Bron foto: Tomorrowland 365 Media

De laatste weken is er heel wat deining ontstaan toen bekend raakte dat de organisatie van het Belgische dancefestival Tomorrowland, in overleg met de politie-autoriteiten, festivalbezoekers screent op mogelijke risicofactoren. Sommigen schreeuwden moord en brand. Maar ook de privacy-commissie boog zich over de zaak en ook op het internet werden grote woorden niet gespaard. Gelukkig (of helaas) duurt het festival maar twee weken, want anders was het zelfs nog een regeringszaak geworden…

Overdreven of terecht?

Was de reactie van mensen en instanties die over de rooie gingen over de schending van de privacy niet wat overdreven? Stel je voor dat de organisatie niets had gedaan en één gek met één rugzak het terrein betreedt en een ravage aanricht… wat dan? Wat zou dan de kritiek dan zijn?  Wat mij betreft: hoe meer controle hoe liever. En als zo’n check kan gebeuren voor het evenement zelf hoef je ook niet langer nodeloos aan te schuiven in ellenlange wachtrijen voor de ingang: des te liever…

De heisa rond Tomorrowland maakt me triest omdat dit nog maar eens bewijst dat wie in dit land zijn kop boven het maaiveld uitsteekt snel in het oog van een (media)storm kan komen omwille van een non-issue.

Een non-issue? Ja, elke dag worden onze gegevens bijgehouden door onze internetprovider, houdt Google ook ons zoek- en surfgedrag op en worden nummerplaatherkenningcamera's massaal over Vlaanderen worden uitgerold… Wat gebeurt er eigenlijk met deze data? Daar lijkt niemand wakker over te liggen. Maar bij de beveiligingscheck op Tomorrowland raken de gemoederen dan wél verhit. Begrijpen wie begrijpen kan…

 

Denk in kansen

De oorzaak van dat alles ligt volgens mij in het feit dat we in dit land nodeloos gebukt gaan onder een collectief minderwaardigheidscomplex, met afgunst en jaloezie tot gevolg.  Tomorrowland geniet wereldfaam en wie er ooit is geweest kan het bevestigen: dat zie je nergens anders ter wereld. Het is niet alleen een splinterbom van creativiteit en innovatie, ook jonge bedrijven krijgen de kans om hun technologie of creativiteit uit te testen in de praktijk.

Het evenement durft te investeren op vlakken waar anderen een afwachtende houding aannemen. Dankzij hun jarenlange consequente houding krijgen tientallen Vlaamse dj’s ook de kans zich te meten met de wereldtop. Een vermelding op je muziek-cv opent wereldwijd deuren in de muziekscene. Bovendien kijkt de muziekwereld met jaloerse blikken naar het jaarlijkse festival. Tomorrowland verlegt keer op keer de norm en is by far een evenement dat nog het meest weg heeft van dé Olympische Spelen voor de muziekwereld.

Daarnaast gaat ook een groot deel van het productiebudget naar lokale handelaren en ondernemingen die mee het event naar ongekende hoogten stuwen. Niet alleen de middenstand van Boom and beyond maar ook buurtbewoners scharen zich achter het festival en hangen vlaggen uit bij hun raam. Ondanks dat alles bevindt het evenement bij het kleinste greintje van kritiek zich telkens in het oog van de storm… want succes, dat krijg je toch zomaar niet?!

Daarom deze warme oproep om onze parels wat meer op te blinken en te tonen aan de grote wereld! Niet alleen de “gebroeders” Tomorrowland maar bij uitbreiding de vele duizenden kleine en grote spin-offs in onze incubatiecentra in Gent, Antwerpen, Brussel, Hasselt … die allemaal bezig zijn aan hun grote droom. Laat ons eens fier zijn op wat we kunnen, wat we in huis hebben… en ze de kans gunnen om te gaan voor hun droom. Laat ons inzet en volharding, hard werken en doorzetten dus belonen met applaus en aanmoediging in plaats van van afgunst.

Stop met zeuren, en als je vruchteloos geprobeerd hebt een ticket te krijgen: luister naar StuBru en geniet met een gin tonic van de vibes … en maak werk van je eigen droom!

Noot van de redactie: opinies vertegenwoordigen niet noodzakelijk de mening van Bloovi. Indien je het niet eens bent met de auteur en zelf een opinie wil schrijven, stuur ons dan een mailtje op redactie@bloovi.be