Deze Nederlandse gemeente heeft een geniale uitvinding om smartphoneverslaafden te helpen:

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Deze Nederlandse gemeente heeft een geniale uitvinding om smartphoneverslaafden te helpen:

Het Nederlandse dorpje Bodegraven haalde onlangs het wereldnieuws door een innovatie te lanceren die specifiek afgestemd is op de noden van druk twitterende smartphoneaficionados. De verkeerslichten voor voetgangers worden er immers ook op de stoep geprojecteerd zodat je, zonder je blik te hoeven afwenden van het scherm, ziet wanneer het licht op groen of op rood staat. 

Bedenker staat te trappelen om systeem te exporteren

Het +Lichtlijn houdt druk 'appende' mensen op de hoogte van de verkeerssituatie. Het systeem is gebouwd door HIG Traffic Systems, een bedrijf dat actief is in de regio. Het bedrijf staat alvast te popelen om het naar andere steden en gemeenten te exporteren. Voorlopig wordt het systeem enkel op één bepaalde oversteekplaats gebruikt bij wijze van test. 

Smartphonegebruik gigantisch probleem in het verkeer

"Smartphonegebruik bij voetgangers en fietsers is een gigantisch probleem aan het worden. In Den Haag moeten trams regelmatig de noodrem gebruiken omdat iemand op de tramsporen wandelt zonder op te kijken van zijn of haar smartphone," vertelt een woordvoerder van het bedrijf. "Daar willen wij dus iets aan doen."

Toch zijn de lichten ook best controversieel. "Het is geen goed idee om smartphonegebruik in het verkeer aan te moedigen," reageert Jose de Jong van het Veilig Verkeer Nederland (VVN). "We willen dat mensen hun telefoons niet gebruiken wanneer ze zich in het verkeer mengen, zelfs wanneer ze wandelen. Het is belangrijk dat ze rondkijken en dubbelchecken of auto's wel echt halt houden wanneer het licht op rood staat."

De proef met de +Lichtlijn gaat zes maanden duren. Daarna gaan de gemeente en de maker bekijken of de ledlampjes echt voor een veiligere verkeerssituatie zorgen.

Update: We hoorden via rewindnews.be dat ook Brussel zo'n testproject heeft gelanceerd in samenwerking met de MIVB. Het gaat om een gevaarlijk kruispunt aan de Vlaamsepoort in Brussel. Na een jaar zal een evaluatie volgen. Maar ook bij ons reageert het BIVV sceptisch. "Voetgangers letten toch beter op als ze oversteken, zonder hun smartphone," klinkt het daar.