Ruim één miljoen nieuwe mobiele internetgebruikers per dag

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Ruim één miljoen nieuwe mobiele internetgebruikers per dag

Bron foto: Shutterstock

Volgens de laatste editie van het Ericsson Mobility Report worden er tegen eind 2022 2,6 miljard nieuwe mobiele breedbandabonnees verwacht. Dat komt neer op een gemiddelde van ruim één miljoen per dag. De toegangstechnologie die in 2018 voornamelijk zal worden gebruikt, is LTE (ook bekend als 4G), de snelst groeiende mobiele technologie ooit. Het totale verkeer op mobiele netwerken steeg tussen het einde van het eerste kwartaal van 2016 en het einde van het eerste kwartaal van 2017 met 70%. 

Onvoorstelbaar veel

Ericsson verwacht dat mobiele connectiviteit in een snel tempo zal blijven toenemen, aangezien het wereldwijde mobiele dataverkeer in 2022 achtmaal hoger zal liggen dan vandaag. Dit verkeer is vergelijkbaar met:

  • de Spaanse bevolking die een maand lang 24 uur per dag video streamt in hd;
  • één abonnee die 3,55 miljoen jaar ononderbroken video streamt in hd;
  • 31 miljard uur aan ononderbroken hd-videostreaming.

De komende zes jaar zal het aantal abonnees op mobiele breedbandnetwerken met bijna 2,6 miljard toenemen, genoeg om een EK-voetbalstadion (met een capaciteit van 50.000 plaatsen) 20 maal per dag te vullen. Dat zijn evenveel mensen als er in New York op Times Square bij elkaar kwamen om de jaarovergang naar 2017 te vieren.

De laatste reeks statistieken over de toename van het aantal abonnees en het dataverkeer op mobiele netwerken wordt gepresenteerd in het Ericsson Mobility Report voor juni. Uit dat rapport blijkt dat het mobiele dataverkeer wereldwijd de sterkste stijging vertoont sinds 2013, vooral door de enorme groei in India. Ook de onderliggende behoefte aan mobiele data komt duidelijk tot uiting.

Het gebruik van smartphones en toegankelijke mobiele internetdiensten zijn een belangrijke verklarende factor voor de cijfers. Ericsson analyseert 'mobiel dataverkeer op smartphones' als een subcategorie van 'mobiel dataverkeer' om deze trend duidelijker te illustreren. Tegen eind 2022 zal het totale mobiele dataverkeer via smartphones zijn vernegenvoudigd, tot 66 exabytes per maand.

"Enorme groei"

Niklas Heuveldop, Chief Strategy Officer en Head of Technology & Emerging Business bij Ericsson: "De gegevens van het Ericsson Mobility Report zijn gebaseerd op metingen op honderden mobiele netwerken en scheppen een overduidelijk beeld van de enorme onderliggende groei in de sector. Het aantal 4G-abonnementen neemt sneller dan ooit toe, er wordt steeds vaker gebruikgemaakt van Voice over LTE en de groei van het verkeer heeft niveaus bereikt die we sinds 2013 niet meer hebben waargenomen.”

"Ik ben vooral enthousiast over de enorme vooruitgang die de sector heeft geboekt op het gebied van netwerkontwikkeling, inclusief de goedkeuring van de NSA 5G New Radio (NR)-standaard waardoor de uitrol van 5G in een vroeg stadium kan plaatsvinden. Volgens onze prognose verwachten we tegen 2022 ruim een half miljard 5G-abonnees en een bevolkingsdekking van 15 procent."

Over trends binnen de sector bevat het Mobility Report artikelen betreffende internet voor iedereen, grootschalige IoT-dekking in de steden en de besturing op afstand van voertuigen met 5G.

Op basis van het aantal abonnementen zal LTE (4G) in 2018 gsm hebben ingehaald als de meest gebruikte toegangstechnologie. Nog nooit is een technologie zo snel uitgerold en nog nooit is het aantal gebruikers zo snel toegenomen. Op nog geen vijf jaar tijd haalde LTE een dekking van 2,5 miljard mensen, in vergelijking met acht jaar voor WCDMA/HSPA of 3G. In het eerste kwartaal van dit jaar alleen al kwamen er 250 miljoen nieuwe LTE-abonnementen bij.

De populariteit van LTE wordt voornamelijk bepaald door de vraag naar een betere gebruikerservaring en een sneller netwerk, maar bij de uitrol van 5G zal ook de behoefte aan betere mobiele breedbandcapaciteiten en industriële oplossingen voor efficiëntie en automatisering een rol spelen. 5G wordt het netwerk bij uitstek dat een uiteenlopende waaier van gebruiksscenario's ondersteunt. Naar verwachting worden er tegen 2022 ruim een half miljard 5G-abonnementen geactiveerd, IoT-verbindingen niet inbegrepen. Dan zou 5G circa 15% van de wereldbevolking dekken. Het hele rapport kan je hier raadplegen.