Het FinTechplatform B-Hive - in 2017 onder de naam Eggsplore opgericht door Jurgen Ingels en Wim De Waele - brengt banken, verzekeraars en marktinfrastructuurspelers (zoals Swift) samen met start-ups en scale-ups. Een deal met Sentia, een van de grootste Europese spelers in Managed Cloud Services, is de jongste stap naar een breed ecosysteem waar ook de overheid verlekkerd naar kijkt. Waar wil B-Hive naartoe, hoe ziet de toekomst van bankieren eruit en welke concrete plannen zijn er met ‘Greater Brussels’ als knooppunt voor FinTech-hub? Bloovi doet een duit in het zakje en sprak met CEO Fabian Vandenreydt.

“Sentia hoopt via B-Hive zijn klantenbasis uit te breiden naar financiële instellingen en verzekeraars”, zegt Executive Chairman van B-Hive Fabian Vandenreydt. “En omgekeerd kunnen ‘onze’ start-ups en scale-ups hen nu van dichtbij besnuffelen. De meeste FinTechs hebben cloudoplossingen nodig: voor Sentia zijn wij een ideaal jachtterrein.”

Maar wat is ‘FinTech’ precies? Je kunt denken aan AI, blockchain, API’s (Application Programming Interface), cyber en big data. Dat zijn echter allemaal ‘horizontale’ technologieën die niet specifiek ‘FinTech’ zijn. “Daarom gebruiken we die term eigenlijk niet graag”, zegt Vandenreydt. “We hebben zo’n lange lijst gecreëerd – FinTech, PropTech, InsurTech, WealthTech, RegTech, LegalTech – dat we het liever gewoon hebben over technologie en businessmodellen voor financiële dienstverlening. We trékken ook meestal bedrijven aan die cyberoplossingen ontwikkelen voor toepassingen die breder zijn dan FinTech. En Sentia is een voorbeeld van partners die willen samenwerken met dergelijke start-ups en scale-ups.”

FinTechs en banken: elkaar geen vliegen afvangen

Zelf kwam Fabian Vandenreydt in 2017 naar B-Hive overgewaaid vanuit wat ooit een disruptief bedrijf was en later uitgroeide tot een wereldspeler: de organisatie voor wereldwijd bankverkeer Swift, opgericht in 1973. Hoewel hij het predikaat ‘disruptief’ al even nutteloos vindt als FinTech. Daarmee zit hij op dezelfde lijn als Febelfin-voorzitter Karel Van Eetvelt. Die zei daarover het volgende: “FinTechs en banken zijn niet elkaars tegenstanders. Banken hebben FinTechs nodig voor hun digitaliseringsprojecten en omgekeerd FinTechs tillen de expertise van banken naar een hoger niveau om hun eigen aanbod te verruimen.”

B-Hive wil bruggen bouwen naar de start-up en scale-up communities, maar in België hoeven we uit die hoek niet zozeer disruptie te verwachten”, zegt Vandenreydt. “Wel samenwerking met bestaande modellen. Een jonge internetbank als N26 zou disruptief kunnen zijn, maar in België zie je meer innovatie voor B2B dan voor retailbankieren. In InsurTech - technologie voor verzekeringsmaatschappijen - ontstaan bedrijven als Qover, dat onder meer inspeelt op de trend van autodelen door verzekeringen aan te bieden die een korte periode - enkele minuten of uren - gelden. Of bedrijven in big data protection en cyberveiligheid zoals GuardSquare, die hun oplossingen verkopen aan banken en verzekeraars.”

Zeker in verzekeringen zie je nu veel opportuniteiten voor start-ups”, merkt Vandenreydt op. “Recent hebben we een hackathon opgezet over AI en machine learning. Daaruit bleek dat we hier echt veel internationaal potentieel in huis hebben. Ook blockchain is belangrijk voor contracten in verzekeringen. De grootste taak voor verzekeringsmaatschappijen is blockchain integreren in hun bestaande systemen. Bij B-Hive hebben we daar verschillende projecten voor lopen.”

Talent nodig voor een gloednieuw ecosysteem

Banken en verzekeraars integreren nieuwe technologie op twee manieren, aldus Fabian Vandenreydt. “Eén: door platformen te bouwen waarop start-ups hun software kunnen pluggen. KBC Gent werkt nu bijvoorbeeld met 4411 voor mobiele parkeerbetalingen. Ten tweede heb je de nieuwe technologie van Googles en Apples van deze wereld. Daar kunnen banken niet tegenop concurreren, dus gaan ze die oplossingen integreren. Het basisplatform wordt verrijkt met technologische added value én daarnaast cultiveer je het ecosysteem van complementaire start-ups en scale-ups.”

Er is een stevige nood aan talent: partners-managers die de businessmodellen uitbouwen, ICT-architecten die de platforms uitbouwen en gebruiksvriendelijk maken. In een ecosysteem dat draait op open banking - met diensten aangeboden door niet-bancaire partners - zijn die nieuwe functies ontzettend belangrijk.”

