Ondernemerschap wordt in ons land steeds meer gestimuleerd, maar toch is er nog veel werk aan de winkel. Dat maakt Inge Geerdens duidelijk in aflevering 12 van Techmag, waarin ze forse optimalisaties voorlegt om de drempel te verlagen voor starters en groeibedrijven. Wat kan anders? Hoe moeten we kijken naar falen? Geerdens deelt onbeschroomd haar visie over een ideaal ondernemersklimaat.

Het verschil tussen falen en falen

Met CVWarehouse heeft Inge Geerdens zwarte sneeuw gezien toen de crisis opdook. Op een gegeven moment moest ze een aantal mensen laten gaan. Niet gemakkelijk, maar als ondernemer moet je op zo’n moment die rationele klik maken. “Eigenlijk mag je het zelfs geen klik noemen”, verbetert Geerdens me. “Want op dat moment heb je als founder geen andere keuze - falen is geen optie. Wat ik me wel herinner, is dat ik ervoor ben gegaan zoals een echte leeuwin.”

Je hebt falen en falen. Fietsen leer je niet zonder te vallen, maar je gaat ook niet meteen fietsen op de snelweg

Of start-ups dan vroeg of laat moeten falen om meer veerkracht te kweken? Geerdens nuanceert het. “Je hebt falen en falen”, zegt ze. “Natuurlijk kan je er alleen maar uit leren als je eens goed op je bek gaat. Zoals een klant verliezen doordat je een slechte service hebt geleverd - fietsen leer je ook niet zonder te vallen. Maar je gaat ook niet meteen fietsen op een snelweg. Ik vind dus niet dat start-ups in die mate moeten falen dat ze failliet gaan. Laat daar geen onduidelijkheid over bestaan.”

Wanneer België het nodeloos moeilijk maakt

Falen wordt trouwens letterlijk afgestraft door de Belgische wet, en dat kan Geerdens maar moeilijk vatten. “Heel veel schulden zijn niet verschoonbaar, en de maatschappij is redelijk hard voor ondernemers die hebben gefaald”, stelt ze. “Laat staan dat je een vervangingsinkomen krijgt. Als ons systeem falen niet aanvaardt, waarom zou de rest dat dan doen?

Als je kijkt naar de Belgische wetgeving en je dan nog wil ondernemen, dan ben je bijna gek

Doordat falen zo’n groot risico betekent, kan ondernemerschap onvoldoende worden gestimuleerd. “Ik denk dat 1,5 tot 2% van de Belgische bevolking onderneemt, en daar scoren we ondermaats”, zegt ze onomwonden. “Logisch ook, als je kijkt naar de wetgeving - je moet bijna gek zijn om eraan te beginnen.”

Hoewel Geerdens voor alle duidelijkheid geen ambitie koestert om in de politiek te gaan, zou ze als Minister van Ondernemerschap onmiddellijk een aantal dingen invoeren en afschaffen. “Ik zou vooral een vangnet willen bieden aan ondernemers die gefaald hebben”, klinkt het. “En banken verplichten een lening te verschaffen aan bedrijven die op de schop gingen en daar niets aan konden doen. Ik zou zoveel doen! Of bijvoorbeeld de werkgever die een controlearts stuurt wanneer een werknemer ziek is - dat is zever in pakjes. Waarom kunnen we geen systeem bedenken waarbij de mutualiteiten zelf een controlearts sturen zonder medeweten van de werkgever?”

Verder vindt Geerdens dat er in ons land opvallend veel partijen iets te zeggen hebben over ondernemerschap, zonder dat die zelf ondernemen. “Ik ga toch ook geen uitspraken doen over openhartoperaties?”, zegt ze laconiek.

Tips voor start-ups

De onderneemster mag dan niet in de politiek zitten, wel steekt ze op haar eigen manier jonge en ambitieuze ondernemers een hart onder de riem. Zo verleent ze regelmatig advies aan start-ups. “Als de start-ups al een financieel model hebben, geef ik meestal als eerste tip: tel 30% extra bij je kosten en trek 50% af van je verwachte opbrengsten”, stelt ze. “Kosten lopen altijd op - in het begin kan je moeilijk àlles in kaart brengen. Extra uitgaven aan boekhouders en legal zijn niet altijd voorzien. En tja, wat je inkomsten betreft: salescycli gaan altijd veel trager dan je denkt. En als je dan nog steeds een businessmodel overhebt waarmee je verder kunt gaan, dan kan je starten.”

Waarom Geerdens ook vindt dat je een financieel model moet vinden zónder subsidies? Dat en nog veel meer ontdek je in aflevering 12 van Techmag hieronder. Abonneren op Techmag doe je hier.