“Apple verliest dit jaar marktpositie in tabletmarkt aan Android”

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
“Apple verliest dit jaar marktpositie in tabletmarkt aan Android”

Tabletmarkt blijft groeien

Volgens International Data Corp zal de omvang van de tabletmarkt dit jaar stijgen van 172,4 miljoen stuks naar 190,9 miljoen stuks.

“Deze stijging komt vooral door de goedkope en kleinere modellen. Zo heeft de helft van het aantal tablets die afgelopen kwartaal op de markt kwam een kleiner scherm van 8 inch. We verwachten dat de kleinere tablets meer en meer zullen aanslaan bij de consument. Tegen het jaar 2017 voorspellen we dat er ongeveer 350 miljoen tablets per jaar over de toonbank zullen gaan,” zegt Jitesh Ubrani, Research Analyst voor IDC's Tablet Tracker.

Opkomst van Android

“In 2012 waren de Android tablets al aan een sterke opmars bezig en dat zal in 2013 niet anders zijn. Bovendien zal het marktaandeel van Android pieken tot 48,8 procent,” zegt IDC. In de vorige prognose was dat nog 41,5 procent. “Apple zal met iOS afglijden van 51% marktaandeel in 2012 naar 46% in 2013”.

IDC verwacht dat Microsoft’s aandeel in de tabletmarkt zal groeien van 1% in 2012 naar 7,4% in 2017.

Tegenvallende cijfers bij Apple’s toeleveranciers

Volgens Brian White van Topeka Capital was februari een ronduit verschrikkelijke maand voor Apple's toeleveranciers. “Als de toeleveranciers winst maken dan is dat meestal een goed teken voor Apple’s resultaten. Wanneer dat niet zo is, dan is het uitkijken geblazen,” zegt White aan Business Week. White voegde er wel aan toe dat de resultaten in de hele computer industrie heel slecht waren in februari.

Cook: “Niet fixeren op resultaten toeleveranciers”

Eind januari gaf Apple’s CEO, Tim Cook, nog commentaar op de geruchtenmolen rond de tegenvallende resultaten bij Apple: “men hoeft zich niet te fixeren op rapporten van toeleveranciers. Apple heeft vandaag immers een gigantische hoeveelheid aan toeleveranciers waardoor er makkelijk een vertekend beeld kan ontstaan,” zei Cook

Wat de implicatie is voor Apple zelf is voorlopig nog koffiedik kijken. Maar het is wel de eerste keer sinds lang dat tegenvallende berichten over de Californische techgigant blijven de kop opsteken. Verwacht wordt dat Apple binnenkort de iWatch zal lanceren.