Bij Facebook Advertising heb je tegenwoordig 2 opties: 1/ Facebook Advertenties en 2/ Sponsored Stories. Wij hebben ze beiden al uitgebreid getest en toegepast. We willen graag onze bevindingen met je delen.

Wat is nu precies het verschil?

Zo legt Facebook het zelf uit:

  • Facebook Advertenties: Maak reclame voor een Facebook-pagina, evenement, toepassing of andere bestemming op Facebook, of je eigen website. Je kunt een aangepast bericht en tekst die aanzet tot actie opgeven. Relevante acties van vrienden van de bezoeker worden automatisch weergegeven om bewustzijn op te bouwen door middel van mond-tot-mond-reclame.
  • Sponsored Stories: Zorg voor een bredere verspreiding van de nieuwsoverzichtverslagen die over je pagina, plaats of toepassing worden gepubliceerd. Omvat altijd ofwel een verslag over de vrienden van de bezoeker of een verslag over je Facebook-paginaverslagen.

Het grootste verschil is dus dat je met Facebook Advertenties alles kan gebruiken en de nadruk niet ligt op "sociaal bereik" (zie verder), dus je eigen pages, een website, Youtube-clip, ... Terwijl je bij Sponsored Stories enkel met een eigen Facebook Page (of event) kan werken en de focus hier wél op sociaal bereik ligt.

Ik ga je niet vervelen met cijfers. Ik houd het bij een beknopte, duidelijke uitleg over de verschillende opties, want er heerst wat verwarring rond wat je nu precies waarvoor moet gebruiken en tegenwoordig zijn er toch heel wat niet-online-marketing-experts die één of meer pages beheren. De bedoeling van dit artikel is vooral om het verschil tussen Advertenties en Sponsored Stories (Gesponsorde Verslagen) duidelijk te maken.

Facebook Advertenties

Hier krijg je weer de keuze tussen twee opties:

  • Advertentie van een paginabericht
  • Nieuw advertentiebericht

Advertentie van een paginabericht

Hier is het verschil met sponsored stories vrij beperkt en dat zeggen zelf ook bij Facebook: "Selecteer een paginabericht dat je wilt promotoen. Dit bericht wordt een gesponsord bericht wanneer het wordt weergegeven voor mensen die je pagina leuk vinden, of voor hun vrienden."

Na het selecteren van deze optie, verschijnt er een dropdown menu waar je kan kiezen uit alle recentere berichten die op je page staan. Met als gevolg een advertentie zoals deze hiernaast.

Zoals je ziet, staat er op de advertentie hoeveel mensen dat bericht leuk vinden en hoeveel erop gereageerd hebben.

Bij Sponsored stories kan je een gelijkaardige advertentie maken, maar daar kan je niet zelf het bericht kiezen dat wordt weergegeven. Maar daar komen verder nog op terug.

Nieuw Advertentiebericht

Dit is de enige optie waar je gelijk wat kan opnemen in de advertentie. Met 'gelijk wat' bedoelen we dus alle mogelijke pages, events en apps die je beheert op Facebook én ook externe URLS's. Je kan dus zowel de titel van de advertentie aanpassen, als de beschrijving en een fotootje.

Persoonlijk ben ik zelf minder voor deze optie omdat je geen sociaal bereik hebt. Sociaal bereik is de optie om de advertentie enkel te laten zien aan vrienden van fans van je page. (zie wat verder voor meer uitleg)

Bij "nieuw advertentiebericht" kan je daar dus niet voor kiezen, wanneer je linkt naar een externe URL. Het kan dan interessant zijn om iets rond die URL te posten op je page en daarvan dan een ad te maken. Zo kan je sociaal bereik toch inzetten voor die specifieke campagne. (Tenzij je natuurlijk iets wil opnemen dat niets met één van je pages te maken heeft).

