Verdwijnt Yahoo nu echt? Zo zit de situatie in elkaar:

Bloovi Redactie
Door Bloovi RedactieOndernemen
Verdwijnt Yahoo nu echt? Zo zit de situatie in elkaar:

Verdwijnt Yahoo binnenkort? Volgens sommige bronnen zou Yahoo vanaf nu onder de naam ‘Altaba’ door het leven gaan en zou CEO Marissa Mayer veld moeten ruimen. Dat verhaal klopt slechts deels. Desondanks zijn het niet bepaald hoogtijden voor het vroegere internetreus.

Dit deel verdwijnt

Een deel van Yahoo gaat verder onder Altaba. Het gaat dan vooral om het aandeel van 16% dat Yahoo in Alibaba heeft en een portfolio aan patenten. Dat deel krijgt nu een geheel nieuwe directie, waar Mayer inderdaad geen deel van zal uitmaken. Ook voor de twee oprichters, David Filo en Jerry Yang is daar geen plaats vrij.

In se is dat deel niet meer dan een soort holding, waar onder andere dus dat aandeel van Alibaba inzit. Dat kocht Yahoo in 2005 voor één miljard dollar. Ondertussen is dat aandeel een pak meer geld waard.

Marissa Mayer

CEO Marissa Mayer. 

Yahoo blijft voorlopig Yahoo

Dan is er nog het deel van Yahoo dat in juli door Verizon werd gekocht. Onder dat deel kan je onder andere de blogs en e-mail service scharen. Of, het Yahoo zoals de meeste het kennen. Dat nam Verizon toen over voor nog geen 5 miljard dollar. Pijnlijk als je weet dat Yahoo in 2000 nog 25 keer zoveel waard was. Het bedrijf werd toen op 125 miljard dollar geschat. Geen wonder dat Forbes het uitriep tot de ‘Saddest $5 billion deal in tech history’. De verkoop aan Verizon moet wel nog steeds goedgekeurd worden. Naar verwachtingen wordt die deal nog dit kwartaal rondgemaakt.

Maar wat nu met de toekomst? Het lijkt aannemelijk dat het merk Yahoo en alles daarrond nog een tijdje zal bestaan. Verizon heeft immers weinig reden om dat alles naar de prullenmand te verwijzen. En wat met Mayer? Daar moet Verizon nog over beslissen. Mayer gaf alleszins vorig jaar in een blogpost aan dat ze nog een tijdje aan het roer wil blijven.

Dus ja, een deel van Yahoo verdwijnt, maar dat was niet meer dan een hoop aandelen en patenten. Maar voor je Yahoo-mailaccount hoef je nog niet meteen te vrezen. Als je dat nog altijd had, natuurlijk.