Onderzoek: Hoe gebruikt de Belg zijn smartphone tijdens de feestdagen?

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie e-Lifestyle
Onderzoek: Hoe gebruikt de Belg zijn smartphone tijdens de feestdagen?

Hoe acceptabel is technologie aan de kersttafel? Volgens 95% van de Belgen kan het, als het vrienden en familie dichter bij elkaar brengt tijdens de feestdagen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Microsoft in acht Europese landen, waarbij meer dan 1.000 Belgen antwoordden. In het onderzoek werd onder meer gevraagd welke technologie men gebruikt tijdens de feestdagen, of selfies met de familie ingeburgerd zijn en wat niet kan aan de kersttafel.

De sms blijft springlevend

Gelukwensen worden ook dit jaar vooral per sms verstuurd, zo voorziet driekwart van de Europese bevraagden. Samen met de Polen (82%) en de Portugezen (89%) zijn de Belgen (82%) koploper. Sociale media hebben de sms-berichtjes nog niet verdreven: iets meer dan één derde (35%) houdt zich tijdens het feesten bezig met statusupdates.

Koken hoort er ook bij

Na sms'jes is recepten downloaden het meest populair. Veertig procent van de Europeanen maakt feestdiners met een tablet of laptop naast het fornuis. De Belgen zitten daar op het Europese gemiddelde.

Top drie ergernissen

Microsoft zocht ook uit wat Europeanen niet aanvaardbaar vinden als we laptop, tablet of smartphone gebruiken tijdens de feestdagen. De topergernissen bij de Belgen zijn respectievelijk: het toestel van een familielid uit het stopcontact halen om jouw eigen mobieltje op te laden (79%), berichtjes sturen tijdens het diner (71%) en met oortjes of koptelefoon naar muziek luisteren (69%).

Deze zaken worden als erger ervaren dan werkmails snel checken (67%) en de telefoon opnemen aan tafel (62%). Driekwart van de Belgen verwacht dan ook van familieleden dat het geluid van hun toestel op stil staat.

Technologie moet niet volledig van de kersttafel gebannen worden, zolang het de sfeer maar ten goede komt. Met de smartphone foto’s nemen van gezellige momenten vinden bijna alle Belgen (97%) leuk. Net als kerstmuziek afspelen (89%) en met de hulp van online video’s het feestmaal te bereiden (87%).

Selfies zijn aanvaardbaar voor jong en oud

Meer dan driekwart van de Europeanen vindt het leuk om selfies te nemen van familieleden aan de kersttafel. De Belgen zijn zelfs bij één van de grootste fans met 82%. Leeftijd speelt daarbij maar een kleine rol. Zo is driekwart van de 45- tot 54-jarigen en twee derden van de vijfenvijftigplussers fan van de selfie.