De Fontein van de Eeuwige Jeugd blijft tot nu toe een onontdekt artefact, maar ondertussen lijkt Silicon Valley al heil gevonden te hebben bij een andere techniek. Parabiose heet het, en is op z’n minst controversieel te noemen. Om eeuwig jong te blijven, moet je namelijk regelmatig plasma van jonge donors laten inspuiten. Onder andere Peter Thiel stopte al geld in de techniek.

Parabiose bestaat eruit dat patiënten op regelmatige basis plasma toegediend krijgen van jonge donors, die maximum 25 jaar oud zijn. De techniek wordt aangeboden door de start-up Ambrosia, die flink doorrekent voor geleverde diensten. Voor één sessie, waarbij je twee liter plasma krijgt, betaal je al gauw 8.000 dollar. Die plasma haalt de start-up overigens bij lokale bloedbanken.

Geen nieuwe techniek

Parabiose is alleszins niks nieuws onder de zon. In de jaren vijftig testten wetenschappers de techniek al uit op muizen. Daar kon het verouderingsproces bij oudere muizen worden stopgezet en zelfs omgekeerd. Hoe dat kan? Wetenschappers hebben nog niet alle mechanismen volledig uitgedokterd die aan de grond liggen daarvan, maar een verklaring zou alvast het hoge aantal proteïnen zijn dat 'jong' bloed heeft. Die proteïnen helpen onder andere cellen sneller herstellen. Daardoor kan ons weefsel zich ook sneller herstellen en vertoont het minder mankementen. Maar of de muizen ook effectief langer leefden? Daarover bleef men nog in het duister tasten. Al had het jonge bloed wel degelijk een positief effect op de oudere muizen.

Maar succesvolle experimenten met muizen, bieden nog geen garantie op succes bij mensen. De eerste hoera-verhalen die momenteel de ronde doen, zouden vooral te wijten zijn aan een placebo-effect. Ambrosia beweert al een jaar klinische proeven te doen en gelijkaardige effecten zoals bij experimenten met muizen te ontwaren, maar er blijken nog heel wat haken en ogen aan die beweringen te zitten. Zo is er bijvoorbeeld geen controlegroep, waardoor de proeven an sich eigenlijk weinig wetenschappelijke waarde hebben. 

Desondanks dat het niet bewezen is dat parabiose werkt, heeft Ambrosia al vlot 600 klanten, waarvan de gemiddelde leeftijd rond de 60 jaar ligt. Thiel heeft alvast heel wat geïnvesteerd in de start-up en gelooft dat de techniek werkt. Voor hem is de dood dan ook niet meer dan ‘een probleem dat opgelost kan worden.’ Thiel is overigens niet de enige die op zoek is naar de heilige jeugdgraal. Zo investeerden ook Jeff Bezos en Sergey Brin in technieken die verouderen tegengaan. Het startschot voor de zoektocht naar het eeuwige leven lijkt alvast gegeven.