval uit die verschillende sectoren in verschillende landen heeft getroffen. Ook tientallen Belgische kmo’s werden geconfronteerd met de eis van losgeld in ruil voor hun gegevens. Het is uiteraard niet de eerste keer dat zo’n ransomware-aanval in het nieuws komt en het zal ook niet de laatste keer zijn, vreest Maarten Bovée. “Je zou denken dat meer bedrijven er aandacht voor hebben net omdat het regelmatig gebeurt, maar eerlijk? Nog te weinig ondernemingen zijn er zich écht van bewust.”

Maarten Bovée, Chief Sales and Marketing Officer van ASPEX

Bedrijven denken dat hun gegevens niet belangrijk genoeg zijn of dat hun organisatie niet groot genoeg is om interessant te zijn voor de hackers. Maar volgens Bovée draait het daar helemaal niet om. Als een hacker maar zijn handen kan leggen op gegevens en losgeld kan eisen om die weer vrij te geven, is zijn doel geslaagd. Het is de missie van ASPEX om mensen hierover bewuster te maken. “De komende maanden gaan we hier hard op inzetten”, zegt Bovée. “Vooral bij accountants, interimkantoren en HR-bedrijven, omdat we merken dat het in die sectoren nog niet zo hard leeft.”

Op 23 september zal het IT-bedrijf ook de Antwerp Ransomware Protection Summit organiseren, een event volledig gericht op cyber security. “En dan uiteraard vooral op wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je eigenlijk geen problemen hebt wanneer je met een aanval wordt geconfronteerd. Want daar komt het op neer hé: als je toch wordt aangevallen, moet je ervoor zorgen dat die hacker je niets kan maken omdat je voldoende back-ups hebt van de gegevens en andere oplossingen hebt geïnstalleerd. Die oplossingen maken het verschil tussen losgeld moeten betalen of niet.”

Teams die oorlogje spelen

Cyber security is een grote focus van ASPEX, dat al meer dan 15 jaar bedrijven helpt bij de migratie van hun systemen naar de cloud. Maarten Bovée is dan ook trots dat deze focus z’n effect niet mist. “We hebben een klant die een aantal jaren geleden werd aangevallen door hackers, maar met de systemen die wij afschermden, is er niets gebeurd”, zegt hij. “We doen bij onze klanten regelmatig testen om de veiligheid te controleren. Maar we werken ook gewoon in zowat de veiligste public cloud die er bestaat, Microsoft Azure.”

Het is best wel cool om aan een van onze accountants of softwarebedrijven diezelfde veilige omgeving te kunnen geven als ze bij het Amerikaanse leger hebben

Dat Microsoft als een van de grootste bedrijven ter wereld miljoenen dollars uitgeeft aan security hoeft niet te verbazen. Maar Bovée weet meer: “Je geraakt niet zomaar binnen in de datacenters van Microsoft. Zelfs als een technieker iets moet herstellen, krijgt die in een bakje precies mee wat hij nodig heeft. Niets meer of minder. De technieker wordt ook getimed. Je blijft daar beter niet te lang weg”, lacht de Chief Sales and Marketing Officer van ASPEX. “Microsoft heeft ook twee teams die de hele dag oorlogje spelen tegen elkaar. Hun red team en blue team moeten proberen in elkaars interne omgeving binnen te dringen, met de bedoeling om te achterhalen waar mogelijke zwakke plekken in de cloud zitten. Op die manier zijn ze continu hun eigen infrastructuur aan het testen en verbeteren.

Als het Amerikaanse leger deze cloud gebruikt, dan weet je dat je goed zit, zegt Maarten Bovée nog. “De cloud van Microsoft biedt hetzelfde niveau van veiligheid voor om het even wie. Het is best wel cool om aan een van onze accountants of softwarebedrijven diezelfde veilige omgeving te kunnen geven als ze bij het Amerikaanse leger hebben”, glimlacht Bovée.

Van implementatie tot optimalisatie

ASPEX doet natuurlijk ook meer dan enkel een veilige cloud voorzien. “We kunnen eigenlijk de hele digitale transformatie doen bij een klant. We helpen niet alleen bij de transitie naar een cloudmodel op technisch vlak, maar ook op vlak van change management. Want dat laatste wordt vaak vergeten door IT-bedrijven. Terwijl het net heel belangrijk is om een bedrijf daar in te begeleiden, want eenvoudig is zo’n andere manier van werken niet.”

