Smartphonegebruik groeit met 7% in België

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Smartphonegebruik groeit met 7% in België

IAB Belgium: “Data-abonnementen nog steeds te duur”

Mobiel internet en smartphones zorgen ervoor dat we vrijwel altijd en overal bereikbaar zijn. Meer dan de helft (59%) van de Europese smartphonegebruikers surft dagelijks via zijn of haar smartphone op het net. België (45%) scoort iets lager dan het Europese gemiddelde. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van IAB (Interactive Advertising Bureau) Belgium en InSites Consulting. Aan het onderzoek namen 7827 internetgebruikers uit 19 verschillende landen deel. In België waren er 447 deelnemers.

Stijging smartphones

Meer dan een kwart van de Belgen (28%) heeft al een smartphone. Dit is een stijging van maar liefst 7% tegenover een jaar eerder. Hoewel België dus een inhaalbeweging inzet, ligt het aantal smartephonegebruikers nog steeds heel wat lager dan het Europese gemiddelde van 48%.

Patrick Marck, General Manager van IAB Belgium: “We verwachten dat Belgen een sterke inhaalbeweging zullen maken wat betreft smartphonebezit. Online adverteerders mogen dit dan ook niet aan zich laten voorbijgaan.”

Waarom volgt België niet

Het onderzoek peilde ook naar de redenen waarom Belgen zich (nog) geen smartphone hebben aangeschaft. 55% geeft aan dat ze er gewoonweg geen willen of dat hun huidige telefoon nog perfect werkt. Verder zegt 1 op 5 Belgische respondenten dat een data-abonnement te duur is. In Europa is gemiddeld ‘slechts’ 13% dezelfde mening toegedaan.

Patrick Marck: “Ondanks de inspanningen van vele operatoren om de kostprijs van mobiel internet in België te verlagen, blijft deze nog steeds relatief hoog in vergelijking met onze buurlanden.”

Gemiddeld 24 applicaties

Belgische smartphonegebruikers hebben gemiddeld 24 apps op hun toestel. Dat zijn er 6 meer dan een jaar voordien, maar slechts een derde hiervan wordt op wekelijkse basis gebruikt. Dat apps niet enkel als ontspanning gebruikt worden, blijkt uit de top 5 meest gedownloade app-types. Weersvoorspellings-apps en navigatie-apps blijken populairder dan spelletjes en muziek/filmpjes. De top vijf wordt afgesloten door nieuws-apps, hetgeen nogmaals de populariteit van praktische apps bevestigt.

Top 5 meest gedownloade apps in België

  • Apps voor weersvoorspellingen (53%)
  • Navigatie-apps (47%)
  • Apps voor spelletjes en ontspanning (46%)
  • Apps voor muziek en/of filmpjes (37%)
  • Apps voor nieuwsgaring e.d. (33%)

Top 5 meest gedownloade apps in Europa

  • Apps voor weersvoorspellingen (54%)
  • Apps voor spelletjes en ontspanning (49%)
  • Navigatie-apps (44%)
  • Apps voor muziek en/of filmpjes (39%)
  • Apps voor nieuwsgaring e.d. (33%)

Opvallend is ook dat 65% van de Belgische smartphonegebruikers graag zijn of haar smartphone wil gebruiken voor kleine mobiele betalingen. Dit is een dienst die een aantal banken in België al aanbieden.

Methodologie

Dit onderzoek werd in mei en juni 2012 in opdracht van IAB uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau InSites Consulting. Respondenten werden via e-mail uitgenodigd tot deelname aan het onderzoek. Dit leverde een representatieve steekproef van 7827 respondenten uit 19 verschillende landen (België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Roemenië, Rusland, Spanje, Groot-Brittannië, USA, Japan, India, China, Australië, Brazilië, Argentinië en Canada) op. De steekproef was representatief voor de internetpopulatie op zowel geslacht, leeftijd als e-commerce.