Heeft Apple plannen om een wereldwijde telecom-provider te worden?

Bloovi Redactie
Door Bloovi Redactie Innoveren
Heeft Apple plannen om een wereldwijde telecom-provider te worden?

"Apple wil het roaming-probleem oplossen," vertelde Apple-topman Eddy Cue in een interview met de Britse krant The Evening Standard. "Torenhoge rekeningen betalen door mobiele data te gebruiken in het buitenland is eigenlijk een triestig probleem," zei Cue. "Het is iets waar Apple momenteel aan werkt met wisselend succes. Het nadeel is dat je een pak mensen hoeft te overtuigen eer je hier iets aan kan veranderen," klonk het nog. 

Wordt Apple een MVNO? 

Cue's opmerkingen zijn vaag, maar impliceren wel dat Apple iets van plan is om hoge roaming kosten te vermijden. Er circuleren al een tijdje hardnekkige geruchten dat Apple van plan zou zijn om een MVNO (Mobile Virtual Network Operator) te worden. Apple zou in dit scenario de netwerk infrastructuur van andere operatoren kunnen gebruiken om een apart aanbod voorzien voor haar klanten - net zoals wat Mobile Vikings vandaag in België doet.  

“We’re trying to fix it and we’re making a little bit of progress but you’ve got to convince a lot of people.”

Apple heeft altijd deze MVNO-geruchten ontkent, maar met de opmerkingen van Cue worden ze terug brandend actueel. Concreet zou Apple zelf databundels en belminuten kunnen verkopen aan iedereen die een iPhone bezit en dat over de hele wereld. Een van dé features zou het afschaffen van roamingkosten kunnen zijn.

Apple zette al concrete stappen om operators buitenspel te zetten:

Ondanks de ontkenningen van Apple werkt het wel degelijk aan technologiën om operators buitenspel te zetten in het Apple-ecosysteem. Zo introduceerde het technologiebedrijf immers al een ingebouwde Apple-simkaart voor de nieuwere generaties iPads, waardoor gebruikers makkelijk kunnen veranderen van operator, zonder ook maar één simkaartje te hoeven verwisselen. 

Daarnaast werkt Apple ook aan de ontwikkeling van een e-Sim. Het technologiebedrijf zou hiervoor samenwerken met andere telecom-spelers om van deze technologie een nieuwe standaard te maken in de telecom-industrie.

Ook tijdens de lancering van de nieuwste generatie iPhones introduceerde Apple een upgrade-programma dat consumenten toelaat om elk jaar een unlocked iPhone te ontvangen zonder ook maar één deal te hoeven sluiten met een operator. 

Denk jij dat Apple plannen heeft als MVNO? 

bron: standard.co.uk / The Verge