Bron foto: Shutterstock

Motivatie is een abstract begrip. Je hebt het bij elk aspect in je leven nodig en al zeker bij je professionele activiteiten. Motivatie wordt ook wel eens 'energie' genoemd, de energie om iets te ondernemen. Zonder motivatie zit je stil en raak je nog meer gedemotiveerd. Maar hoe bouw je aan je motivatie? Moet je er veel tijd in steken? Kost het geld? Waar vind je het? De antwoorden op deze vragen vind je hieronder.

"People say motivation doesn't last, well... neither does bathing, that's why we recommend it daily"

Deze oeroude quote van Zig Ziglar was van toepassing in zijn tijd en klinkt vandaag nog even logisch. Het bevat ook de meest treffende vergelijking die je kan maken bij motivatie. Je besteedt dagelijks tijd aan je buitenkant, wetende dat je dit je hele leven dagelijks moet blijven doen. Waarom zouden we dit dan ook niet doen voor ons persoonlijk interieur?

Ga je akkoord met de volgende stelling? "Wie ervoor zorgt dat hij er netjes en verzorgd uitziet en een gezonde uitstraling heeft, voelt zich meer zelfzeker en staat steviger in zijn schoenen." Ga je dan ook akkoord met dit? "Wie gemotiveerd is en bruist van energie, straalt dit uit en ziet er zo gezonder en verzorgder uit."

Jezelf motiveren door "knowledge & habbits"

Dit artikel is vooral bedoeld om jou eens te doen nadenken over je eigen motivatie en energie. En omdat we beseffen dat niet iedereen de tijd heeft of de tijd wil vrijmaken om hier heel actief mee bezig te zijn, houden we het bij onderstaande tips vooral bij korte, snelle technieken om net dat beetje extra energie op te wekken om die net iets betere resultaten neer te zetten.

Toch willen we even kort de twee belangrijkste soorten zelf-motivatie aanhalen.

  • Knowledge: Niets werkt meer demotiverend dan het gevoel dat je kennis onvoldoende is om je job goed uit te voeren. Ben je nu actief als web developer,  online marketeer, of als verkoper, of ... Je moet kunnen meepraten over alles wat te maken heeft met je job. Na het verwerven van nieuwe kennis, heb je altijd een extra boost aan motivatie & energie (al was het maar voor even..). Dus als je dan eens een boek leest, of een opleiding volgt, sta hier dan ook nog eens extra bij stil. Wat zijn de directe gevolgen van je nieuw-verworven kennis? Gaan je collega's je meer respecteren? Je baas? Welke invloed zal het hebben op je zelfzekerheid tegenover klanten? Door hier bewust over na te denken, vergroot je het effect.
  • Habbits: Naast het voeden van je brein, kan je ook werken aan je motivatie door bepaalde gewoontes aan te kweken (en het is vooral daarop dat we dieper ingaan bij de 10 tips hieronder). Meestal zijn dit zaken die in het begin tijd en energie vragen, maar het is wetenschappelijk bewezen dat het ongeveer een viertal weken duurt eer een nieuwe gewoonte een vast patroon wordt in je hersenen, waardoor het min of meer een reflex wordt. Dit zijn zaken die perfect toe te passen zijn door mensen die er wel iets willen aan doen, maar niet de tijd hebben om er uren per dag mee bezig te zijn.

Extra tip bij habbits: Ga nooit meerdere gewoontes in één keer gaan installeren. De kans is namelijk groot dat je het snel weer opgeeft. Je kan dit bijvoorbeeld doortrekken naar nieuwjaarsresoluties. Mensen stellen dikwijls een waslijst aan goeie voornemens op en na een week is er niets meer van te merken. Maak daarom een lijstje met prioriteiten en installeer elke maand een nieuwe gewoonte. Zorg ervoor dat deze telkens een vast patroon wordt en ga dan pas over naar de volgende.

This is what you came for: de 10 tips

 

1. The 1-minute sprint

Dit is een leuke om mee te beginnen. Planking is out, sprinting is in! Deze techniek pas je vooral toe om momentum te creëren of vast te houden, om jezelf in je element te krijgen. De beste momenten om dit te doen, is bij het opstaan en wanneer je bijvoorbeeld een namiddag-dipje voelt opkomen. (Je kan het ook zien als een krachtbeweging of een anker, voor zij die wat meer met motivatietechnieken bezig zijn).

