Cowboy, de nog geen jaar oude start-up die voortkomt uit onder meer het voormalige Take Eat Easy-founding team, blijft maar hoge ogen gooien. In haar prille bestaan mag het rekenen op een razendsnelle groei. Maar hoe slaagde het Brusselse bedrijf erin om zo snel uit te breiden, zowel in omzet als in team? Welke domeinen pakken ze het nu anders aan? Ik nodigde Head of Operations Charles Van Haverbeke uit in de Techmag studio voor een openhartig gesprek.

Sweet spot vinden

Met Cowboy is het founding team niet aan zijn proefstuk toe. Dat ze bepaalde activiteiten nu op een hele andere manier weten aan te pakken, speelt natuurlijk in hun voordeel. “First time founders moeten ook first time failures doen, denk ik. En daar hebben wij een streep voor”, steekt Van Haverbeke van wal.

Ik wil niemand bekritiseren, maar je ziet dat heel wat online merken hun merk gewoon dumpen op de markt. Dan is support meestal een noodzaak, terwijl wij daar net een USP van willen maken

Dat uit zich volgens het Head of Operations onder andere in de manier waarop ze de ‘wat’ en de ‘hoe’ van hun bedrijf aanpakken. “Daarin proberen we echt een sweet spot te vinden”, vervolgt Van Haverbeke. “What you see, is what you get: we bieden een elektrische fiets aan die verbonden is, en dat aan een competitieve prijs. De hoe duidt op de manier waarop we rechtstreeks naar de klant gaan. We hebben geen B2B-distributiemodel. Ik wil niemand bekritiseren, maar je ziet dat heel wat online merken hun merk gewoon dumpen op de markt. Dan is support meestal een noodzaak, terwijl wij daar net een USP van willen maken.”

Focus op operational excellence

Ook zet Cowboy heel fel in op operational excellence, waarvoor Van Haverbeke zelf natuurlijk verantwoordelijk is. “Als start-up moet je weten dat het niet stopt bij een businessmodel. Alles zit in de uitvoering. En vermarkten is een funnel: we wekken interesse van de potentiële markt door middel van PR en paid marketing, die we dan converteren naar testritten. Testritten moeten dan kopers voortbrengen.”

“Maar dan moeten we ervoor zorgen dat klanten ambassadeurs worden. Dat is misschien nog het belangrijkste. Als bedrijf verlies je in die funnel voortdurend potentiële kopers, dus is het een proces dat we ook steeds optimaliseren.”

Ja, we hadden onze opgehaalde funding kunnen gebruiken om over heel Europa vaste, fysieke vestigingen neer te poten. Maar dan gaat je cash heel hard drainen

Kort gezegd: operational excellence betekent voor Cowboy dat ze alle capaciteit zo slim mogelijk laten renderen. “Natuurlijk willen we groeien, maar dat doen we op een gecontroleerde manier”, licht Van Haverbeke toe. “En dat hangt heel nauw samen met cash management. Afgelopen zomer hebben we een pop-up opgezet in Brussel, Antwerpen en Knokke. Stuk voor stuk een succes. Ja, we hadden onze opgehaalde funding kunnen gebruiken om over heel Europa vaste, fysieke vestigingen neer te poten. Maar dan gaat je cash heel hard drainen.

Tandem van experience en convenience

Naar eigen zeggen deinst het Cowboy team er niet voor terug om continu in dialoog te gaan met klanten en potentiële klanten. “We hebben een redelijk duidelijk beeld van wat de markt wil”, gaat Van Haverbeke verder. “Op die manier hebben we echt een tandem van experience én convenience kunnen bouwen.”

“Want om het heel binair te stellen: in de markt zie je een beweging van klantenervaringen maar ook van gebruiksgemak. Wij proberen dat toe te passen op onze showroom: daar geniet je een echte ervaring en kan je de fiets testen. Maar binnenkort kan je vanuit je luie zetel een testrit bestellen en komen we met de elektrische fiets tot aan je deur. En dat getuigt van een optimale convenience.

Smaakt dit verhaal naar meer? Mis geen enkele episode en abonneer je hier op Techmag!