Vroeger was het expatleven een voorrecht van corporate jongens die werden uitgestuurd door multinationals. Vandaag trekken steeds meer particulieren uit eigen beweging de grenzen over om te ontdekken of het gras écht groener is aan de overkant. Die verhuis of aankoop heeft echter heel wat voeten in de aarde. Het nieuwe Belgische platform Plannr.eu maakt het hen voortaan graag makkelijk, legt oprichter Pieter Moeremans uit.

Handelsingenieur Pieter Moeremans heeft een achtergrond in innovatie en deed ervaring op bij een Antwerpse scale-up in de IT-wereld. Hij studeerde even in Amerika, waar hij een heel andere mentaliteit ontdekte: “Als mijn Amerikaanse vrienden het over hun toekomstplannen hadden, was de eerste vraag altijd: waar ga jij werken? De ene ging een jaartje aan de westkust werken, de andere trok naar de oostkust. Beide kusten lagen op 1.500 tot 3.000 km van waar ik studeerde, in Milwaukee. Toen ik terug was in België, vroegen mijn medestudenten zich in datzelfde soort gesprekken vertwijfeld af of ze in Antwerpen dan wel Gent gingen studeren. Dat is toch een heel andere kijk op internationale mobiliteit. En dat ligt niet alleen aan de mentaliteit. Je kan immers eenvoudigweg niet in het buitenland gaan werken zonder een oneindige administratieve mallemolen te doorlopen. In Europa is expatriëren een ongelooflijk complex gegeven. In Amerika is deze drempel veel kleiner. Met de ervaring die ik heb opgebouwd in IT, vroeg ik me dan ook al snel af: waarom kan dat eigenlijk allemaal niet in een paar clicks geregeld worden?”

Digitale nomaden en pensionado’s

Moeremans ontdekte al snel dat hij niet de enige was die zich die vraag stelde. Op gespecialiseerde beurzen kwam hij talloze mensen tegen die op hetzelfde probleem botsten: “Er bestaan vandaag wel tal van relocation agencies, maar die richten zich bijna allemaal op de werknemers van grote multinationals. Terwijl er steeds meer particulieren zijn die naar het buitenland trekken. Zelfstandigen bijvoorbeeld die hun werk makkelijk van op afstand kunnen uitvoeren. Maar ook gepensioneerden. Wist je dat het aantal gepensioneerden die hun pensioen in het buitenland laten uitbetalen, in de afgelopen veertien jaar is verdubbeld? Die markt is aan het ontploffen! Ze groeit veel sneller dan de klassieke expatmarkt. Daarnaast zijn er ook steeds meer middelgrote bedrijven die hun werknemers de vrijheid bieden om op afstand, vanuit het buitenland, te werken. Maar in tegenstelling tot de klassieke expats moeten die werknemers wel alles zelf regelen.”

Verhuizen met de cocktail in de hand

Dat ‘alles’ blijkt behoorlijk veel te zijn. Moeremans somt het even voor ons op: “Er is natuurlijk het visum of een fiscaal nummer, maar ook verhuisfirma’s, een huis of appartement vinden, verzekeringen, bankzaken, scholen, advocaten,… De berg paperassen is echt enorm. Als je dat allemaal zelf moet opzoeken, met alle tegenstrijdige informatie die je op het internet vindt, is dat een enorme bron van stress. Terwijl al die mensen vaak net naar het buitenland trekken om de ratrace te ontvluchten! Dat kan ontmoedigend werken. Daarom hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt aan ons platform, dat we Plannr.eu doopten. De bedoeling is onze doelgroep te laten verhuizen zoals ze het zelf gedroomd hebben: met een cocktail in de hand aan het rand van het zwembad. Via het platform tonen we hen stap voor stap wat ze moeten doen, waar ze dat moeten doen en wie hen daarbij kan helpen. Kortom, we nemen alle stress weg door hen maximaal te ontzorgen.”

Gezocht: experts in relocatie

Plannr.eu gaat in augustus van start in drie landen: Spanje, Portugal en Frankrijk. Maar Moeremans toont zich heel ambitieus: “Tegen pakweg september volgend jaar willen we in een twaalftal landen actief zijn. Om dat aantal te bereiken, zijn we nu hard op zoek naar partners in andere landen. We hebben immers niet alle kennis in pacht. Per land gaan we op zoek naar experts die gespecialiseerd zijn in relocatie naar hun land. Zij tonen ons welke stappen er allemaal moeten doorlopen worden, en wij automatiseren die stappen zo veel als mogelijk via ons platform. Die experts vinden in de negen nieuwe landen, wordt onze grote uitdaging voor het komende jaar.”

Pionierswerk

Die verregaande automatisering van het relocatieproces voor particulieren is volgens Moeremans vooralsnog volkomen uniek. “Er bestaat natuurlijk wel al besloten relocation software. Maar die wordt gebruikt om de relocatie van werknemers naar het buitenland te beheren. Dat is een heel ander verhaal dan het onze. Anderzijds bestaan er ook wel relocation agencies die zich op ons doelpubliek van particulieren en medewerkers van kleinere bedrijven richten. In tegenstelling tot ons platform, waar je als particulier zelf de verschillende stappen doorloopt, regelen die relocation agencies echter alles voor jou. Handig, maar je moet er wel stevig voor betalen.”

Nada, noppes

Dat is misschien wel de grootste troef van Plannr.eu. Niet alleen vereenvoudigt het platform het ingewikkelde administratieve relocatieproces, maar bovendien hoeft de gebruiker er helemaal niets voor te betalen. “De inschrijving op ons platform en de eindeloze informatie die we aanbieden, is inderdaad volledig gratis”, zegt Moeremans niet zonder trots. “Wij worden namelijk betaald door de dienstverleners die erachter zitten. Voor de gebruiker blijft de prijs van de afgenomen diensten echter hetzelfde.”

Snelle groei

Om zijn snelle groei te ondersteunen, heeft Plannr.eu zopas een crowdfunding campagne gelanceerd via Spreds, het vroegere Micro Invest. Moeremans wil zo 150.000 tot 200.000 euro ophalen, naast de fondsen die al zijn ingezameld bij privé-investeerders. “Ik ben ervan overtuigd dat we dat bedrag gaan halen. Eerlijk gezegd doen we die crowdfunding voor een deel ook om onszelf bekend te maken bij het grote publiek. En we kijken daarnaast natuurlijk uit naar de feedback die we gaan krijgen van de mensen die deelnemen aan de crowdfunding. Al zie ik ook dat rooskleurig in. We hebben ons platform immers al meermaals voorgelegd aan testpanels. De reacties daarop waren telkens opnieuw uitermate enthousiast. Velen onder hen hebben hier echt op zitten wachten.”

Benieuwd naar de doelstellingen van PLANNR? Ontdek hier de crowdfundingcampagne van dit platform en investeer mee!