Via deze agressieve video strategie wil Facebook komaf maken met YouTube

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen Innoveren
Via deze agressieve video strategie wil Facebook komaf maken met YouTube

Facebook Video heeft YouTube verdreven als dominant videonetwerk op Facebook. Meer en meer mensen uploaden vandaag hun video’s rechtstreeks naar Facebook in plaats van de YouTube-link te sharen. Tegelijkertijd ontplooit Facebook zich steeds meer als een dominant video netwerk die YouTube het vuur aan de schenen legt. Dat blijkt uit data van SocialBakers.

Plotse Ommekeer

De ommekeer is erg plots. Tot recent was Facebook nog niet écht bekend als video platform én was YouTube de grootste bron van video’s op het platform. Vandaag is dat totaal anders: Facebook ontpopt zich steeds meer tot een krachtig videoplatform.

Vooral door de toevoeging van automatisch afspelende video’s is alles in een stroomversnelling gekomen. De trafiek die via Facebook naar YouTube gestuurd wordt is ook flink gezakt én het aantal video’s die rechtstreeks op Facebook worden geupload zitten flink de lift.

Ook het aantal interacties op video's ligt bij Facebook video's een pak hoger dan bij YouTube video's die geshared worden via Facebook. Kijk maar naar onderstaande grafiek: 

Facebook zet bepaalde video's vaker in newsfeed

Facebook zorgt ook voor een duidelijke promotie van video's die rechstreeks gepost worden. Het Newsfeed-algoritme is bevoordeelt duidelijk video's die rechtstreeks op Facebook worden gezet. Zo zullen deze laatste vaker opduiken in je newsfeed dan dat YouTube-filmpjes dat doen. Ook de autoplay-functie zet video's op Facebook expliciet in de kijker. 

Volgens de geruchten zou Facebook zelfs bepaalde YouTube-sterren contacteren met de vraag hun video's rechtstreeks op Facebook te zetten. Daarnaast is het volgens Social Bakers ook logischer dat er op Facebook meer interactie is op video's. Als je op YouTube commentaar geeft op een video zijn het vaak wildvreemden waarmee je in discussie gaat, op je Facebook pagina gaat het meestal om mensen die je kent. Bovendien is de preview-foto van een filmpje ook groter als je de video rechstreeks naar Facebook uploadt.

Al deze maatregelen hebben succes en zorgen dat Facebook steeds sneller groeit als videoplatform. Kijk maar eens naar onderstaande Comscore-grafiek die de krachtverhouding tussen beide grote spelers in de verf zet: (klik om te vergroten). 

Voorbije zomer verklapte Facebook al dat het meer dan 1 miljard video views per dag haalde. We zijn benieuwd waar dit naartoe gaat. Moet YouTube schrik krijgen van deze agressieve zet van Facebook? Wat denk jij?