Facebook Messenger wil apps overbodig maken in 2016

Bloovi Redactie
Door Bloovi RedactieInnoveren
Facebook Messenger wil apps overbodig maken in 2016

bron: shutterstock.com

Het doel van Facebook is om Messenger dé beste manier te maken waarop bedrijven en mensen onderling communiceren. "In 2015 is dat goed gelukt," vertelt David Marcus - Facebook’s Vice President of Messaging Products - in een blogpost. "Facebook Messenger doorbrak dit jaar voor het eerst de grens van 800 miljoen maandelijkse gebruikers. En het beste moet nog komen."

Wat Facebook Messenger in 2015 bereikte:

 • Messenger groeide (volgens marktonderzoek van Nielsen) uit als de snelst groeiende app van 2015 in de VS. 
 • Het aantal berichten die via Messenger werden verstuurd naar bedrijven is verdubbeld in het laatste jaar. 
 • Er werden per maand meer dan 9,5 miljard foto's verstuurd via Messenger
 • Messenger is de meeste populaire iOS app allertijden, na Facebook. 
 • Elke dag worden meer dan 5 miljoen GIFs verstuurd via Messenger.
 • Messenger doorbrak de grens van 800 miljoen maandelijkse gebruikers.
 • Messenger is op Android al meer dan 1 miljard keer gedownload.
 • Messenger apps zijn ook enorm in, vooral Talking Tom, GIPHY, Sound Clips, en Bitmoji zijn populair. 
 • Elke dag worden 45 miljard berichten verstuurd via alle messaging apps die eigendom zijn van Facebook. 
 • Twee dagen na de introductie van video bellen Messenger werd deze nieuwe functie al meer dan 1 miljoen keer gebruikt. 
 • Messenger kaapte daarmee in één klap 10 procent weg van het totale aantal mobiele VoIP telefoontjes. 

"Het beste moet nog komen"

In zijn vooruitblik op 2016 spreekt Marcus de verwachting uit dat de manier waarop we communiceren nog verder zal veranderen. Hij verklaart dat het beste voor Facebook Messenger nog moet komen. "We zitten nu nog slechts in de beginfase met Messenger," schrijft Marcus. Hij ziet de volgende trends opduiken:

 • Het telefoonnummer zal irrelevant worden en het versturen van SMS of tekstberichten zal daardoor afnemen, terwijl het sturen van ‘rijkere vormen van informatie’, zoals foto’s, video’s, GIF’s of spraakberichten juist zal toenemen.

"With Messenger, we offer all the things that made texting so popular, but also so much more. Yes, you can send text messages, but you can also send stickers, photos, videos, voice clips, GIFs, your location, and money to people. You can make video and voice calls while at the same time not needing to know someone’s phone number," schrijft Marcus. 

Messenger wil apps overbodig maken

Het aankopen van vliegtickets, een Uber en het contacteren van klantendiensten moet vandaag telkens gebeuren via een andere app. "Dat is in de toekomst niet langer nodig," schrijft Marcus. "Messenger zal in de toekomst zoveel mogelijk diensten te integreren in haar app."

"Het is geen toeval dat je nu een Uber kan bestellen vanuit Facebook Messenger. In de nabije toekomst zullen daar tal van diensten bij komen," klinkt het bij Facebook. In de VS kunnen mensen nu ook geld aan elkaar overmaken via Messenger. Het is aannemelijk dat deze features ook snel naar de rest van de wereld zullen komen. 

Daarnaast zullen meer bedrijven Messenger gaan gebruiken om op een nog persoonlijkere manier met hun klanten in contact te komen. Tot slot gaat Messenger verder met ontwikkelen, zoals dat al gebeurt met ‘M’, de virtuele assistent die momenteel in een testfase zit. 

Spannend!