Een label voor cybermaturiteit

FinTech opent schitterende synergiemogelijkheden. Via je KBC app ook je rekening bij een andere bank raadplegen? Zeer handig, en dus de toekomst. Maar met open banking stijgt ook de nood aan cybersecurity.

B-Hive brengt start-ups en scale-ups meer maturiteit in cybersecurity bij. Die moeten bovendien geaccrediteerd zijn om diensten te mogen leveren. In Europa moeten banken onder de PSD2 regulering de data van hun klanten vrijgeven voor FinTechs, maar onder voorwaarden. “Cyber is een groot gevaar”, stelt Fabian Vandenreydt. “Niet alleen door hackers, maar ook via staten als Rusland of China. Swift of Euroclear zijn systemisch belangrijk. Die hebben de middelen om zich te beveiligen. Maar ook voor kleinere banken en start-ups is cybersecurity een must.”

“B-Hive zorgt er mee voor dat start-ups de weg vinden om cybersafe te werken. Banken en verzekeraars leggen hen een stevig examen op voor ze kans maken op een contract. Daarom hebben we een Trusted FinTechlabel opgericht. We testen de software die dan een label krijgt voor cybermaturiteit. Maar vooral geven we ook opleidingen aan de medewerkers: het label voor cybermaturiteit heeft betrekking op de héle bedrijfsvoering, en dus niet enkel op software. Dat is goed voor het hele Belgische ecosysteem. En er is heel wat belangstelling voor, tot bij het World Economic Forum toe.”

Bankieren via je chat-app

Volgens B-Hive co-founder Jurgen Ingels verandert je bank om de hoek in een digitale hub. Wat betekent FinTech voor de doordeweekse klant? “Meer keuze en mobiele functionaliteiten”, zegt Vandenreydt. “Instant payments worden groot: je betaling meteen naar een rekening bij een andere bank. Een enorme innovatie die er eenvoudiger uitziet dan hij is. Integratie van banking in mobiliteit, in smart cities,… een functie in het grootste ecosysteem dat er bestaat: het dagelijks leven van mensen.”

“Na de crisis van 2008 al gingen er stemmen op om de bonus van de bankiers te koppelen aan hun maatschappelijke bijdrage. We krijgen meer manieren om betalingen uit te voeren: via Messenger, contactless, … de mogelijkheden zijn groot.”

“Tegelijk zullen er kleinere banken verdwijnen”, weet Vandenreydt. “Een van hun uitdagingen is versneld digitaliseren én hoe ze daarbij hun niche kunnen bewaken. Financiering van start-ups en scale-ups zal ook vaker via venture capital gebeuren. Banken zullen investeren in start-ups en scale-ups via venture funds. En we zullen meer acquisities zien vanuit banken.”

'Greater Brussels' internationaal op de kaart zetten

B-Hive wil Brussel naar de top 25 van financiële steden stuwen tegen 2025. Maar Brussel is Amsterdam of Frankfurt niet. “Toch is onze Europese ambitie best groot”, laat de CEO weten. “Brussel is de hoofdstad van Europa, dus iedereen die iets te maken heeft met regulation technology - RegTech - komt hier terecht. De jongste 10 jaar hebben banken zwaar moeten investeren in compliance - conformiteit met de regulering. Elk bank wil wel een rechtstreekse lijn met de Europese Commissie.”

Misschien is binnen vijf jaar FinTech zodanig ingeburgerd dat we het stadium van de accelerators dan al voorbij zullen zijn

“Ook voor onze start-ups in big data, AI en blockchain biedt dat heel wat mogelijkheden. We willen nu snel een Brussels competence center oprichten rond ethical AI … en laat dat nu toevallig ook één van de prioriteiten van Europa zijn (lacht). Vanuit Greater Brussels (lees: ook Leuven, Gent en Antwerpen; nvdr) kunnen we dat prima ondersteunen, mede dankzij de topuniversiteiten en imec. We moeten wel dringend méér mee naar buiten komen en onze marketing versterken. Flanders Investment & Trade, Hub Brussels … allemaal mogelijke partners met wie B-Hive de Greater Brussels Area kan promoten als RegTech hub.”

Misschien is binnen vijf jaar FinTech zodanig ingeburgerd dat we het stadium van de accelerators dan al voorbij zullen zijn. Maar onze hoofdmissie blijft banken, verzekeraars en techbedrijven ondersteunen in hun platformaanpak, de nieuwe manier waarop ze willen samenwerken met FinTech en om veelbelovende start-ups en scale-ups zo snel mogelijk groot te krijgen, ook internationaal. Nieuwe competence centers in AI en cyber gaan ons daarbij collectief op de kaart zetten, zeker weten”, klinkt Vandenreydt vastberaden.