Mario Fleurinck is een visionair en gepassioneerd serie-ondernemer met een focus op  het ontwikkelen van duurzame technologieën. En dat zo’n bedrijven ook in België voet aan grond kunnen krijgen bewees hij door de in 2004 bijna-failliete manufacturing specialist Melotte te transformeren tot een winstgevende pionier in 3D-printing met ondermeer de NASA als trouwe klant. Vandaag zoekt Fleurinck - met zijn bedrijf InnoCrowd - voor duurzame en systemische oplossingen voor bedreigingen van de globale economie tegen te gaan. Mario Fleurinck ziet voor de nabije toekomst radicale vernieuwingen aan de horizon. Op WebTomorrow kan je op 8 & 9 juni de keynote speech van Mario bijwonen en  ontdekken hoe onze maatschappij zal veranderen. Tot dan!

Van kleins af een passie voor 3D

De basis van Fleurinck’s nieuwsgierigheid in technologische innovatie werd al in zijn jeugd gelegd. Als zoon van van een diamantair en een kledingontwerpster kreeg hij al in zijn jeugd te maken met het programma autocad waarmee hij 3D-tekeningen maakte. Toen werd de basis gelegd voor zijn fascinatie voor 3D (printing) gelegd.

Mario kreeg in 1996 de kans om bij Boeing in Seattle aan de slag te gaan. Daar brak hij zich het hoofd over de toenmalige vleugel problemen van de Boeing 747. In 2004 keerde hij terug naar België om er aan de slag te gaan bij manufacturing specialist Melotte in het Limburgse Zonhoven - dat deel uitmaakt van de Picanol Groep.

Van verlieslatend bedrijf naar marktleider in 3D-printing

In 10 jaar tijd (2004 - 2014 bouwde Mario Fleurinck het bedrijf om van verlieslatende firma tot een marktleider op het vlak van in 3D printing van tandprothesen, hartkleppen, onderdelen voor de petrochemie. Melotte schopte het zelfs zo ver, dat de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA kwam aankloppen als klant, een winstmachine was geboren.

Ondanks zijn verwezenlijkingen werd Mario in 2014 aan de deur gezet door het bedrijf dat hijzelf opnieuw tot leven wekte. Dat gebeurde toen hij en Picanol-topman Luc Tack het niets eens raakten over de strategische koers van het bedrijf. “Ik ben nog nooit zo zwaar aangeslagen geweest als toen na mijn ontslag,” klonk het bij Fleurinck.

“Ik ben nog nooit zo zwaar aangeslagen geweest als na mijn ontslag als CEO van Melotte”
 

Ondanks de donderslag bij heldere hemel bleef Mario Fleurinck niet bij de pakken zitten. Sinds zijn ontslag in 2014 zet hij zijn schouders onder talrijke impactvolle projecten. Waaronder het uitwerken van strategieën en bedrijfsmodellen rond ‘The internet of Things’. Met zijn team opereert hij nationaal en internationaal als sturingsgroep voor bedrijven als General Electric en ENGIE. 

Mario laat zich leiden door de principes van de Business Resource and Waste Matrix. Twee belangrijke, economische pijlers die ervoor zorgen dat een business succesvol kan worden: kosten besparen en groei aan de ene kant en vijf duurzaamheidscriteria aan de andere zijde.

Met zijn eigen bedrijf InnoCrowd gaat hij op zoek naar duurzame en systemische oplossingen voor de bedreigingen van de globale economie. Hij is op dit moment bezig met een digitale productie cluster uit te bouwen gebaseerd op zijn ervaringen bij Boeing, Airbus, TCR en Melotte. Dit project heeft als einddoel het transport van fysieke producten terug te schroeven.
 

“Ik vaar niet tegen de stroom in, ik zoek gewoon een andere rivier”


Toch wordt Mario door menig CEO niet altijd met open armen ontvangen. Logisch, want hij staat ervoor bekend om niet omfloerst te werk te gaan. Zijn mening druist vaak in tegen die van menig CEO, waardoor hij nogal vaak tegen schenen durft te schoppen. Zelf omschrijf hij zijn visie als volgt: “Ik vaar niet tegen de stroom in, ik zoek gewoon een andere rivier.”


We stevenen af op een radicaal anders economisch model

Dat Mario Fleurinck een visie heeft, staat buiten alle kijf. Meer zelfs, hij gelooft dat onze maatschappij in volle snelheid afstevent op een radicale verschuiving van formaat: een maatschappij 3.0, waarbij de mens opnieuw centraal staat en de technologie de noden ondersteunt.
 

“Vroeger was er geen kat die mij geloofde, maar de realiteit bewees dat ik gelijk kreeg”
 

Meer weten over wat er ons - en onze economie - te wachten staat? Op WebTomorrow heeft Mario het over de toekomst van artificiële intelligentie en wat dit betekent voor ondernemers en bedrijven in de toekomst. Net zoals hij in de jaren ‘90 een voorloper was van 3D-printing voelt Fleurinck nu ook aan dat verandering op til staat. “In die tijd was er geen kat die mij geloofde, maar de realiteit bewees dat ik gelijk kreeg.” Weten hoe Fleurinck onze toekomst inschat? Op WebTomorrow schetst hij een duidelijk beeld voor de komende 5 jaar.