Belgische huizenjagers kunnen straks vanuit hun luie zetel online bieden op woningen die openbaar worden verkocht. Ze moeten dus niet langer meer fysiek aanwezig zijn in een verkoopzaal. Een primeur voor ons land, waar vastgoedplatform Immovlan mee mag gaan lopen.

Niet meer aanwezig zijn

Elk jaar zetten alle Belgische notarissen samen enkele tienduizenden panden openbaar te koop. Het gaat zowel om huizen, appartementen en gronden die vrijwillig worden verkocht, als om gedwongen en gerechtelijke verkoop. Concreet wordt telkens een zittingsdag georganiseerd in een zaal en wijst de notaris achteraf het pand of de grond toe aan de kandidaat-koper die het meeste heeft geboden. Nu moeten bieders nog zelf fysiek in de zaal aanwezig zijn, maar binnenkort is dat verleden tijd.

Eric Spitzer, CEO van Immovlan, verduidelijkt hoe dat in zijn werk gaat: “Via Immovlan kunnen huizenjagers alle panden bekijken die openbaar worden verkocht. Bij interesse kunnen ze vervolgens doorklikken naar een speciaal platform waar ze kunnen inloggen en een bod doen. Wie tijdens de online veiling het hoogste bod uitbrengt, moét kopen. Net zoals in de echte wereld.” Volgens Spitzer kan je als kandidaat-koper niet zien wie welk bod uitbrengt.

In mei wordt deze nieuwe interactieve verkoop voor het eerst getest. Begin september moet het platform dan op volle toeren draaien. Immovlan mikt om tegen 2019 zo'n 5.000 panden online te kunnen veilen.