"Robots zullen tegen 2051 eender welke taak beter uitvoeren dan de mens"

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
"Robots zullen tegen 2051 eender welke taak beter uitvoeren dan de mens"

Over enkele jaren is AI beter dan ons in een spelletje Angry Birds, maar goede boeken schrijven blijft toch nog minstens 30 jaar een menselijk privilege. Dat zijn enkele conclusies die een studie van Oxford en Yale trekt. De komende 50 jaar zal AI geleidelijk aan alsmaar meer kunnen - en ook alsmaar meer jobs opslorpen.

De studie bevroeg 352 AI-onderzoekers, die hun mening gaven over de evolutie van artificiële intelligentie en wanneer precies ze welke taken net zo goed of zelfs beter zouden kunnen uitvoeren als een mens.

Het komende decennium zal AI vooral mechanische taken met veel herhaling overnemen. Ook het taalgevoel van kunstmatige intelligentie zal beter worden. In 2024 zouden robots al heel wat vertaalklusjes kunnen overnemen. Tegen 2026 zou een robot al een beter opstel kunnen afleveren dan de gemiddeld middelbare scholier.

Bron foto: Business Insider

Hoe complexer en creatiever een taak, hoe langer het zal duren voor AI die taak van ons kan overnemen. Uiteindelijk zou een robot in 2051 eender welke taak beter kunnen uitvoeren dan een mens. Tegen 2136 zouden robots alle jobs ter wereld kunnen uitvoeren.

“Vooruitgang in AI zal het hedendaagse leven transformeren, door het hervormen van de transport-, gezondheids-, wetenschaps- en militaire sector,” schreven de onderzoekers nog neer. “Deze resultaten zullen de discussie voeden tussen onderzoekers en beleidsmakers over hoe ze op de evolutie binnen AI moeten anticiperen.”

Bron: World Economic Forum