Creepy: Deze app vertelt wat Facebook allemaal van jou weet

Lara Deraes
Door Lara DeraesInnoveren
Creepy: Deze app vertelt wat Facebook allemaal van jou weet

Bron foto: shutterstock.com

Dat Zuckerberg en co informatie over ons verzamelen, is geen geheim. Welke data dat juist zijn, daar hebben we wel nog het raden naar. Met de nieuwe app Data Selfie zouden we straks ook te weten kunnen komen hoe goed die giganten ons kennen. Die resultaten doen je toch wel twee keer nadenken.  

Social media, je deelt er de leukste momenten met je vrienden en nog véél méér met de social media-bonzen zelf. Alles wat je bekijkt, uploadt, liket of zoekt, wordt opgeslagen en verwerkt in een persoonlijk profiel. Zo ben je interessant voor adverteerders, want zij kunnen zo veel gerichter adverteren. Dat profiel is voor ons als gebruiker geheim. Tot nu.

Data Selfie from Hang Do Thi Duc on Vimeo.

 

Raden wie jij bent

Data selfie is een app die duidelijk wil maken wat die sociale netwerken nu allemaal van jou weten en wat ze over je denken. Op basis van de informatie op je profiel stelt de app jouw persoonlijkheid samen. Sommige delen daarvan zijn feiten, andere zijn labels waarvan de bedrijven dénken dat je ze hebt. Homo of hetero? Gelovig of niet? Links of rechts? Die gissingen zitten er soms akelig goed op.

Zo werkt Data Selfie

De app werkt op de volgende manier: Het crawlt door je Facebookactiviteit en creëert zo een profiel dat gelijkaardig is aan dat dat de adverteerders te zien krijgen. Die Facebookactiviteit bestaat uit het liken van pagina’s en updates, muisbewegingen, statusupdates en alles wat je typt, zélfs als je het nooit post. De app toont je vervolgens jouw politieke voorkeur, hoe extravert je bent, hoeveel discipline je hebt, kortom: alles.

Visualisatie Data Selfie

Bron foto: Vice

Jouw privacy in gevaar? 

Het algoritme van Data Selfie vernietigt het idee dat je ‘niks te verbergen’ hebt.  Zelfs al like je geen enkele politieke pagina, toch kan de app -en dus ook Facebook- voorspellen op welke politieke partij jij stemt. Er spelen veel meer factoren mee dan we zelf denken. Dat wil de app ook aantonen. “Mensen begrijpen niet dat er geen één-op-één-correlatie bestaat tussen jouw online bezigheden, maar dat het de mix is van de simpele alledaagse dingen zijn die je doet online die voorspelt wie je bent. Dat probeert Data Selfie duidelijk te maken.” vertelt Do Thi Duc, een van de studenten die de app ontwikkelde. Data Selfie zou over drie maanden beschikbaar zijn als iPhone-app en plug-in voor de Chromebrowser. Weten wanneer de app beschikbaar is? Inschrijven op de notificatielijst kan hier. 

Ga jij Data Selfie uittesten?

Bron: Vice