Waarom Belgische bedrijven Bitcoin moeten accepteren

Sam Wouters
Door Sam Wouters Innoveren
Waarom Belgische bedrijven Bitcoin moeten accepteren

We horen regelmatig over wat er met Bitcoin gebeurt in de wereld, maar hoe zit het met België? Ook hier zijn er mensen met Bitcoin bezig, alleen wachten we vaak wat langer af met het nemen van innovatieve stappen totdat we ergens anders bewijs hebben gezien dat het werkt. Wereldwijd is dit bewijs er. 96% van de bedrijven die het aannemen als betaalmiddel zou het aan andere bedrijven aanraden en 25% ervan heeft minstens 10% meer omzet.

Bitcoin in België nog beperkt

In België is het aantal bedrijven dat Bitcoin accepteert als betaalmiddel nog vrij beperkt. Het meest gekende voorbeeld is ongetwijfeld de telecomprovider Mobile Vikings. Ook fastfoodwebsite Pizza.be, Babygoodies in Gent, Kook & cadeaushop Cookalike.be en nog een aantal andere kleine bedrijven nemen bitcoins aan als betaalmiddel.

Nu stelt u zich misschien de vraag, waarom zouden ze bitcoins aannemen? Het is alom gekend dat de prijs van Bitcoin flink kan schommelen en dat bedrijven daardoor soms het risico lopen om minder betaald te krijgen dan hun vraagprijs voor producten of diensten.

Wat nu als ik u vertel dat ze Bitcoin aannemen als betaalmiddel omdat ze 0% risico hoeven te lopen, slechts 1% fee moeten afdragen, klanten van over de hele wereld kunnen aantrekken en ook de klant in de winkel via een smartphone kunnen bedienen?

Dit kan via bedrijven als Coinbase en bitpay, die de bitcoin transacties voor hun klanten verwerken en ze het gevraagde bedrag in hun eigen munteenheid bezorgen, minus een fee van 1%. Als u dus bijvoorbeeld schoenen van 100 euro verkoopt, krijgt u effectief 99 euro van een van deze verwerkers, zonder zelf de bitcoins ooit in bezit te hebben.

Als u hiervoor PayPal, Visa of MasterCard zou gebruiken, kan u al snel rekenen op een fee van 2-5%, wat voor veel bedrijven een groot deel van hun winstmarge is. Uit een onderzoek van Goldman Sachs is gebleken dat retailers wereldwijd, jaarlijks zo’n 155 miljard dollar kunnen besparen als alle transacties via Bitcoin gedaan zouden worden.

Coinbase en bitpay hebben al enorme investeringen uit Silicon Valley gekregen en al enkele top managers bij bedrijven als Facebook en Amazon zijn met hun werk gestopt om bij Coinbase te gaan werken. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 60.000 bedrijven die de service van deze 2 betalingsdiensten gebruiken, omdat ze eenvoudigweg niets te verliezen hebben.

Waarom niet meer Belgische bedrijven die bitcoins accepteren?

Waarom zijn er dan niet meer bedrijven in België die bitcoins accepteren? Het antwoord hierop is eenvoudig: ze zijn er niet bekend genoeg mee en hebben er geen vertrouwen in.

De media schrijven veel over Bitcoin, maar het gaat altijd over wat Bitcoin is en wat voor sensationeel nieuws er rond speelt. Heel soms wordt er wat verteld over hoe Bitcoin de wereld kan veranderen, maar nooit over het “waarom”.

Start with the why

Simon Sinek heeft 5 jaar geleden een enorm interessante TED talk gegeven over dit principe. Na het opnieuw kijken hiervan besefte ik me direct dat dit ook volledig van toepassing is op Bitcoin. Als Bitcoin dus een wereldwijd succes wil worden, moet de nadruk gelegd worden op het “waarom”, niet op wat het is.

Waarom geloven mensen in Bitcoin? Het geeft ze vrijheidHoe geeft Bitcoin die vrijheid? Via een transparant en gedecentraliseerd wereldwijd netwerkWat is Bitcoin? Een virtuele munteenheid en een protocol.

Als Bitcoin op deze manier uitgelegd wordt aan mensen, als een soort “internet van geld”, dan begrijpen ze de meerwaarde veel beter. Nu is er veel onjuiste informatie en zijn er veel misvattingen.

Zo denken veel mensen nog steeds dat Bitcoin een bedrijf is (met een CEO) en dat het bijna alleen door criminelen gebruikt wordt. Ik heb over deze misvattingen een blogpost geschreven die ze voor u op kan klaren.

Het is belangrijk dat mensen over de juiste informatie beschikken, want al dit negatieve, incomplete nieuws schrikt ze af, terwijl Bitcoin en het onderliggende netwerk juist enorm veel potentieel hebben voor de wereld op veel verschillende vlakken. Het staat simpelweg nog in zijn kinderschoenen en het is belangrijk om dit te onthouden. De grote massa vond de PC en het internet aan het begin ook maar niets, maar vandaag kunnen we niet meer zonder.

Als u interesse heeft als bedrijf om ook bitcoins te accepteren als betaalmiddel, dan kan u hier op bitpay of op Coinbase de eenvoudige stappen doorlopen om dit te doen. Bitpay heeft als voordeel dat ze een betere customer service hebben, het duurt wel 1 week om te valideren. Bij Coinbase is de eerste 1 miljoen aan transacties gratis, waarna de fee 1% is. Het is sneller om op te zetten maar de customer service is hier en daar wat trager. De keuze is aan u.

Enkele weken geleden heb ik nog een gesprek gehad met Filip Roose van de Belgian Bitcoin Association. Mocht u meer professionele vragen hebben als bedrijf, dan raad ik u zeker aan om ze eens te contacteren.

Hopelijk zullen enkele bedrijven na het lezen van deze post overwegen om voortaan Bitcoin te accepteren via een transactieverwerker. Het zal misschien niet direct tot veel omzet leiden, maar u heeft niets te verliezen.