Deze 8 ochtendrituelen zijn jouw sleutel tot succes

Lien Desmet
Door Lien Desmet Innoveren
Deze 8 ochtendrituelen zijn jouw sleutel tot succes

Bron foto: Shutterstock

Je ochtendgewoontes bepalen grotendeels de kwaliteit van de rest van jouw dag. Daarom is het boeiend te kijken naar de routines en gewoontes van succesvolle persoonlijkheden. We kunnen er heel wat van opsteken. Maak ze jou ook eigen. Jouw kansen op succes zullen er aanzienlijk mee toenemen.

Succesvolle mensen:

  1. Staan vroeg op
  2. Beslissen hoe hun dag eruit ziet
  3. Sporten
  4. Nemen een gezond ontbijt
  5. Houden een dagboek bij
  6. Mediteren
  7. Focussen eerst op de afwerking van moeilijke taken
  8. Slorpen meer kennis op dan anderen

1. Ze staan vroeg op

Heel wat succesvolle personen hebben deze eigenschap gemeen met elkaar. Enkele voorbeelden? Benjamin Franklin, Richard Branson (oprichter en CEO Virgin), Tim Cook (CEO Apple), Jack Dorsey (oprichter en CEO Twitter), Howard Schulz (CEO Starbucks), ... Hoewel die laatste uiteraard ook koffie bij de hand heeft ;-)
En als we zeggen vroeg, dan bedoelen we écht vroeg. Allen starten ze hun dag tussen 4u en 4u30. Zij zijn klaarwakker terwijl hun (minder succesvolle) concurrenten nog lekker liggen te soezen.

Tip: zet je wekker dagelijks op hetzelfde uur en vermijd die snooze-knop.

2. Ze beslissen hoe hun dag eruit ziet

Nog voor ze de dag echt starten bepalen en evalueren succesvolle mensen hun doelen. Ze doen hetzelfde met hun strategieën en drijfveren. Dit helpt hen om een duidelijke visie te ontwikkelen. Dé garantie voor uitmuntendheid die ze dan weer toepassen in alles wat ze doen.

In deze speech voor Stanford University onthulde Steve Jobs wat hij zichzelf elke ochtend afvroeg.

Tip: neem elke ochtend 5 minuutjes de tijd om stil te staan bij wat je nastreeft en wat je die dag kan doen om een stapje dichter bij je doel te komen.

3. Ze sporten

Alle succesvolle mensen beseffen dat ze hun lichaam in topconditie moeten houden, ziektes en stress moeten vermijden om dagelijks te kunnen functioneren en de meest uitdagende taken aan te pakken.

Het is wetenschappelijk bewezen dat er endorfines vrijkomen in het lichaam tijdens het sporten en stress vermindert. Bovendien heb je meer energie en houdt sporten je sowieso gezond.

Met die reden vind je Apple CEO Tim Cook om 5u ’s morgens in de fitness en gaat Twitter oprichter Jack Dorsey zo’n 13 km lopen in de ochtend.

Tip: start met haalbare sportieve uitdagingen en bouw je gewoontes langzaam op.

4. Ze nemen een gezond ontbijt

Een koolhydratenrijk ontbijt verzekert je van energie doorheen de ganse dag doordat ze traag afbreken. Sommigen ontbijten thuis, anderen in hun wagen, bepaalde nemen hun ontbijt op kantoor. Hoe dan ook is het aangewezen om voldoende aandacht te hebben voor een gezond ontbijt.

Richard Branson ontbijt altijd ’s morgens vroeg. De CEO van Procter & Gamble Alan G. Lafley ontbeet vroeger bijna nooit maar neemt nu dagelijks een V8 vruchtensap, een halve bagel en een youhurt. Hij eet 5 à 6 keer per dag om zijn energiepeil zo constant mogelijk te houden.

Tip: als je geen tijd hebt om thuis te ontbijten, plan dan ontbijtmeetings in.

5. Ze houden een dagboek bij

Sommigen gebruiken het om hun dankbaarheid te uiten, anderen om ideeën bij te houden. Voor bepaalde mensen blijft het zijn klassieke functie van een dagboek behouden.
Zowel Marc Twain, Thomas Jefferson, Charles Darwin, Ernest Hemmingway en Ludwig van Beethoven hielden allen een dagboek bij. Ze gebruikten het om hun gedachten, ideeën, dankbaarheid, plannen, strategieën, doelstellingen, vooruitgang en herinneringen bij te houden.

Een dagboek geeft je inzicht in jezelf. Het is een krachtige manier om plannen te maken, strategieën vorm te geven, vorderingen bij te houden, ideeën neer te pennen, ... Dit leidt tot dagelijkse motivatie en inspiratie.

Tip: reflecteren over wat voorbij is, is ideaal om na te denken over de toekomst. Pen niet alleen neer wat je reeds realiseerde maar ook wat je bezighoudt en wat je nastreeft.

6. Ze mediteren

Wat hebben Oprah Winfrey, Paul McCartney, Madonna, Hugh Jackman, Jennifer Aniston, Liv Tyler en Jack Dorsey gemeen? Ze mediteren allen dagelijks.
Mediteren is een ideale manier om je focus te verbeteren, gemoedsrust te creëren, minder snel afgeleid te worden, stress te verminderen en je gezondheid te boosten.

Tip: nog niet overtuigd? Lees dan deze 20 wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom je vandaag moet met meditatie moet starten.

7. Ze focussen eerst op de afwerking van moeilijke taken

De wetenschap toonde reeds aan dat je wilskracht het grootst is bij de aanvang van de dag en afneemt naarmate de dag vordert.
Het is dus logisch dat je jouw dag start met de moeilijkste taken.

Welke taak je ook wil volbrengen, het vergt focus, energie en wilskracht. Succesvolle mensen erkennen dat deze elementen veel waardevoller zijn dan geld. Ze oefenen dagelijks om van hun gewoontes een routine te maken en zo een bepaald vorm van automatisatie te vinden. Zo kunnen ze hun energie in meer veeleisende taken te stoppen.

Tip: de meest uitdagende taken zijn vaak ook de meest lonende. Als je die eerst aanpakt, geeft dit je voldoening vroeg op de dag en zal je ook de minder uitdagende taken efficiënter afwerken wanneer jouw energiepeil afneemt.

8. Ze slorpen meer kennis op dan anderen

Extreem leergierig. Het is een eigenschap van zo goed als alle succesvolle mensen typeert. Ze zijn erdoor geobsedeerd.

Het is geen geheim dat Winston Churchill, Mahatma Gandhi, maar ook Barack Obama en de CEO van Disney Bog Iger heel graag lezen. Ze lezen kranten, boeken, magazines zoals Harvard Business Review, Inc of Forbes en beluisteren gefascineerd en vol nieuwsgierigheid audioboeken terwijl anderen hun tijd verspillen aan waardeloos entertainment.

Tip: laat je inspireren door onderstaand boekenlijstje om inzicht te krijgen in de rituelen van extreem succesvolle personen:

Ter inspiratie ook nog het dagelijks schema van Benjamin Franklin:

Bron foto: Shutterstock