Gratis films & series!

Frederik Meuris
Door Frederik Meuris Innoveren
Gratis films & series!

Belgacom lanceerde vorige week “een antwoord op Rex & Rio van Telenet“. Een fantastisch idee, of toch voor wie een jaar of vijf in het verleden leeft. De video-industrie heeft duidelijk niets geleerd van de problemen waar de muziekindustrie bijna aan ten onder is gegaan.

Muziek, series en films illegaal downloaden is erg gemakkelijk, en dat zal altijd zo blijven. Komt er vandaag een nieuwe cd uit, dan kon je hem in de meeste gevallen gisteren al illegaal downloaden. Gratis en gemakkelijk, want je moet niet wachten tot de cd uitkomt, je moet niet naar de winkel om hem te kopen en je moet hem niet rippen om hem op je mp3-speler te zetten. Daar kan de muziekindustrie weinig aan doen. Vroeger niet, en nu niet.

“Piraten zullen de industrie altijd een stap voorblijven omdat ze met niemand rekening moeten houden.”

Toen makkelijke muziekpiraterij zijn weg naar de huiskamer vond, maakten de platenmaatschappijen echter de fout om moord en brand te schreeuwen, in plaats van hun tijd te gebruiken om een manier uit te dokteren om mee te surfen op de golven der vernieuwing. Klagen en procederen heeft geen zin, want in het digitale tijdperk gaat alles aan een rotvaart vooruit, en piraten zullen de industrie altijd een stap voorblijven omdat ze met niemand rekening moeten houden.

De enige manier waarop de multimedia-industrie aan damage control kan doen, is door de consument zijn multimedia aan te bieden met (quasi) hetzelfde gebruiksgemak als waarmee hij illegaal aan zijn muziek en video’s komt, en aan een aanvaardbare prijs.

Hoera voor Spotify

Met muziek wil dat tegenwoordig al aardig lukken. Er zijn goede streamingplatformen waarop je bijna alle muziek zelfs gratis kan beluisteren (denk bijvoorbeeld aan Spotify en Deezer) en de iTunes Store draait als een tierelier. Universal Music, de grootste muziekuitgever ter wereld, haalde volgens moederbedrijf Vivendi in 2013 zelfs voor het eerst meer geld uit digitale activiteiten dan uit de verkoop van fysieke muziekdragers.

De muziekindustrie kwam veel te laat met haar antwoord op illegaal downloaden, maar intussen zijn de legale oplossingen dus al mooi ingeburgerd. Kies één dienst uit, en je kan 99% van alle muziek die je wil horen effectief horen. De videoindustrie blijft jammer genoeg enorm versnipperd.

“Meteen na de uitzending downloaden we de nieuwe Game Of Thrones in HD. De Stop-pagina van de overheid, daar lachen we eens mee.”

Dankzij de snelheid van informatie wachten wij samen met de Amerikanen vol spanning op de nieuwste aflevering van pakweg Game Of Thrones, en enkele uren na de uitzending over de plas kunnen we hem al gratis, in HD en met Nederlandse ondertitels van The Pirate Bay plukken. Die Stop-pagina van de overheid, daar lachen we eens mee.

Legaal kijken is duur en ingewikkeld

Nochtans kan je Game Of Thrones met hetzelfde gemak gewoon legaal bekijken, op betaalkanaal Prime van Telenet. Dat is tegenwoordig een onderdeel van Rio, een dienst waar je € 24,95 per maand voor betaalt. Aan tien episodes en vier uitzendingen per maand kost een seizoen Game Of Thrones je dus € 74,85, waarbij ik het Telenet-abonnement en de huur van de digicorder niet meetel. Zowat het dubbele van de Blu-ray-box dus.

Toch is die (hoge) prijs voor diensten als Rex & Rio niet het enige, of zelfs het voornaamste probleem. Nu Belgacom zijn Movies & Series Pass (€ 14,95 per maand, evenveel als Rex van Telenet) heeft gelanceerd, zal het bedrijf ook willen uitpakken met topseries. En die zijn er genoeg, denk bijvoorbeeld maar aan Californication, The Walking Dead, Entourage, Deadwood, Mad Men, Dexter, Arrow, True Blood, Sons Of Anarchy en The Newsroom.

“Als Belgacom een andere topserie strikt, kan je als Telenet-abonnee enkel braafjes wachten op de dvd-box, terwijl je probeert alle spoilers op internet en op café te vermijden. Of je downloadt hem illegaal en praat lekker mee.”

Stel dat Belgacom een nieuwe klepper weet te strikken, dan heb je als Telenet-abonnee geen andere keuze dan braafjes te wachten op het verschijnen van de dvd- of Blu-ray-box, terwijl je tevergeefs probeert alle spoilers op het internet en op café te vermijden. Tenzij je natuurlijk zowel Telenet als Belgacom in huis wil halen, dubbele abonnementskosten wil afdokken en zowel voor Rex/Rio als de Movies & Series Pass wil betalen. Maar met dat geld kan je beter naar Hollywood vliegen en live naar de opnames van je favoriete serie gaan kijken. Of een onbeperkt internetabonnement afsluiten en je ziek downloaden op The Pirate Bay natuurlijk.

De oplossing

In theorie is de oplossing simpel: één digitale hub waar je al je favoriete series kan bekijken in HD, met Nederlandstalige ondertitels, de dag na de uitzending in Amerika en aan een aantrekkelijke prijs. Voor minder dan dat haal je een piraat niet van zijn schip.

De verdeling van het geld kunnen de providers dan achter de schermen organiseren volgens wie de rechten op welke serie heeft, zonder de consument ermee lastig te vallen. Tuurlijk, Telenet kan dan geen klanten meer lokken door als enige Game Of Thrones aan te bieden, maar misschien zitten ze bij de volgende topserie wel in het verliezende kamp en zijn ze hun Thrones-klanten weer kwijt aan Belgacom.

Dan lijkt een gezamenlijk alternatief voor piraterij me op lange termijn constructiever voor de providers, want ik geloof oprecht dat veel mensen met zo’n systeem wél willen betalen voor alles waar Telenet en Belgacom nu geen cent van zien.

“De meeste mensen pirateren niet omdat ze per se alles gratis willen, maar omdat ze het nú willen en zonder gezever.”

Het is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan, en je moet ook de buitenlandse verdelers meekrijgen. Zij bepalen immers wanneer en voor hoe lang onze providers buitenlandse series kunnen aanbieden op hun betaalkanalen. Bovendien is het medialandschap ook in de States behoorlijk versnipperd, al hebben zij meer kwaliteitsvolle on-demand videodiensten met realistische prijzen.

De multimediasector is en blijft een ondankbaar dier. De technologie gaat sneller dan de bedrijven kunnen volgen, en de consument blijft baas. Hij zal altijd een weg vinden naar zijn favoriete films en series, of hij ze nu legaal kan bekijken of niet.

De meeste mensen pirateren niet omdat ze per se alles gratis willen, maar wel omdat ze het nú willen en zonder al te veel gezever. Kom hen daar in tegemoet, en ze gooien hun geld sneller naar je kop dan je het kan vangen.

Dit artikel verscheen ook op blog.meuris.me