Door de combinatie van generatieshifts en demografische veranderingen hebben werknemers tegenwoordig vaak uiteenlopende ambities en verwachtingen van hun job. Heel wat organisaties moeten daarom hun werkwijze toegankelijker en beweeglijker maken. Dat gaat verder dan louter de fysieke setting opnieuw invullen. Bedrijven die naar de toekomst kijken, hervormen best hun globale werkomgeving en -procedures in functie van een modernere samenstelling van het personeelsbestand – namelijk tot een plek waar ruimte is voor samenwerking en flexibiliteit.

Een belangrijke reden om flexibel werken snel te omarmen, is de snelheid waarmee technologie en informatie evolueren. Het dwingt bedrijven om alsmaar vaker een beroep te doen op onafhankelijke, externe werkkrachten. Daardoor zijn ze flexibeler in belangrijke projecten en kunnen ze schommelingen in workload beter opvangen. We zien dit vooral bij hooggeschoolde seniors. Zij reiken hun gespecialiseerde competenties steeds vaker als interim-manager aan bedrijven aan, ter aanvulling van hun vaste teams.

De grote uitdaging? De voordelen van flexibele werkkrachten perfect afwegen tegen de noodzaak van een werkomgeving die goed samenwerkt, gemotiveerd is en uiteindelijk ook een ‘happy place’ is.

Permanente kennis aanvullen met tijdelijke competenties

Deze nieuwe kijk op werk maakt het makkelijker om kennis en competenties van personeel met verschillende ervaring, niveau en achtergrond te combineren om zo het beste uit het beschikbare talent te halen. Maar de veranderende samenstelling van het personeelsbestand dwingt bedrijven nog meer om na te denken over hoe ze deze interimkrachten efficiënt inschakelen en de juiste maatregelen treffen om hun vaardigheden te controleren en valideren.

Verder moet ook de juiste balans gevonden worden tussen de voordelen van flexibelere werkkrachten en de tevredenheid van zowel permanent als interimpersoneel. Om de missie en waarden van het bedrijf centraal te houden, moeten bedrijven manieren vinden om de prestaties en het engagement van uitzendkrachten te blijven stimuleren tijdens hun evolutie in het bedrijf.

Tenslotte moeten organisaties alle soorten medewerkers samenbrengen binnen één team door een bedrijfscultuur te creëren die diversiteit, openheid en inclusiviteit hoog in het vaandel draagt en die oog heeft voor iedereen.

Work-life balance voorop

Als de aard van het werk verandert, evolueren het loon en de bonussen eveneens naar de norm van een modern personeelsbestand. Hoewel salaris de voornaamste drijfveer blijft, willen kandidaten voornamelijk de balans tussen privé en werk rechttrekken. Loonpakketten die daarom een flexibel werkschema, sabbatjaren, kinderopvang of extra vakantiedagen, omvatten, overtuigen het talent van vandaag des te meer.

Uit de internationale Workplace Survey van Robert Half blijkt dat veel bedrijven een antwoord op deze evolutie probere, te formuleren door flexibel werken te introduceren via hot-desking (37%), werkplekrotatie (31%) en gemeenschappelijke co-workingruimtes (30%). Eén op vijf bedrijven gaat nog verder en wil elke werknemer in de komende vijf jaar van thuis uit of ergens anders laten werken.

Natuurlijk zijn er beperkingen op vlak van de sector, het type werk, de job en de verantwoordelijkheid die bij een bepaalde rol hoort. Elk bedrijf moet dus voor zichzelf afwegen hoe het de moderne werkplek het best organiseert. Essentieel is wel dat medewerkers die werken waar en wanneer ze willen, ook duidelijk begrijpen wat dat inhoudt. In dit tijdperk van constante stimuli en afleiding, moet personeel ook offline kunnen gaan. Als werknemers duidelijk begrijpen wat er van hen verwacht wordt en daar goede afspraken over bestaan, gaat de discussie niet langer over het lezen van e-mails buiten de werkuren. Werk en privéleven moeten één geïntegreerd geheel zijn.

Nieuwe manier van werken

De moderne werkplek vereist dus dat bedrijven goed nadenken over hoe ze deze nieuwe manier van werken willen beheren in de toekomst. Organisaties die medewerkers ondersteunen bij hun carrière en hun favoriete manieren van werken, moeten een flexibele omgeving inrichten die werken op verschillende niveaus en in verschillende departementen stimuleert. Alleen zo ontstaat er een open en consistente cultuur die de diversiteit erkent, maar ze vooral ook allemaal integreert.

Als dat lukt, dan kunnen bedrijven meer mensen laten werken in de omstandigheden die voor hen het best geschikt zijn. Een modern personeelsbestand zal zo de positieve aspecten van flexibel werken combineren, zoals vrijheid, flexibiliteit en variatie, met de zekerheid van carrièreontwikkeling, toegang tot voordelen en boeiende opportuniteiten.