Deze brug in Amsterdam wordt volledig gebouwd door 3D printers

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Deze brug in Amsterdam wordt volledig gebouwd door 3D printers

Amsterdam krijgt als eerste stad ter wereld een door robots gemaakte stalen brug. De robots zullen maken gebruik van een revolutionaire 3D printing technologie die structuren kan printen in eender welke vorm. Met deze stunt wil start-up MX3D de mogelijkheden van 3D printing in de kijker zetten: 

Brug wordt geprint op locatie 

De drijvende kracht achter het project is de R&D start-up MX3D. Ze maakten er een missie van om een brug te bouwen over een van de vele pittoreske kanalen in Amsterdam. Opmerkelijk is dat de brug ter plaatse door twee robots wordt gebouwd met een revolutionaire 3D printing techniek:

Het plan is dat de robots aan een kant van het kanaal zouden beginnen met bouwen, waarna ze de rails zouden bouwen aan de zijkant, zodat de robots deze kunnen gebruiken om de rest van de brug te maken. 

De constructie van de brug start in september 2015. Waar in Amsterdam de brug precies zal komen heeft MX3D nog niet bekend gemaakt.

Revolutionaire printtechniek

MX3D gebruikt een nieuw soort van 3D-printen, waardoor het mogelijk wordt om structuren te printen in eender welke vorm. "It's like printing in mid-air," vertelt een van de designers van MX3D. In onderstaand filmpje kan je bekijken hoe dat precies in zijn werk gaat:Om alles tot een goed einde te brengen werkt MX3D samen met de bouwfirma Heijmans en het softwarebedrijf Autodesk. Als de partijen slagen in hun opzet zouden ze een enorme boost kunnen geven aan 3D printing toepassingen wereldwijd. 

Meer info: mx3d.com/bridge