"Door machines naar Desperate Housewives te laten kijken, leren ze voorspellen hoe mensen zich gedragen"

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
"Door machines naar Desperate Housewives te laten kijken, leren ze voorspellen hoe mensen zich gedragen"

Elke blockbuster heeft zijn Netflix. Elke retailer heeft zijn Amazon. En verwacht je maar aan nog meer disruptie. Gevestigde bedrijven worden uit de markt geïnnoveerd door digitale start-ups. Maar te midden van de disruptie zijn er ook mogelijkheden. Hier zijn de zeven belangrijke trends die volgens Dell EMC de manier waarop je zaken doet, drastisch zullen veranderen.

Voorspelling 1: Creativiteit gaat mainstream

Dit jaar luidt de democratisering van creativiteit in. Binnenkort zullen ontwerpers in staat zijn om hun creativiteit te combineren met krachtige technologie. Architecten zullen bijvoorbeeld op projectlocaties rondlopen en hun toestel gebruiken om full-scale modellen van gebouwen te zien vooraleer er ook nog maar één steen is gelegd. Technologie combineren met je hobby gebeurt met een veegbeweging of een krabbel met een digitale pen.

Voorspelling 2: Otherworldliness met VR

Virtual reality zit op het omslagpunt. Zo'n 67% van de respondenten in de recente Future Workforce Study gaven aan bereid te zijn om augmented reality en virtual reality te gebruiken in hun professionele leven. Zo'n VR-toestellen zullen mensen laten bewegen in een parallelle wereld, waarbij hun enige beperking hun fantasie zal zijn. Ze zullen nieuwe vaardigheden leren, diensten leveren en anders omgaan met mensen, zonder tegen de beperkingen van klassieke, fysieke media te botsen, zoals tijd en kosten. De vervaging van de fysieke en virtuele werelden zou wel eens het einde kunnen inluiden van lezingen, notitieblokken en mappen in onderwijs, door in te spelen op meer zintuiglijke waarnemingen zoals aanraking.

VR

Bron foto: Shutterstock

Voorspelling 3: Beveilig je verwarmingsinstallatie

Wellicht heb je onlangs jouw garagist horen zeggen dat jouw wagen een software-update nodig heeft. Logisch, want in een connected world kan vrijwel alles met een IP-adres worden gehackt. Verwacht dat in 2017 de perimeter van aanvallen uitbreidt en dat hackers naast het IT-netwerk ook andere elementen in het vizier nemen. Begrijp dat niet alleen jouw data moeten worden beschermd, maar ook zaken zoals jouw HVAC-infrastructuur. Of, in normale mensentaal: jouw sanitair en verwarming. 

Voorspelling 4: 5K blah...

In 2017 krijgen onze virtuele ervaringen een sterk verbeterde upgrade, want met het 'op een na beste' is nieuwe generatie niet meer tevreden. Daarom werken R&D-teams zich continu uit de naad om hun klanten te verrassen. En net als we dachten dat de 5K-resolutie 4K zou verdringen als de volgende standaard, circuleren er al geruchten over grote displays met het dubbele van de resolutie.

Voorspelling 5: Chief IoT Officer

Chief Digital Officer was in 2016 een trend, maar nu is er een new kid on the block: de Chief IoT Officer. Bedrijven ervaren een toenemende druk om de kloof tussen de business en IT te overbruggen. In een poging om de ROI en de efficiëntie te verbeteren, zal de Chief IoT Officer de verbinding vormen tussen iedereen in de organisatie: van facility managers, CIO's tot CEO's. Als change agent zal hij verantwoordelijk zijn om hun bedrijf door de vierde industriële revolutie te loodsen. Een wereld die vandaag leeft op het ritme van acht miljard aangesloten apparaten. Tegen 2031 voorspellen we dat dat zal groeien tot meer dan 200 miljard apparaten, of maar liefst 25 keer meer dan het aantal mensen op aarde.

Laptop

Voorspelling 6: Voorkomen is beter dan genezen met machine learning

Voorkomen is beter dan genezen. Dankzij machine learning kunnen we vertellen wanneer een onderdeel het gaat begeven en het vervangen voordat het stuk gaat. Door deze selfhealing-technologie kunnen bedrijven hun talent op meer strategische IT-projecten inzetten in plaats van tijd te steken in hersteldiensten en brandjes blussen. IDC voorspelt trouwens dat in 2020 bijna 20% van de operationele processen self-healing en zelflerend zal zijn.

Voorspelling 7: Machines en hun kristallen bollen

Bedrijven - en de mensen - hebben moeite om de enorme hoeveelheid data online te verwerken. Maar die hoeveelheid data helpt binnenkort machines zaken op een andere manier te begrijpen. Het MIT doet bijvoorbeeld interessante dingen met visuele perceptie. Door machines naar populaire tv-shows zoals The Office en Desperate Housewives te laten kijken, leren ze te voorspellen hoe mensen zich zullen gedragen. De MIT onderzoekers geloven dat dat een revolutie zal veroorzaken in industrieën waar inzichten worden verkregen uit grote hoeveelheid data. Zoals meer betaalbare, nauwkeurigere procedures vinden om mensen te screenen bij medische kwesties.

En, wat denk jij over deze voorspellingen?