Meet Suneet Tuli en zijn Aakash 2 Tablet voor 20$

Alexander Maertens
Door Alexander Maertens Innoveren
Meet Suneet Tuli en zijn Aakash 2 Tablet voor 20$

Suneet Tuli, CEO bij de startup Datawind (UK, Canada en India) lanceerde gisteren zijn Aakash 2 Tablet. Het opmerkelijke is dat de tablet voor studenten slechts 20$ kost, retailprijs: 40$. Een wel héél groot verschil met de tablets die we hier gewend zijn. Is het ook even goed?

In India heeft slechts 5% van de bevolking een "computertoestel", hierbij zijn ook smartphones meegerekend. Dat wil zeggen dat vrijwel alle studenten het moeten doen met een klassieke GSM, pen en papier. Geen probleem, zou je denken. Maar voor een land dat sterke technische profielen wil blijven afleveren, is dit wel een grote uitdaging.

Daarom besliste de overheid om samen met Datawind te investeren in betaalbare oplossingen. En betaalbaar zijn ze! 20$ voor studenten, 40$ in de winkel. (De overheid betaalde subsidies om studenten slechts de helft te laten betalen. Nog voor de lancering had Tuli al een backlog van meer dan 4 miljoen niet geleverde pre-orders. De Indiase overheid kocht een eerste schijf van 100.000 toestellen voor universiteitsstudenten. Indien dit goed verloopt, is het plan om er vanuit de overheid 5.86 miljoen aan te kopen.

Meest directe concurrent zit in China

Maar dan nog is het daar 45$ voor een toestel, goedkoopste versie. Als je weet dat iemand in India gemiddeld 200$ per maand verdient, is dat beetje extra al aanzienlijk.

Aakash betekent "Blue Sky"

De Aakash staat volgens Tuli symbool voor hoop. India staat gekend voor haar ingenieurs en computerspecialisten, maar deze kansen zijn momenteel slechts voor een heel select publiek weggelegd. Dankzij de Aakash wordt het mogelijk voor de gemiddelde student om de technologische wereld bij te benen en een zekerdere toekomst te hebben. Op lange termijn wil men een toestel bij alle studenten krijgen, 220 miljoen in totaal.

"The revolution will come from the developing world to the US." - Vivek Wadhwa

De Indiase ondernemer en academicus Vivek Wadhwa is hun grootste ambassadeur. Hij schrijft over het toestel en bezorgt de informatie aan bedrijfsleiders, niet enkel in India. Zo liet hij het toestel uitgebreid bestuderen door een Google Executive, die nadien moest besluiten dat hun tablet voor 99$ onmogelijk kan concurreren met de Aakash 2.

Specs, voor de liefhebbers

De Aakash 2 is een nieuwe versie van de Aakash 1, die nooit van de grond gekomen is. De eerste versie kon geen stand houden, omdat men iets té goedkoop wilde produceren.

De processor in de Aakash 2 is dezelfde als in de iPad 1 en het heeft dubbel zoveel RAM geheugen als de iPad 1. Een koopje dus, voor 40$. Het toestel draait op Android, waarmee Google globaal de OS voor 3 van de 4 smartphones levert en voor 4 van de 10 tablets.

Verder heb je:

  • WiFi
  • High Quality Video Streaming
  • 32 GB geheugen
  • Tablet waar je ook mee kan bellen via klassieke GSM-netwerken
  • Processor: Cortex A8 – 1Ghz
  • 512 MB RAM
  • Android 4.0.3
  • Front camera
  • Touch Panel: Multi-touch Projective Capacitive

Gevolgen voor de wereldwijde markt?

De evolutie naar goedkope tablets is al een tijdje bezig. Jay Goldberg, financieel analyst, merkt vooral in Sillicon Valley dat veel gevestigde waarden een nieuwe strategie uittekenen om verloren sales van PC's op te vangen met verschillende klasses tablets, ook dergelijke goedkope. Maar als er nu in India al tablets zijn voor 40$ en in China voor 45$, kan je stellen dat het misschien al wat laat is.

Tenslotte verwacht Goldberg dat Apple de (r)evolutie zal overleven, aangezien zij zich richten tot een heel specifiek publiek dat niet zozeer geïnteresseerd is in een heel goedkope tablet, maar in high-end, kwalitatieve producten. Andere ontwikkelaars van Android-based toestellen, zoals Samsung, zouden toch wel eens in de problemen kunnen raken.

Oordeel zelf over de kwaliteit

Hier een filmpje van een Aakash 2 waarop Angry Birds gespeeld wordt. Ziet er vrij degelijk uit, toch? Voor 40$ ...

bronnen: qz.com, Mashable, VentureBeat en TechCrunch
-- --

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.

Volg je @bloovi al op Twitter? #bloovi