Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Millennials zien de toekomst somber in

De groep bestaande uit 24- tot 35-jarigen - ook wel millennials genoemd - ziet de toekomst niet door een roze bril. Dat is het minste wat je kan zeggen als je de Deloitte Millennial Survey 2018, waarbij ruim 10.000 millennials uit 36 landen werden bevraagd, inkijkt. Het vertrouwen in de politiek, economie en bedrijfswereld blijkt zoek en ook hun loyaliteit aan de werkgever neemt stelselmatig af. Maar liefst 43% voorspelt binnen de twee jaar van job te zullen veranderen, slechts 28% geeft aan langer vijf jaar bij het huidige bedrijf te willen blijven.

Volgens de millennial zijn bedrijven alleen maar bezig met winst maken en geven ze geen moer om zaken als diversiteit, gelijkheid, duurzaamheid en maatschappelijke vooruitgang.

Nog uit het onderzoek blijkt dat slechts een derde van de 201 ondervraagde Belgische Belgen denkt dat de economie zich weer zal herstellen. Elders in de wereld is dat geloof veel sterker. Volgens bijna de helft komt het allemaal wel goed.

Fitnessapp legt gevoelige gegevens bloot

Onderzoekers hebben via de Finse fitnessapp Polar de privégegevens van bijna 6.500 personen kunnen blootleggen. Door in te zoomen op locaties en zo geregistreerde loop-, fiets- of wandelroutes te koppelen aan de gebruiker in kwestie, konden onlineonderzoeksplatformen De Correspondent en Bellingcat gebruikers van de Polar-app linken aan gevoelige locaties, zoals militaire sites en kerncentrales.

Bij het vinden van deze data werd er niet gehackt, maar gewoon gebruik gemaakt van de data die zomaar voor het grijpen lag. Dat hiermee de veiligheid van bepaalde personen, waaronder militairen en geheime agenten, in het gedrang komt, spreekt voor zich. Aangezien de meeste sporters hun sportactiviteit thuis starten, is hun woonadres makkelijk te achterhalen.

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft alvast het gebruik van dergelijke sport- en fitnessapps verboden. Eerder dit jaar kwam ook Strava met een soortgelijk incident in het nieuws. Toen zij een heatmap met visualisaties van hun gebruikersdata publiceerden, merkten sommige gebruikers al snel verdachte activiteit op in verlaten gebieden. Bleek dat het ging om verborgen militaire basissen.

100 miljoen smart speakers tegen eind 2018

Tegen eind 2018 zullen er wereldwijd meer dan 100 miljoen slimme speakers in omloop zijn, wat tweeënhalf keer zoveel is als vorig jaar. Dat is althans de voorspelling van Canalys. Als we het Amerikaanse onderzoeksbureau mogen geloven, gaat de populariteit van home assistants de komende jaren nog fors toenemen en zullen tegen eind 2020 minstens 225 miljoen huishoudens zo’n virtuele assistent in huis hebben.

Verwacht wordt dat Amazon met zijn Echo-devices het jaar gaat afsluiten met een marktaandeel van 50%, en Google Assistant met circa 30%. De Apple HomePod, die nog niet overal verkrijgbaar is, zal het dit jaar moeten stellen met een schamele 4%.

De Verenigde Staten blijft veruit de grootste afzetmarkt voor slimme luidsprekers, goed voor 64% van de wereldwijde verkoop. China is de snelste groeier: van 3% in 2017 naar 10% eind dit jaar. “China, zonder twijfel een opkomende markt voor smart speakers, is op dit moment nog een slapende reus. Maar dat kan dus snel veranderen aangezien lokale spelers als Alibaba en Xiaomi volop aan het investeren zijn in dergelijke technologie”, klinkt het.

Cowboy komt naar Antwerpen met eigen pop-upstore

In april lanceerden de oprichters van het ter ziele gegane Take Eat Easy hun nieuwe start-up Cowboy, dat elektrische fietsen efficiënter en aantrekkelijker wil maken. Tot nu toe kon je de kekke e-bikes enkel in Brussel uittesten, maar vanaf 19 juli krijgt de Cowboy bike ook een eigen pop-upwinkel in hartje Antwerpen. Tot 15 december zal Kloosterstraat 70 de tijdelijke thuis van de e-bike vormen. Met de opening van hun ‘saloon’ in Antwerpen hopen de founders de fiets ook hier populairder te maken als alternatief voor de wagen.

AI verslaat moeiteloos team van menselijke neurologen

We zagen al hoe AI het opnam tegen onder andere schakers en AlphaGo-spelers, maar tegen een dokter? Dat gebeurde nog niet vaak. In Peking werd onlangs de strijd tussen dokter en AI beslecht. Een team van Chinese neurologen nam het op tegen een AI-algoritme BioMind dat getraind was om (mogelijke) tumors op hersenscans te herkennen. Het doel was om zo snel en accuraat mogelijk tumors op te sporen en te benoemen. Na twee rondes moest het menselijke team al verstek laten gaan.

In de eerste ronde, waar beiden 225 gevallen keren voorgeschoteld, stelden de neurologen in 66 procent de juiste diagnose. De AI deed het een pak beter met 87 procent. De tweede ronde verliep niet veel gunstiger voor de Chinezen, want daar haalden ze een score van 63 procent, terwijl AI het met 83 procent opnieuw veel beter deed. Bovendien had het menselijke team steeds 20 tot 30 minuten nodig om alle scans te beoordelen, terwijl AI daar in de eerste ronde 15 minuten voor nodig had, en in de tweede ronde zelfs maar 3(!). Ach, voor de geneeskunde is het alvast een mooie stap in de juiste richting.