Tien dingen die je nooit, maar dan ook nooit tegen je baas mag vertellen

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Persoonlijk groeien
Tien dingen die je nooit, maar dan ook nooit tegen je baas mag vertellen

Bron foto: Shutterstock

Sommige bazen komen erg aimabel over. Koppel daar een intens teambuildingweekend aan toe en voor je het weet, lig je je hart uit te storten over je allereerste liefje van de lagere school. En ja, dat kan wel gezellig lijken, maar voor je professionele carrière is het dat allesbehalve. Je baas kan dan wel een jolige kerel of amusante madam zijn, je weet maar nooit dat hij of zij die informatie tegen jou gebruikt. Daarom vertel je deze 10 dingen maar beter nooit aan jouw baas.

1. Hoe het met je portemonnee gesteld is

Vertel nooit in detail hoe je financiële situatie eruitziet. Ook niet als je dat als hefboom voor een loonsverhoging wil gebruiken. Je financiële zaken regelen is jouw verantwoordelijkheid, niet die van je baas.

2. Toekomstige carrièrezetten

Zeg niet wat je carrièreplannen zijn nà jouw huidige job, tenzij het over jouw toekomst in datzelfde bedrijf gaat. Je baas kan maar weinig met de mededeling dat je het over een jaar of twee vast voor bekeken houdt. Behalve er jou er misschien zo snel mogelijk uitwerken.

3. Roddels


Roddel niet en wees ook geen klikspaan over anderen die roddelen. Zelfs niet als het op het eerste gezicht geen geroddel lijkt. Misschien hoorde je ergens dat je collega het moeilijk heeft met een bepaalde klant en zijn je bedoelingen goed, maar het is niet aan jou om dat te zeggen.

Man en vrouw roddelen

Bron foto: Shutterstock

4. Je ambities

Als je ambities hebt die niet in goede aarde vallen bij je baas, verzwijg je die maar beter. Denk dan bijvoorbeeld aan plannen om freelancer te worden. Misschien is je baas blij voor je, maar evengoed heeft hij vanaf nu schrik dat je bedrijfsinformatie gaat misbruiken voor je eigen goed.

5. Persoonlijke problemen

Problemen in je persoonlijke leven? Die hou je beter voor jezelf, tenzij je werk erdoor in het gedrang komt. Betrek je baas niet bij al je liefdesdrama’s.

6. Bekritiseren van collega’s

Soms wil je gewoon even stoom aflaten, maar dat doen door je collega’s te bekritiseren bij je baas, is niet de goede manier. Wat je wél moet doen, is een oplossing met die collega zoeken.

Man en vrouw kijken elkaar aan

Bron foto: Shutterstock

7. Zeggen dat je wil stoppen

Een scène maken waarbij je aankondigt je job beu te zijn en te willen stoppen. Tenzij je al iets nieuws achter de hand hebt, geen goed idee. En zelfs dan. Doe gewoon maar niet. 

8. Liefde op de werkvloer

Beken nooit dat je verliefd bent op een van de collega’s. Of in het ergste geval, op je baas zelf. Als je echt een relatie aanknoopt met een medewerker, dan pas moet je je baas inlichten. Als je het je baas zelf betreft, dan zoek je beter eerst een nieuwe job als je écht voor jouw gevoelens wil uitkomen.

9. Vertrouwelijke zaken doorzeggen

Zeg geen dingen door die een collega jou toevertrouwde. Enkel als het in het belang van het bedrijf is, kan je het zeggen. Denk aan ongewenste intimiteiten  of discriminatie. Leg dan uit aan je collega waarom je er wel mee naar je baas moest stappen.

Vergadering

Bron foto: Shutterstock

10. Slechte punten van jezelf

Vertel nooit, nooit iets dat je baas tegen jou kan gebruiken in een zwak moment. Zelfs niet op zo’n intens teambuildingweekend. Je weet nooit dat hij of zij eens in een nare positie komt te staan en jij het zwarte schaap wordt.

Zou jouw baas jouw vertrouwen schaden om ergens hoger op te komen? Vergis je niet, veel mensen zouden dat doen. Onthou dus ten alle tijden dat, hoe gezellig je het ook hebt met je baas, hij of zij wel je baas blijft. Een professionele relatie behouden is dus aangeraden.