De Amerikaanse inlichtingendiensten FBI & NSA kunnen via achterpoortjes op de servers van Microsoft, Google & Facebook. Ook internet-gebruikers die geen Amerikaanse nationaliteit hebben worden bespied. Dat meldt The Washington Post.

 

Telefoonverkeer Verizon-klanten wordt bespied

Gisteren maakte The Washington Post bekend dat de Amerikaanse inlichtingendiensten de volledige belhistorie van provider Verizon verzamelen. Zo beschikte de krant over enkele gelekte documenten die het had gekregen van een voormalig werknemer van de Amerikaanse inlichtingendienst. Uit de documenten blijkt echter dat het niet enkel Verizon-telefoonverkeer is dat werd afgeluisterd...

Toegang tot servers van Microsoft, Yahoo, Google & Apple

Volgens de documenten blijkt ook dat de Amerikaanse inlichtingendiensten via het zogenaamde PRISM-programma toegang hebben tot de servers van Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, AOL, Paltalk, YouTube, Skype & Apple. Via dat programma hebben de inlichtingendiensten directe toegang tot bepaalde data. Hierbij kunnen deze zonder gerechtelijk bevel alle opgeslagen video, audio, foto’s, emails, documenten en chathistorie opvragen.

De uitgelekte documenten tonen dat Microsoft al sinds 2007 deze data verstrekt, Apple doet het sinds 2012. De documenten zouden gebruikt worden door de inlichtingendiensten om een analyse te maken van het gedrag van personen over een langere tijdsperiode. Zo zouden er in totaal zo’n 77.000 rapporten van de inlichtingendiensten gebaseerd zijn op data uit PRISM.

Onder Bush

Het PRISM-programma werd in 2007 onder George W. Bush in het leven geroepen. Onder Obama zou PRISM een nieuwe impuls gekregen hebben. Vandaag wordt ook data van alle gebruikers geraadpleegd & dus niet enkel de data van Amerikanen.

Techbedrijven ontkennen

De bedrijven ontkennen dat hun servers toegankelijk zijn voor de FBI & NSA. Een perswoordvoerder van Apple zei tegen CNBC dat ze zelfs nog nooit van PRISM gehoord hebben binnen Apple. Ook Google ontkende met klem.

Overheid zelf spreekt ook Washington Post tegen

De Amerikaanse nationaal veiligheidsdirecteur James Clapper, heeft verklaard dat het artikel van The Washington Post vol fouten staat. Toch blijft de krant achter haar artikel staan omdat het immers gebaseerd is op een gelekt officieel NSA-document.

 

Google