Ja, je hebt altijd de early adopters; de mensen die met alles snel weg zijn en goesting hebben om nieuwe dingen te leren. Maar je hebt evengoed in elk bedrijf laggards, benadrukt Bovée. Mensen die een duwtje in de rug nodig hebben of gewoon een helping hand, dus. “Het is belangrijk om iedereen mee te krijgen in zo’n digitale transformatie. We helpen bij die change management door de tools ook effectief uit te leggen en te tonen hoe ze efficiënter kunnen werken in de cloud”, vertelt Bovée. Maar ook daar stopt het niet voor ASPEX. “Eens een bedrijf goed gesetteld is in de cloud, kijken we naar optimalisaties. Bepaalde automatisaties toepassen, bijvoorbeeld, die ervoor kunnen zorgen dat onze klant minder kosten heeft aan z’n hele IT-installatie.”

Maarten Bovée beseft dat het een mes is dat aan twee kanten snijdt: “Als we maken dat die hele cloudomgeving goedkoper wordt dankzij de juiste optimalisaties, dan verdienen wij inderdaad minder. Veel IT-bedrijven zullen om die reden zulke optimalisaties dan ook nooit uitvoeren bij klanten. Wij doen dat wel. Is dat gek? Voor ons niet nee, wij willen gewoon een goeie partner zijn voor onze klanten. Eén die niet alleen op korte termijn van pas komt, maar op wie je voor de lange termijn kunt rekenen.”

Het Antwerpse IT-bedrijf helpt klanten bijvoorbeeld ook bij hun strategie. Want in de cloud werken heeft vaak een positieve impact op een businessmodel. “Het geeft je enorm veel schaalbaarheid en flexibiliteit. Het is dus niet alleen meer een discussie met de IT manager of CIO, maar ook met de CEO. Want waar wil die op businessvlak naartoe? Dat is voor ons interessant om te weten, want wij kunnen daar oplossingen rond bedenken om dat doel te helpen bereiken.”

We moeten zien dat we blijven pionieren, dankzij die mentaliteit hebben we vaak een voorsprong op anderen

Blijven pionieren in een snelle wereld

Niet alleen de cloud kent voor ASPEX geen geheimen meer, maar ook verschillende samenwerkingstools zitten in de vingers van het twintigkoppige team. “Je hebt de klassiekers als Teams en Sharepoint die we uiteraard ook implementeren. Maar we zorgen ook voor een goede integratie van die verschillende tools en oplossingen. We zijn bijvoorbeeld de eerste Microsoft-partner die Voice Over IP heeft geïntegreerd in Microsoft Teams, wat bellen via de cloud in Teams dus mogelijk maakt.”

Dat is meteen een goed voorbeeld van de innovatieve mindset van ASPEX. “In onze branche kunnen we het niet permitteren om achterop te geraken. We moeten zien dat we blijven pionieren en met nieuwe dingen aan de slag gaan, nog voor ze op de markt komen. Dankzij die mentaliteit hebben we vaak een voorsprong op anderen. Dat is goed, uiteraard. Maar die voorsprong komt er niet vanzelf”, zegt Bovée. “Het is een kwestie van continu leren en bijleren.”

In een wereld waar de digitale evoluties elkaar snel opvolgen, is het niet eenvoudig om bij te blijven. ASPEX doet dat wel, door hun medewerkers de ruimte te bieden om hun competenties te verruimen. “Wij investeren in kennis, dat is cruciaal in deze sector. Het gaat almaar sneller en er komen elke maand nieuwe toepassingen bij. De buzzwords van vandaag, zoals AI of 5G, zijn over vijf jaar heel mainstream. In de cloud werken zal in 2026 de normaalste zaak van de wereld zijn. Ook al staat nog niet elk bedrijf daar nu bij stil. Een server gaat dan in niemands hoofd meer opkomen. Maar wij zijn met die trend nu al mee, want tegen eind dit jaar zullen al onze klanten in de cloud zitten. En maar goed ook, want het is een veel veiligere oplossing tegen hackers dan een server. En die optimale veiligheid, dat is waar we naartoe moeten.