Sponsored Stories

En ja hoor, opnieuw twee opties:

  • Verslag van pagina-vind-ik-leuk: Wanneer je dit gebruikt, ziet een Facebooker een advertentie met enkel de pagefoto, de naam van de page en wie van zijn vrienden de pagina leuk vindt. Iemand die nog geen vrienden heeft die de page liken zal ook geen ad zien, dankzij "sociaal bereik".
  • Verslag van vind-ik-leuk van paginabericht: Deze is iets complexer. Niet om in te stellen, eerder om correct toe te passen. Ten eerste moet er al leven op je page zijn vooraleer je ze nog maar kan gebruiken. Het principe is, dat er berichten op je page geliked worden en dat die specifieke berichten in een ad worden weergegeven. Facebook gaat dan automatisch nakijken wie er welke berichten liket om vervolgens die berichten aan hun vrienden te laten zien in een advertentie. Op zich is dit de meest duurzame manier om via Facebook te advertisen.

Er is wel één groot nadeel aan deze laatste optie. Zoals gezegd, er moet leven zijn op je pagina. Je ziet nu sinds een paar maanden op elke page "XX-aantal mensen praten hierover". Dit moet ten eerste al minstens 30 zijn vooraleer je de optie nog maar kan gebruiken. Wij hebben echter zelf al ondervonden dat je beter wacht tot je aan 100 of meer zit, want anders bereik je maar een paar honderd mensen (enkel de vriende van zij die liken) en gaat de campagne heel traag. Dus startende pages kunnen dit nog niet snel gebruiken. Of ze moeten heel sterk communiceren en met een kleine groep al in staat zijn een dynamische page uit te bouwen.

Wat is dat 'Sociaal Bereik' nu juist?

Je kan het misschien al afleiden uit de context, maar het komt hier op neer: Sociaal Bereik zorgt er bij Facebook voor dat enkel users die iets te maken hebben met je page, je advertenties zien.

Je kan kiezen om de ads te laten zien aan:

  • Enkel mensen die al fan zijn van je page - Bijvoorbeeld bij 'verslag van vind-ik-leuk van paginaberichten', om zo een discussie uit te lokken of fans meer te betrekken bij je communicatie.
  • Enkel mensen die nog geen fan zijn van je page maar wel een vriend hebben die fan is
  • Of de twee samen
  • Er is dus geen optie waarbij je mensen kan targetten die zelfs geen vrienden hebben die fan zijn van je pagina. (Daarvoor moet je zijn bij "Facebook Advertentie - Nieuw Advertentiebericht" (eventjes terug naar boven scrollen)

Dit is pure online Word-of-Mouth. En goed voor de portefeuille, voor wie met beperktere budgetten werkt. Aangezien de campagnes enkel gericht zijn naar mensen die zien dat ze 1 of meer vrienden hebben die fan zijn, ligt de conversie veel hoger.

Conclusie: Eerst jezelf de vraag stellen wat je wil verspreiden en waarom

  • Heb je géén eigen pagina en wil je Adverteren met een website? Facebook Advertenties - Nieuw Advertentiebericht (dus geen sponsored stories, zal niet lukken ook)
  • Heb je wél een eigen pagina, maar wil je toch Adverteren met een website? Ook Facebook Advertenties - Nieuw Advertentiebericht. Maar zoals aangegeven, kan je hier wel kijken of de website past binnen het thema van de page, daar iets over posten en dan toch via sponsored stories werken om het budget te beperken.
  • Heb je een eigen page en wil je er vooral likers bij? Sponsored Stories (Gesponsorde Verhalen) - Verslag van Pagina-vind-ik-leuk
  • Heb je een eigen page en wil je een heel specifiek bericht weergeven bij de vrienden van zij die dat bericht liken? Facebook Advertenties - Advertentie van een Paginabericht
  • Heb je een eigen page met veel likes en comments bij berichten? Sponsored Stories - Verslag van Vind-ik-leuk van Paginabericht

Post gerust bijkomende vragen in de comments hieronder, we zullen ze zo goed mogelijk beantwoorden.

Happy Advertising ;-)


--  --

Kan je dit artikel appreciëren? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.

Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi