Dat het WK zal leven onder je werknemers, daar kan je maar beter van uit gaan. Om de impact van het Belgische elftal op de productiviteit te beperken, en vooral om de sfeer een flinke boost te geven, bedenk je best een goede WK-strategie. Onderstaande tips helpen je alvast een eind op weg!

De basisopstelling: samen kijken op groot scherm

Omdat heel wat wedstrijden pas na 17u00 beginnen, kan je tous ensemble naar een match kijken. Plaats een groot scherm op kantoor of trek naar een sportcafé, ideaal voor de teamspirit. Let wel op, ook al vindt zo’n wedstrijd na de werkuren plaats, ze gebeurt toch in een werkcontext. Je hebt als werkgever nog steeds de verantwoordelijkheid over je werknemers. Een ongeval veroorzaakt door een dronken werknemer op weg naar huis kan dus als een arbeidsongeval beschouwd worden.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, communiceer je best dat kijken naar de match vrijwillig is, buiten de werkuren gebeurt en dat er duidelijke afspraken gelden over het gebruik van (licht) alcoholische dranken. Organiseer eventueel vervoer na afloop van de wedstrijd. Zo verzeker je de veiligheid van je werknemers en bescherm je jezelf tegen aansprakelijkheid.

De kleren maken de man

Komen werken in de Belgische driekleur? Dat kan je in de meeste gevallen toestaan of zelfs aanmoedigen. Het zal de sfeer op het werk alleszins bevorderen! Wie veel klantencontact heeft, houdt het beter subtiel. Als jouw medewerkers beschermende kledij moeten dragen of je bedrijf in de voedingssector actief is, is zelfs een WK natuurlijk geen geldige reden om je niet meer aan het reglement te houden.

Flexibele uurroosters

Wat als de Rode Duivels tot de finale doorstoten en er wedstrijden binnen de werkuren vallen? Dan kan je tijdelijk een ander uurrooster laten gelden voor wie dat wilt – zolang je de arbeidsduur respecteert. Zet medewerkers die niet van voetbal houden niet in de kou: laat hen eventueel shiften wisselen met andere collega’s en geef hen ook de mogelijkheid om te genieten van de aangepaste uurroosters. Hang de tijdelijke uurroosters uit, zodat je bij een eventuele arbeidsinspectie niet in de problemen komt.

Wat je ook doet, sta even stil bij de impact van het WK. Je kan ervan uit gaan dat een groot deel van je werknemers het WK actief meebeleeft, zelfs wanneer je zelf helemaal geen voetbalfan bent. Je kan het bestaan van het WK halsstarrig negeren, maar dat zal er alleen maar voor zorgen dat de voetbalfans op de werkvloer de match stiekem gaan volgen. Zo verlies je productiviteit en gaat de sfeer er onnodig op achteruit.