Stievie, wat is dat voor iets?

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Stievie, wat is dat voor iets?

De drie grote Vlaamse omroepen VRT, VMMa en SBS Belgium slaan de handen in elkaar om het online televisie platform van Telenet, Yelo TV, een antwoord te bieden. De naam van hun project gaat door het leven als Stievie.

Stievie is een applicatie voor iOS (later volgt Android) waarmee je live en uitgesteld zal kunnen kijken naar 10 TV kanalen. Dat zijn; één, Canvas, Ketnet, VTM, 2Be, Vitaya, Vier, Vijf, Jim en Kzoom.

Je kan zowel live kijken, als programma's opvragen tot 36 uur na de uitzending. Tijdens een eerder uitgezonden programma heb je de mogelijkheid om terug- en door te spoelen waardoor je ook geen last hebt van reclameblokken.

Vlaams minister van Media – Ingrid Lieten is blij met het gezamenlijk project. "Samenwerking tussen mediahuizen in Vlaanderen is noodzakelijk om te anticiperen op de evoluties in het digitaliserende en internationaliserende medialandschap," zegt Lieten op haar website.

"Met Stievie verbeteren we het kijkerscomfort en zetten we als televisiesector volop in op innovatie", zeggen Sandra De Preter (CEO VRT), Peter Bossaert (CEO VMMa) en Phillippe Bonamie (COO SBS Belgium). "Als omroepen denken we na over hoe we onze televisieprogramma's op een flexibele manier tot bij de kijker kunnen brengen. Stievie is daarin een nieuwe stap."

Met Stievie kan je echter nog geen opnames bewaren of eerder uitgezonden programma's bekijken. Dit wordt misschien toegevoegd na de eerste testfase waarin 10.000 mensen de app gratis kunnen testen. Als je een van deze testpersonen wil worden kan je surfen naar http://stievie.insites.be/

Sociale media 

De sociale interactie is een heel belangrijk onderdeel van de app. Met een paar klikken en vegen is het mogelijk te chatten met andere gebruikers, te tweeten over een programma of zaken op facebook te plaatsen. Toch gaat het nog een stapje verder. Zo kan je bij het uitgesteld kijken een Twitter-grafiek tevoorschijn toveren die aangeeft op welke momenten tijdens de uitzending het drukst getweet is. Zo ontdek je meteen de hoogtepunten van het programma.

Yelo

Telenet, die met Yelo TV een soortgelijk product heeft, reageerde eerder lauw op het nieuws. "Wij zien de lancering van Stievie niet als een oorlogsverklaring. Ook bij onze eigen klanten merken wij de vraag naar licht uitgesteld of buitenhuis kijken", verklaarde Stefan Coenjaerts van Telenet aan De Redactie.

Bediening 

De bediening van Stievie is erg eenvoudig. Een schuifbalk onderaan maakt het mogelijk om programma's door- of terug te spoelen, waardoor je gemakkelijk reclameblokken kan overslaan. Tijdens een live uitzending kan dat uiteraard niet.

Het programma werkt met een aantal slimme veeg- en aanraakbewegingen. Door het beeld naar links te vegen, kom je terecht in in de programmagids waar je eerder uitgezonden programma's kan opstarten.

De beeldkwaliteit is meer dan behoorlijk en alles werkt vlot en gemakkelijk. Je kan de app gebruiken via wifi-netwerken en 3G. Momenteel is het niet duidelijk of je Stievie ook in het buitenland zal kunnen gebruiken.

Geen tv-vervanger 

De organisatoren willen duidelijk stellen dat het niet de bedoeling is om je televisie-abonnement overbodig te maken. Stievie is in de eerste plaats een mobiel platvorm, dat momenteel enkel gebruikt kan worden voor zij die een iPhone of iPad hebben. Later zal ook een Android-versie volgen en andere platvormen in overweging genomen worden. 

Praktisch 

Indien je nog vragen heb over de app kan je hier terecht: