Speelgoed van de toekomst: Vlaamse studenten bouwen slimme teddybeer die kinderen helpt

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Speelgoed van de toekomst: Vlaamse studenten bouwen slimme teddybeer die kinderen helpt

Aagje Reynders samen met de slimme knuffelbeer

Zet twee stagiaires samen met een grote knuffelbeer, webcam, luidspreker, microfoon en intelligente software en je krijgt een communicerende teddybeer. Dat is wat Aagje Reynders en Joris Palings hebben klaargespeeld tijdens hun stageperiode van drie maanden bij Craftworkz, onderdeel van de Cronos Groep. 'Talking Teddy' praat Engels en is geprogrammeerd om met kinderen te communiceren. Het is de combinatie van IoT en AI die maakt dat ze tot dit resultaat zijn gekomen. 

Aagje en Joris zijn daarbij nog een stap verder gegaan. Zij hebben er namelijk voor gezorgd dat ouders de communicatie kunnen meevolgen via een dashboard. Op die manier zijn ze meteen op de hoogte over hoe kinderen zich voelen en waar het probleem zich situeert. Zo kunnen ze eventueel ingrijpen als dat nodig blijkt.

Hier kan je bekijken hoe de knuffelbeer precies werkt:

 

“Het project was zeer interessant. Een doodgewone teddybeer omvormen tot een sprekende beer die het kind begrijpt, leek in het begin nogal futuristisch, maar met behulp van de juiste technologie vielen de puzzelstukjes in elkaar en kwam er steeds meer leven in! Het was een ontzettend fijne en leerrijke ervaring om mee te maken”, vertelt Aagje.

'Talking Teddy' is een prototype met veel potentieel. Zo kan hij ingezet worden in ziekenhuizen of bij kinderen met autisme. Het voordeel is dat kinderen sneller geneigd zijn om tegen een knuffelbeer te praten dan tegen een volwassene. 'Talking Teddy' kan praten, luisteren, reageren en emoties analyseren. Verschillende partijen hebben hun interesse al getoond. 

Voor de twee studenten ziet de toekomst er ook rooskleurig uit. Na hun studies mogen ze meteen aan de slag bij Craftworkz.