Facebook heeft de voorbije twee jaar foute cijfers gedeeld met adverteerders over hoe lang hun video's gemiddeld worden bekeken op het sociale netwerk. Dat schrijft The Wall Street Journal. Facebook zit verveeld met de zaak en zette de 'bug' vorige week al recht. De video analytics zouden door Facebook 60 à 80 procent hoger ingeschat zijn dan ze in werkelijkheid waren. 

Wat is er aan de hand? 

Adverteerders kunnen al even analyseren hoe lang een video gemiddeld wordt bekeken op Facebook. Gemiddeld lagen die cijfers een pak hoger dan bij andere sociale netwerken. Nu blijkt er toch een haar in de boter te zitten.

Zo blijkt de gemiddelde kijktijd van een video op Facebook een pak lager te liggen dan eerst gezegd. Facebook beweert dat er een foutje in het algoritme was geslopen. Toch wordt er in adverteerderskringen sceptisch gereageerd op het nieuws.  Het 'foutje' telde video's die minder dan drie seconden werden bekeken niet mee om een gemiddelde kijktijd te berekenen. Hierdoor lag de gemiddelde kijktijd zo'n 60 à 80 procent hoger dan in de realiteit. Door deze korte views niet mee te tellen, werden de cijfers over de kijkduur dus al twee jaar opgeblazen. 

Zuckerberg oops

foto: The Social Network (Columbia Pictures)

Adverteerders reageren verbolgen

De zaak speelt sowieso in het voordeel van concurrenten Google & Twitter. Zo lieten enkele adverteerders al verstaan dat ze met andere netwerken hadden geëxperimenteerd, als ze deze cijfers eerder hadden geweten. Advertentiereus Publicis Media heeft intussen ook al aangedrongen om een soort van toezichthouder in het leven te roepen die de cijfers van Facebook en andere sociale netwerken kan dubbelchecken.

De advertentiegigant liet zich ook al ontvallen dat deze praktijken simpelweg "niet aanvaardbaar" zijn. De uitspraken van Publicis zijn niet te onderschatten. Zo kocht het in 2015 wereldwijd voor 77 miljard dollar aan advertenties aan. Ook andere adverteerders hebben al ziedend gereageerd op het voorval. Twee weken geleden al sloeg Facebook mea culpa en publiceerde het een blogpost waarin ze de fout toegaven. Nu pas lijkt de realiteit bij verschillende adverteerders door te sijpelen.

De vraag die iedereen zich nu stelt: was dit écht een foutje? Wat denk jij? 

Bron: The Wall Street Journal