Waarom Edward Snowden afraadt om Google Allo te gebruiken:

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Waarom Edward Snowden afraadt om Google Allo te gebruiken:

Edward Snowden raadt mensen af om Google's gloednieuwe chat-app Allo te gebruiken. De vroegere NSA-medewerker beweert immers dat Google alles kan lezen wat mensen via de chat-app tegen elkaar zeggen. Door de inhoud van gesprekken te analyseren via artificïele intelligentie, kan de chat-app slimme suggesties doen waar andere chat-apps alleen maar van kunnen dromen. Spijtig genoeg voor Google lijkt de nadruk momenteel vooral te liggen op het privacy-aspect van de app en niet op die slimme features.

Slaat Google alle gesprekken op? 

Google lanceerde vorige week haar nieuwe chat-app Allo met veel tromgeroffel. De app beschikt over een ingebouwde assistent die registreert wat mensen tegen elkaar zeggen. Deze data gebruikt de app om slimme suggesties te doen en wordt ook gebruikt om de gebruiker te analyseren, waardoor de software in de toekomst nog slimmer uit de hoek kan komen. Geniaal volgens Google, gevaarlijk volgens ex-NSA medewerker Edward Snowden.  

Dat de artificiële intelligentie analyses uitvoert op chatgesprekken, impliceert dat die ook worden opgeslagen op Google's servers. Even had de zoekgigant laten weten dat de berichten slechts tijdelijk zouden worden opgeslaan, waardoor de kans dat hackers aan de haal gaan met data kleiner wordt. Intussen blijkt dat Google daar toch vanaf stapt en alle conversaties zou opslaan. 

AI analyseert data om app nog slimmer te maken

Google's software analyseert de data om de Allo-app een pak slimmer te maken. Om de smart-reply functie van Allo nog intelligenter uit de hoek te laten komen, scant de software de inhoud van gesprekken om te begrijpen hoe mensen praten, en wat ze precies bedoelen. 

Bijkomend lijkt het waarschijnlijk dat Google deze data binnenkort zou gebruiken om consumenten nog doeltrefferendere advertenties voor te schotelen. Scary of net handig? Aan jou de keuze.

Waar gaat de hetze eigenlijk over? 

Natuurlijk worden de gesprekken niet écht gelezen door Google-medewerkers, maar zal software op eigen houtje de inhoud van gesprekken analyseren. 'Wat is dan het probleem', vraag je je waarschijnlijk af? 

Wel, Google heeft op elk moment toegang tot de inhoud van de gesprekken en kan waarschijnlijk de inhoud daarvan doorgeven aan autoriteiten indien daar een gerechtelijk bevel voor gegeven wordt - iets wat iMessage of WhatsApp al herhaaldelijk aangegeven hebben niet te willen doen. (nvdr. hierdoor zijn Apple en WhatsApp al herhaaldelijk in de problemen gekomen). 

En dat laatste feit is precies dé reden waarom Edward Snowden consumenten afraadt om Allo te gebruiken: 

 

Google reageerde dat gebruikers een incognito venster kunnen gebruiken in de chat-app, waardoor de gesprekken volledig geëncrypteerd worden. (nvdr. deze feature is echter niet standaard aangevinkt in de settings). "We geven gebruikers in alle transparantie de mogelijkheid om hun data te beheren," zegt de persdienst van Google in een reactie. "Het is simpel - je chatgeschiedenis wordt opgeslagen zolang je ze niet zelf hebt verwijderd. Je kan individuele berichten verwijderen of zelfs volledige conversaties."

Wat denk jij van de Allo-hetze? Laat het ons weten in de comments!