Succesvolle mensen die dramatisch faalden bij hun carrièrestart

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
Succesvolle mensen die dramatisch faalden bij hun carrièrestart

De lijn tussen falen en succes is vaak flinterdun. Dat bewijzen de carrières van mensen zoals Walt Disney, Steven Spielberg, Soichiro Honda, Albert Einstein, Oprah Winfrey & Jan Koum... Nu staan ze bekend als uiterst succesvol, maar elk van hen kende ook een flinke portie tegenslag:

Jan Koum, de co-founder van WhatsApp, probeerde in 2007 om te solliciteren bij Facebook en werd afgewezen tijdens een jobinterview. Hij richtte zijn aandacht op WhatsApp. In 2014 kocht Facebook zijn bedrijf voor 19 miljard dollar.

Steven Spielberg werd drie keer afgewezen door de school van zijn dromen: de Universiteit van Zuid-Californië. Spielberg ging ergens anders naar school en werd een filmregisseur met wereldfaam.

Harland David Sanders, beter bekend als de KFC-man, probeerde lange tijd kippen te verkopen aan honderden restaurants maar werd telkens afgewezen. Tot een restaurant wel inging op zijn voorstel. Vandaag is zijn foto verwerkt in het logo van elke KFC-winkel ter wereld.

Soichiro Honda werd door Toyota aan de kant geschoven toen hij solliciteerde voor een ingenieursfunctie. Later begon hij zelf motorfietsen te bouwen, startte hij Honda & werd hij miljardair.

Walt Disney werd aan de deur gezet door de krant waar hij werkte als journalist. Volgens zijn chef had hij “te weinig fantasie en slechte ideeën”. Hij kreeg daarna nog een paar keer het deksel op de neus, maar toen hij zijn eerste animatiefilm Sneeuwwitje introduceerde werd hij in één klap een referentie in de TV-industrie.

Albert Einstein kon pas spreken op vierjarige leeftijd en kon pas lezen als hij zeven was. Zijn leraars noemden hem ‘traag’ en ‘mentaal gehandicapt’. Einstein bleek gewoon anders dan de rest te zijn. Hij won de Nobelprijs voor Fysica.

Oprah Winfrey werd ontslagen van haar televisie-job omdat ze ‘niet geschikt was om op het scherm te verschijnen’. Maar Oprah sloeg terug en werd bekend als de ‘queen of television’. 

J.K. Rowling was werkloos, gescheiden en stond alleen in voor het opvoeden van haar dochter. Ze moest beroep doen op een uitkering terwijl ze werkte aan haar eerste Harry Potter boek. Nu heeft ze meer dan 7 boeken geschreven die al miljoenen keren over de toonbank gingen. Ze is de eerste persoon die miljardair is geworden door het schrijven van boeken.