Binnenkort gaat Apple de finale versie van iOS 7 de wereld insturen. Maar hoe zit het met het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple? Mijn persoonlijke ervaringen met iOS 7 op een rijtje:

Ik ben sinds een goede 15 maand de trotse bezitter van een iPad en sinds de lancering tevens een fervent gebruiker van de iPhone 5. Met uitzondering van de bereikbaarheid die niet altijd optimaal is op drukke plaatsen (wie belt dan ook nog met zijn smartphone, so who cares?), heb ik niets dan lof voor beide toestellen. Mijn iPhone & iPad zijn een verslaving geworden.

'Skeuomorfistisch design is spuuglelijk' 

Elke dag schuim ik gespecialiseerde websites en de app-store af op zoek naar de ultieme apps die mij het leven gemakkelijker gaan maken. Of, zo begon ik te merken, op zoek naar de ultieme oplossing om de ‘native’ apps te vervangen. Smaken verschillen maar het skeuomorfistisch design waar Apple al jaren aan vasthoudt, vind ik niet alleen spuuglelijk.

De ouderwetse aanblik begon mij zodanig te storen dat ik minder functionele apps met een strak design begon te verkiezen boven het gebruiksgemak. Met mijn mening stond ik niet alleen en Android maakte met zijn minimalistisch design handig gebruik van de hedendaagse ‘flat design’-trend om een stevige brok marktaandeel van Apple af te snoepen.

De beta-versie van iOS 7, die vooral een grafische update is, werd door mij dan ook met veel enthousiasme en met hoge verwachtingen op mijn telefoon geïnstalleerd. Nu, enkele test-maanden en 6 beta versies later kan ik u melden dat iOS 7 voor mij zeker geslaagd is!

Visueel aantrekkelijk

De grootste verbetering is zoals verwacht vooral visueel. Het lettertype, dat in de eerste beta-versie wel erg dun was, is ondertussen ietwat ‘bijgekomen’ en is nu ten alle tijde goed leesbaar en een mooie verbetering. Ook de beweeglijke achtergrond is geslaagd. In vorige beta-versies zaten enkele semi-transparante schermen die een (te) kleurrijk en soms een onleesbaar effect gaven in samenhang met de achtergrond, maar dit probleem is ook grotendeels weggewerkt in latere updates.

Een leuke feature is met de laatste update spijtig genoeg geschrapt en zal hopelijk in de definitieve versie terugkomen: Het was namelijk mogelijk een panorama-foto als achtergrond in te stellen die meedraaide bij ronddraaiende beweging.

Bij de lancering van de eerste Beta versie was vooral kritiek te horen op de onsamenhangendheid van de nieuwe icoontjes. Zo komt de schaduw bij de ‘bericht’ en ‘telefoon’-app van onderuit en bij de ‘weer’-app van bovenaf, zijn de kleuren niet altijd samenhangend, en zijn sommige icoontjes zeker geen verbetering (instellingen en dictafoon).

Toch kan men er niet omheen dat de algemene aanblik een grote verbetering is met de oorspronkelijke icoontjes-verzameling. De leukste feature vind ik het klok-icoontje dat nu de correcte tijd weergeeft, met werkend secondewijzertje en al.

Ook de onderliggende apps werden grafisch herwerkt. Zo oogt de rekenmachine erg keurig en kreeg de agenda, de adresboek, de telefoon en de mail een erg mooie remake. Zo goed zelfs dat alle apps die ik in iOS 6 als vervanging voor de native apps gebruikte, niet alleen in onbruik geraakt zijn, maar ik deze intussen reeds een dikke maand van mijn telefoon verwijderd heb.

Een overzicht van de nieuwigheden in iOS 7 kan je in onderstaand filmpje ontdekken: 

Verbeteringen

Op het startscherp kreeg het berichtencentrum een geslaagde (maar eerder beperkte) update maar vooral het bedieningspaneel is misschien wel de grootste stap vooruit die iOS 7 zet. Het paneel kan eenvoudig geopend worden door een schuifbeweging van onder naar boven en geeft direct toegang tot de zaklamp, rekenmachine, fotocamera, helderheid scherm, muziekspeler en dergelijke meer.

De native camera app kreeg ook een mooie update en ben ik opnieuw beginnen gebruiken in plaats van Camera+. De opties om vierkante foto’s, panorama’s en HDR foto’s te nemen, zijn toegevoegd. Ook kan je je foto’s bewerken met enkele (minder geslaagde) filters. Ook het foto-album kreeg een leuke update. Zo worden de foto’s automatisch in mappen geplaatst naargelang het tijdstip en de plaats, zodat de foto’s die samenhoren automatisch samenstaan en gemakkelijker vindbaar zijn.

Hoewel het kiosk een update kreeg naar een strakkere look, onderging voorlopig (eigenaardig genoeg) ‘iBooks’ als enige native app geen update. Handig is dat de updates van apps vanaf nu automatisch gebeuren wanneer je een wifi-connectie hebt.

Het beloftevolle ‘Airdrop’, waarmee bestanden gemakkelijk kunnen gedeeld worden met andere iPhone-gebruikers in de buurt, heb ik momenteel nog niet kunnen testen. Ook de opnieuw ingevoerde dictafoon heb ik nog niet uitvoerig getest.

Teleurstellingen

Minder geslaagd vind ik de update van de browser ‘Safari’ die onnodig moeilijker handelbaar is geworden en niet echt verbeteringen heeft ondergaan. Ook hadden de ‘herinnering’ en ‘notities-apps’ volgens mij beter samengevoegd geworden en wat uitgebreid in functies. Daarnaast is het semi-skeuomorfistische design van de laatstgenoemde apps niet echt geslaagd en onsamenhangend met het algemene design.

In de vroegere beta-versies was er een probleem met het geluid bij het aansluiten van een koptelefoon of bij het wijzigen van het volume maar deze bug is met de laatste update weggewerkt. Een punt waar ik wel nog soms vastloop is bij het opstarten van de telefoon, wanneer op het beginscherm de mededeling komt om de pincode op te geven. Indien ik dit bericht wil openen door erop te schuiven verdwijnt het bericht en kan ik enkel het pincode-scherm terug oproepen door de telefoon te herstarten en onderaan het openingsscherm open te schuiven.

Conclusie

Al bij al is de upgrade van iOS 6 naar 7 voor mij zeker geslaagd. Apple slaagde erin de native apps opnieuw visueel aantrekkelijk te maken, ondanks de nog ruime marge tot verbetering en wist het ook enkele nieuwe en geslaagde features toe te voegen en de bestaande apps voornamelijk te verbeteren.

Wat zijn jouw bevindingen over iOS 7? Deel ze onder dit artikel!