Hoe je uren voor je scherm kan zitten zonder vermoeide ogen

Lisa Leysen
Door Lisa Leysen Innoveren
Hoe je uren voor je scherm kan zitten zonder vermoeide ogen

F.lux  is een gratis software programma dat dient om je meer comfort te geven wanneer je lange uren klopt achter je laptop. F.lux  zou er voor zorgen dat je ogen minder vermoeid zijn naar de avond toe en maakt het daardoor comfortabeler om lang aan een stuk door te werken. Eerst zien en dan geloven, even testen dus. 

Ik ben een Sony Vaio-gebruiker en download F.lux  voor Windows, de software is ook gratis voor Mac gebruikers. De downloadtijd is kort en F.lux  start vanzelf op. De software bepaalt de locatie en bepaalt ook je tijdzone. Aan de hand van je tijdszone past je laptop zich aan aan de hoeveelheid licht.

Volgens het start-up scherm kan je je tijdszone zelf nauwkeuriger instellen door je postcode in te geven. Bij mij lukte dat niet, dat is het eerste – en enige- mankement. Ik vermoed dat het programma alleen maar Amerikaanse postcodes herkent. Gelukkig had F.lux  wel een juist idee van de tijdzone waarin ik zit.

Lichtroze scherm

In de voormiddag en in de namiddag is er niet veel van F.lux  te merken maar naar de avond toe verandert mijn scherm lichtjes van kleur. Ik krijg een lichtroze scherm. De blauwe straling van je scherm kan slecht zijn voor je ogen en kan je langer wakker houden. F.lux  haalt het blauwe en groene licht uit je scherm, vandaar de rozige kleur. Het kleur is niet storend, het is gewoon even wennen. F.lux  is ingesteld zodat 3/4e van het blauwe licht en 1/2e van het groene licht uit je scherm gefilterd wordt. Als je dit feller of minder fel wil dan kan je dit ook aanpassen in de instellingen.

Computerscherm om 9u30

  

Computerscherm om 21u30

  


Voor laptop-gebruikers die vaak naar films kijken kan F.lux  ook handig zijn, er is een speciale 'movie mode'. Wanneer de movie mode actief is dan wordt het scherm iets minder roze dus het beïnvloedt de kleuren van de film minimaal. F.lux  kan elk moment zonder probleem uitgeschakeld worden, wanneer je bijvoorbeeld foto´s moet bewerken. Wanneer je je scherm terug even ongefilterd wil, dan kan je de short cut Alt-End gebruiken.

Minder vermoeide ogen

Zelf zit ik vaak een zestal uur per dag achter de computer en heb ik naar de avond toe last van mijn ogen. Die zijn dan heel gevoelig of doen pijn. F.lux  helpt dat gevoel echt wel te verminderen. Er bestaan ook beschermende brillen in met filters om straling te verminderen maar daar hebben brillendragers – zoals ikzelf- weinig baat bij. Ik kan je aanraden om F.lux  eens te proberen. Het is gebruiksvriendelijk programma en het wijst zichzelf uit. Het kan zeker helpen om je vermoeidheid te verminderen tijdens het surfen of programmeren. Maak je geen zorgen, het roze schermt went snel.

F.lux kan je hier downloaden. F.lux is er ook voor iPhone en iPad maar daar moet je wel wat voor over hebben: een jailbreak. Bekijk hier hoe je F.lux  op je smartphone of tablet kan zetten.