Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag waarop vrouwen wereldwijd opkomen voor hun rechten. De positie van vrouwen op de arbeidsmarkt is hierbij een jaarlijks terugkerend thema. Ook vandaag zijn er weer volop artikels die voor meer vrouwen aan de top pleiten. Maar meer vrouwen aan de top an sich is niet de oplossing, betoogt wel-zijn coach Elke Leyman.

‘We hebben nood aan meer vrouwen aan de top’. Waar komt dit vandaan? En is dit echt nodig?

We zitten in een verandering van tijdperk. Een verandering van oud naar nieuw: oude orde (verticaal) naar nieuwe orde (horizontaal), oude economie (centraal) naar nieuwe economie (decentraal) en een machtswissel van top-down naar bottom-up.

Om het eens in andere woorden te zeggen: we zitten in een verandering van mannelijk naar vrouwelijk tijdperk: een periode waarin de balans tussen hoofd, denken en doen (masculien) met hart, voelen en zijn (feminien) hersteld wordt. Dit is geen trend die op korte of langere termijn weer gaat verdwijnen. Dit is wat de maatschappij en de mens als individu echt nodig heeft.

We zitten middenin een kantelperiode, waarin het mannelijke, de ego-wereld (harde business) nog heerst en tegelijkertijd het vrouwelijke, het gevoel (de zachte kant) steeds meer naar de oppervlakte komt

Hoofd en hart hand in hand

We zitten middenin deze verandering. Een kantelperiode, waarin het mannelijke, de ego-wereld (harde business) nog heerst en tegelijkertijd het vrouwelijke, het gevoel (de zachte kant) steeds meer naar de oppervlakte komt.

Dat zorgt voor spanningen. Het is van groot belang om ons bewust te zijn van deze spanningen, omdat zoals de Bulgaarse filosoof Aïvanhov goed verwoordt:

“Alleen het hart kan de kwalijke gevolgen van het verstand overwinnen. Indien het hart ten opzichte van het verstand zijn plaats niet opeist, zal dat de ondergang van de mensheid betekenen. Er zijn in het verleden culturen, beschavingen geweest die de onze overtroffen en ze zijn verdwenen als gevolg van het overwicht dat aan het verstand werd toegekend ten nadele van het hart. Want het verstand duwt de mens altijd op het pad van het egoïsme, de overheersing, de onrechtvaardigheid, de onderwerping van mens en natuur.”

Je mannetje staan

In die zin is het an sich geen oplossing om vrouwen aan de top te krijgen. In een wereld waarin het mannelijke domineert, hebben vrouwen vaak de top bereikt met de inzet van hun masculiene kant. Hoe vaak hoor je immers niet dat vrouwen hun mannetje hebben moeten staan om aan de top te geraken. Terwijl we juist de feminiene eigenschappen -hart, voelen, zijn- nodig hebben.

Dus mannen, durf je feminiene kant laten zien. Vrouwen, behoud je feminiene kant en creëer samen de sterke balans van mannelijke en vrouwelijke energie.