‘Facebook-app zuigt iPhone batterij in mum van tijd leeg’

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
‘Facebook-app zuigt iPhone batterij in mum van tijd leeg’

Een lege iPhone batterij op het einde van de dag, het is vast iets waar velen mee te kampen hebben. De Duitse ontwikkelaar Sebastian Duvel had er genoeg van en ging op onderzoek uit... Hij ontdekte de oorzaak van de slecht presterende batterij: Facebook.

Facebook?

Sebastian gebruikte het Apple-ontwikkelaarsprogramma instruments en de daarin aanwezige activiteitenmonitor om het probleem te analyseren. Op die manier kon hij de boosdoener die zijn iPhone batterij zo snel leeg zoog identificeren. Wat blijkt? Volgens de ontwikkelaar is de schuldige de Facebook app.

Meeste verbruik in Stand-by modus

Aan de hand van Sebastian’s metingen blijkt dat de Facebook-app & Facebook Messenger enorm veel processorkracht eisen van de iPhone. Zo vragen de Facebook-apps meer CPU-tijd dan Apple’s eigen processen op de iPhone. Hoe meer CPU-tijd apps immers nodig hebben, hoe meer ze verbruiken en hoe sneller je batterij zal leeglopen.

Facebook ‘hackte’ Apple’s multitask-systeem

Apple staat apps toe om, nadat ze van het hoofdscherm zijn, 10 minuten in de achtergrond door te draaien. Als de gebruiker na die 10 minuten de app niet terug activeert dan wordt de app gepauzeerd en worden er enkel nog pushberichten weergegeven. Hiermee probeert Apple het verbruik van de batterij tot een minumum te beperken.

Facebook omzeilde dit systeem door ervoor te zorgen dat de Facebook-apps nooit in de gepauzeerde status kunnen raken. Zo laat Facebook de apps even een activiteit uitvoeren nadat ze 10 minuten in de achtergrond hebben gedraaid. Hierdoor wordt de app nooit op pauze gezet en lijkt het alsof de gebruiker deze app recent nog heeft gebruikt.

Ook WhatsApp past deze tactiek toe

Net als Facebook, past ook de berichtendienst Whatsapp dezelfde truuk toe op iOS. Zo gaat WhatsApp ook 10 minuten op de achtergrond lopen, maar voorkomt WhatsApp dat hun app in pauze zou gaan. Na die 10 minuten gaat WhatsApp immers communiceren met de eigen servers in plaats van gebruik te maken van Apple’s pushnotificaties.

‘Als je dus elke dag vele berichten krijgt via WhatsApp wil dat eigenlijk zeggen dat de dienst de hele tijd aan staat en dus veel CPU-tijd verbruikt. Met alle gevolgen voor jouw batterijduur van jouw iPhone,’ zegt de Duitse developer op zijn weblog.

Oplossing?

  1. Drastische oplossing: de Facebook/WhatsApp app verwijderen van je iPhone
  2. Telkens je Facebook/WhatsApp op de iPhone hebt gebruikt, de app manueel sluiten via de multitask switcher. (Die roep je op door twee keer op de homeknop van je iPhone te duwen). Let wel: vanaf je de app opnieuw opent zal je die achteraf telkens opnieuw moeten sluiten via de mutlitask switcher!

 

Merk je een verschil in de batterijduur van je iPhone nadat je een van deze oplossingen hebt toegepast? Laat het weten!
 

Google