Hoe ga je te werk? Sta recht en ga 60 seconden lang heel hevig gaan sprinten, liefst nog ter plaatse. Span je billen op, gebruik je armen en hef je knieën, laat zoveel mogelijk spieren hun werk doen. Echt álles geven!

Het resultaat? Je kan het bezien als een natuurlijke Redbull. Het resultaat is dat je aders zich meer open zetten en je bloed sneller gaat stromen. Hierdoor gaat er meer zuurstof naar de hersenen, heb je meer adrenaline en kan je je beter focussen. Dit is vooral interessant voor mensen die vele uren op een bureaustoel zitten.

2. Visualiseer

De techniek van het visualiseren is een studie appart en je kan er een heel boek over schrijven. Maar het komt erop neer dat je met beelden jezelf meer emotioneel kan binden aan je persoonlijke doelen. Dagdromen is goed voor je, persoonlijk vind ik dit zelfs noodzakelijk. Regelmatig even een scenario laten afspelen waarbij je jezelf ziet in de situatie die je graag wil bereiken. Wil je graag dat Forbes Magazine je later bestempelt als de nieuwe Steve Jobs? Stel jezelf dan de cover voor waar jouw kop op staat. Zou je graag een handje schudden met Mark Zuckerberg? Werk dan een scenario uit waarbij dit mogelijk zou zijn en laat die film afspelen in je hoofd.

Wie bezig is met NLP, kan hier ook de techniek van het televisietoestel gebruiken: zet jezelf in de zetel, speel het filmpje af, neem de afstandbediening, zet het volume luider, maak de kleuren feller, spoel terug, speel opnieuw af, zet op pauze bij het belangrijkste moment, ... Alles om maximaal resultaat te halen uit je oefening.

Wanneer? Op elk moment van de dag! Al kan het bijvoorbeeld extra interessant zijn om dit 's morgens te doen tijdens het douchen, in de auto op weg naar je werk, wanneer je je wat minder goed voelt, ...

3. In plaats van in te zoomen op een uitdaging, zoom eens uit

Zit je met een uitdaging, een probleem of een ambetante situatie? Doe dan eens het volgende: sluit even je ogen en stel de situatie voor als een beeld. Plak dat beeld nu op een TV-scherm, voor de techies, het mag natuurlijk ook een tablet zijn of iets anders... En nu ga je spelen met het beeld: eens uitzoomen, inzoomen op een bepaald element, geluid toevoegen, ... Concentreer je echt op het beeld (filmpje) en stel die heel scherp en duidelijk, bekijk het van elke kant en laat elk element duidelijk naar voor komen. Zo kan je de situatie misschien eens bekijken vanuit een ander perspectief en biedt het misschien een oplossing of wat duidelijkheid.

4. Luister niet naar je familie of dichte vrienden

Het klinkt wat extreem, maar wil je met iets starten of iets ondernemen, dan luister je best niet te veel naar familie of dichte vrienden. Die zijn namelijk té emotioneel betrokken bij jou als persoon en gaan je daardoor willen beschermen van eventuele risico's. Je mag uiteraard luisteren en rekening houden met wat ze zeggen, maar focus je vooral op advies en opmerkingen van mensen die weten waarover ze spreken en minder emotioneel betrokken zijn.

Laat je dus niet demotiveren door mensen uit je directe omgeving, door mensen die zelf niet zouden durven wat jij wil doen. Jij bent uiteindelijk degene die het moet doen...

5. Pijn-plezier: beloon of straf jezelf

We doen dit al bij kinderen, waarom zouden we dat stoppen wanneer we van onszelf denken dat we volwassen zijn? Het zullen andere beloningen zijn, maar het effect blijft dezelfde. Hoe kan je dit concreet doen? Zijn er bepaalde zaken binnen je job, je onderneming, je huishouden, ... waar je een hekel aan hebt en dikwijls uitstelt, dan kan je kleine beloningen inbouwen om die taken toch uitgevoerd te krijgen. Ook jezelf straffen werkt: "als ik dit niet afgewerkt krijg, ga ik niet gaan sporten straks."

Behalve het feit dat het straffen of belonen zelf zijn effect heeft, ga je ook al bewuster nadenken over je to-do's en de gevolgen van bijvoorbeeld onafgewerkte of onuitgevoerde taken.

6. Pijn-plezier: "Wat gebeurt er als ik niet slaag?"

Akkoord, je moet focussen op het positieve, maar af en toe eens fantaseren over verregaande gevolgen bij falen, kan ook goeie inzichten bieden. Wat als je er niet in slaagt die nieuwe klant binnen te halen, kan het dan zijn dat er onvoldoende inkomsten zullen zijn? En ga je door die onvoldoende inkomsten de zaak nog kunnen rechthouden? Wat zou er gebeuren mocht je iemand moeten ontslaan omdat die ene klant er niet bij is? Als werknemer kan het natuurlijk ook: wat gebeurt er als je die deadline niet behaalt? Het vertrouwen van je baas zal waarschijnlijk een deuk krijgen? Ga je je nog even comfortabel voelen op je werk? Hoe gaan je collega's (die wel hun deadlines halen) daarop reageren? Zou het kunnen dat dit dé druppel zou zijn voor je baas?

Dat zijn allemaal redeneringen die ervoor kunnen zorgen dat je je bewust wordt van eventuele nare gevolgen van één bepaald falen. Doe dus wat je moet doen!

7. Biker-principe

De lezers die met een motor rijden, gaan dit kunnen bevestigen: als je een scherpe bocht moet pakken of een manoevre moet uitvoeren, moet je altijd kijken in de richting waar je naartoe wil. Dit principe kan je hier ook toepassen. Stel je lange termijn doelen op en vraag je regelmatig af of deze actie je dichter bij dat doel helpt. Beperk activiteiten die je niet vooruit helpen en focus je op die zaken die jou richting je doelen helpen. Houd je focus daarop gericht.

Hier geldt hetzelfde als bij het straffen & belonen: zie dit niet als een concept dat je tot in de perfectie moet toepassen, enkel al het bewust stilstaan bij je doelen en de weg ernaartoe, zal je duidelijkheid geven en klaarheid in wat je moet doen. Je stelt doelen voor je bedrijf, waarom dan niet voor jou als persoon?

Extra tip: stel niet enkel professionele doelen, denk ook na over de andere aspecten van je leven zoals fysiek, financieel, relationeel, familiaal, ...

8. Veranker emoties

Emoties verankeren is een techniek uit NLP (Neurolinguïstisch Programmeren), we gaan niet dieper in op NLP zelf, maar wie hier meer over wil weten, kan het boek NLP voor Dummies lezen (ook via de reacties kan je naar meer boekentips vragen).

Emoties verankeren, kort uitgelegd: Het komt erop neer dat je een bepaalde positieve emotie gaat vastankeren, zodat je die later gemakkelijk terug kan oproepen.

Dit doe je zo: Stel dat je net een verkoop hebt binnengehaald, een project hebt afgewerkt, een compliment hebt gekregen van een klant of je baas, ... Je kan de emotie die je hierbij ervaart, oogsten en bijhouden voor later. Terwijl je de emotie nog ervaart, doe dan een paar keer dezelfde, specifieke beweging met bijvoorbeeld je handen. Het moet een beweging zijn dat je anders nooit, of toch niet veel, doet. Ikzelf heb bijvoorbeeld een anker waarbij ik de toppen van mijn duim en middelvinger van mijn rechterhand samenbreng en die dan een paar keer tegen elkaar tik. Het hoeft dus geen gigantische beweging te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook met je rechterhand drie klopjes op je linkerschouder geven etc...

Doe dit elke keer wanneer je die bepaalde emotie voelt (voor elke emotie een andere anker). Na een aantal keer gaan je hersenen die beweging (aangezien ze uniek is) associëren met die emotie. Na verloop van tijd werkt het dan ook omgekeerd, bij het uivoeren van die beweging (dat anker), ga je de gekoppelde emotie kunnen oproepen.

9. Houd success-stories bij de hand - log je successen

Success-stories: Maak ergens een folder waar je success-stories opslaat (bijvoorbeeld die van Dropbox of Davy Kestens) en ga die opnieuw gaan lezen, wanneer je motivatie even zoek is. Het moeten dus inderdaad geen success stories zijn van jezelf. Ideaal zitter er tussen over leeftijdsgenoten of mensen die in een gelijkaardige situatie zitten (bijvoorbeeld een bepaalde fysieke aandoening etc...). Het resultaat hiervan is dat je geïnspireerd raakt door het verhaal en het doorzettingsvermogen van de persoon in kwestie. Daardoor ga je ofwel een gevoel creëren van "Ik kan dat ook verdikke", of gewoon opnieuw overtuigd van de mogelijkheden die de wereld biedt.

Log je successen: Een dagboek lijkt soms veel werk (toegegeven, ik zelf ben al 3 keer begonnen aan één en nooit volgehouden), daarom kan je het ook op een andere manier. Let op: deze kan misschien wat kinderlijk lijken, maar het werkt! Leg een succeskistje aan. Wat kan je daar in steken? Alles wat duidt op eerder gerealiseerde successen. Dat kan een brief zijn met de bevestiging dat je een bepaalde job hebt, een mailtje van een tevreden klant, als ondernemer bijvoorbeeld ook de bevestiging van je ondernemingsnummer of het bankuittreksel met de allereerste klant die betaald heeft, ...

Wanneer je dan even een 'minder' moment hebt, kan je dat kistje bovenhalen en jezelf eraan herinneren waarom je het juist doet. Bij het zien van die eerdere successen, ga je dikwijls ook weer het gelukzalige gevoel van dat moment oproepen (beetje zoals de ankers van daarnet).

10. Trek je lessen en je plan

Heb je een tegenslag? Trek er dan je lessen uit en trek je plan! Het is belangrijk dat je ervan uitgaat dat alles bij jezelf vertrekt. Stel jezelf dus de vraag "hoe had IK dit kunnen voorkomen". Soms kan het lijken alsof je er zelf niets aan kon doen en dat het weer "de schuld is van de anderen", maar bijna altijd kan je iets ontdekken dat je er zelf kon aan gedaan hebben.

Jezelf bij alles 'de schuld' geven, kan minder motiverend lijken, maar op langere termijn heeft dit een heel positief effect. Je moet weten dat telkens wanneer je iemand anders of een bepaalde "situatie" de schuld geeft, je eigenlijk aan jezelf zegt: je bent machteloos, hoe hard je ook probeert, je hebt het niet in de hand... Dit werkt op langere termijn demotiverend en op kortere termijn frustrerend.

Ook het feit dat je concrete lessen trekt uit een bepaalde ervaring, zorgt ervoor dat je die ervaring makkelijker kan verwerken, achter je laten en doorgaan naar het volgende. Er blijven over klagen, gefrustreerd zijn of zelfs kwaad, is voor niets goed, zo snel mogelijk analyseren, verwerken en opslaan als een leerrijke ervaring.

Extra voordeel: Naar de buitenwereld toe ga je veel meer respect afdwingen en ook op meer begrip kunnen rekenen, als je de zaken wat rationeler bekijkt en als je niet zit te klagen en te zagen over wie of wat jou dit heeft aangedaan. Het is dus niet enkel goed voor jezelf, maar ook voor de mensen rondom jou.

Conclusie

Als het wat veel zou lijken of je weet niet waarmee te beginnen, overloop de 10 tips dan nog eens snel en kies er 1 uit die je makkelijk te doen lijkt. Zoals gezegd in het begin: na 4 weken consequent toepassen, wordt het min of meer een gewoonte. Je kan eventueel de 10 tips overnemen of opslaan en ééntje per ééntje afwerken.

Wat je nu precies gaat toepassen, is uiteindelijk minder belangrijk. We willen vooral verkrijgen dat je eens bewuster gaat nadenken over bepaalde zaken. Niet zomaar alles je laten overkomen, maar alles ook echt beleven, emoties kunnen en durven herkennen en er dan ook iets mee doen. In een zakelijke omgeving lijkt dit niet altijd even gemakkelijk, maar je bent nog altijd een mens en een mens heeft emoties. Doe het dus voor jezelf.

Iets toe te voegen? Laat het ons weten via de comments.

Wil je nog extra gemotiveerd worden? Lees dan welke kansen de crisis biedt voor de internetsector.

--  --

Kan je dit artikel appreciëren? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.

Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi