Steven Droogers en Seppe De Baerdemaecker (© Emilie Bonjé)

‘Geen tijd’ is wellicht hét excuus dat ondernemers het vaakst gebruiken als het aankomt op werken aan de gezondheid. Doordat de bewegingsexperts van PEAK Coaching naar de ondernemers zelf komen met hun personal training, valt dat excuus helemaal weg. Maar trainen met PEAK is (veel) meer dan enkel fysieke oefeningen. “We willen meer bewustzijn creëren rond gezondheid, omdat ondernemen letterlijk topsport is.”

PEAK Coaching werd anderhalf jaar geleden opgericht door Seppe De Baerdemaecker. Vandaag stuurt hij als CEO meer dan 20 personal trainers aan in Vlaanderen. “Ik werkte destijds als zelfstandig personal trainer binnen een studio”, begint hij zijn verhaal, “waarbij ik ook verschillende ondernemers begeleidde. Wat ik daarbij vaak vaststelde, was de veelheid aan – begrijpelijke – excuses om naar de studio te komen: ik zit nog in een meeting, ik sta in de file, ik moet onverwacht naar een pitch, ik krijg het er vandaag niet meer tussen…

Dus toen besloot ik een eigen organisatie te beginnen en naar de ondernemers zelf te gaan, vanuit de drive om hen zoveel mogelijk te ontzorgen. Ik redeneerde: als ik aan hun deur sta, is de kans groter dat ze opendoen en deelnemen (lacht). Maar de ondernemer kiest zelf waar hij het wil laten doorgaan: in zijn tuin? In een park? Kan allemaal. By far het populairste tijdsslot is trouwens 6u30, omdat niemand dan meetings heeft én omdat er dan meer privacy is: niet alle ondernemers staan ervoor te springen om voor het oog van hun medewerkers te trainen.”

CEO Seppe De Baerdemaecker (© Emilie Bonjé)

Positief en energiek gevoel

“Voor alle duidelijkheid: wij geven geen groepstrainingen in bedrijven, we focussen echt op de ondernemer & executive zelf. Met als belangrijkste argument dat ondernemen letterlijk topsport is. Maar waar een topsporter een heel team heeft – trainer, kinesist, voedingsdeskundige … – en een agenda die voor hem geregeld wordt, moet een ondernemer doorgaans alles zelf doen. En dan komt zijn gezondheid vaak op de laatste plaats. Vandaar ook onze baseline: be the CEO of your body. Probeer op dezelfde manier voor je lichaam te zorgen als de manier waarop je je bedrijf runt en je mensen aanstuurt.

Ondernemen is letterlijk topsport. Maar waar een topsporter een heel team heeft – trainer, kinesist, voedingsdeskundige … – en een agenda die voor hem geregeld wordt, moet een ondernemer doorgaans alles zelf doen

Bijkomende reden om op ondernemers te focussen, is het watervaleffect: een leider die goed in zijn vel zit, straalt dat uit naar zijn medewerkers en zal ze meekrijgen in die gezonde mindset. Je kan op dat vlak dus een rolmodel worden. Joris Van Der Gucht, founder van Silverfin, zei me dat ook: ‘als ik eerst ga lopen en dan naar kantoor ga, begroet ik iedereen, omdat ik me positief en energieker voel. Train ik niet, dan is de kans groot dat ik gejaagd naar mijn kantoor loop om mails te gaan beantwoorden’. Dat zijn de zaken die wij met PEAK Coaching willen bereiken.”

“Nog een derde reden dat we op ondernemers focussen, is dat groepslessen niet meer van deze tijd zijn: train je tien man, dan zitten daar twee hypersportieve triatleten in, drie deelnemers die in geen jaren gesport hebben en vijf die daar ergens tussenin zitten, zodat niemand zich er echt goed bij voelt. Bovendien heeft niemand dan echt een vertrouwenspersoon, wat je bij één-op-één-training natuurlijk wel hebt. En ook nodig hebt, zeker omdat in deze tijden van online en offline werken iedereen wat zoekend is.”

Gezondheid als totaalconcept

Een typevoorbeeld van een drukbezette ondernemer die zijn gezondheid niet altijd als prioriteit beschouwde en het limited belief hanteerde dat hij geen tijd had om te sporten, was Steven Droogers. Hij was een van de eerste klanten die door Seppe begeleid werd begin 2020. Net op dat moment was Steven op zoek naar een personal trainer. “Ik stond eerst wat sceptisch tegenover die zoektocht”, vertelt hij over dat contactmoment, “want ik associeerde personal training altijd met wannabe bodybuilders, BV’s en influencers (lacht). Maar ik merkte al snel dat het bij Seppe vooral om haalbaarheid ging: de eerste stap die je bij personal training moet zetten, is letterlijk die eerste stap zetten. Terug aan het bewegen gaan.”

Ik stond eerst wat sceptisch tegenover de zoektocht naar een personal trainer. Ik associeerde personal training altijd met wannabe bodybuilders, BV’s en influencers

Vandaag is Steven medezaakvoerder bij PEAK Coaching. “Er zijn bij ons verschillende trajecten mogelijk, maar het uitgangspunt is altijd hetzelfde: het energieniveau van de ondernemer maximaliseren. Dat begint altijd met bewegen, maar daar stopt het niet, omdat wij gezondheid echt als een totaalconcept zien, meer bepaald met vijf domeinen: naast beweging zijn dat voeding, ademhaling, slaap en mental wellbeing.”

We willen meer en meer de focus leggen op lifestyle coaching: daarin moet sport niet per se centraal staan. Het kan even goed zijn dat onze coaches een slaapprobleem detecteren en daarop gaan werken, of de ondernemer doorverwijzen naar een specialist ter zake. Want wat voor zin heeft het om iemand een zware training te geven en af te matten als die persoon maar drie uur per nacht geslapen heeft of met een jet lag kampt? Dan moet je eerst dat probleem aanpakken, want anders benut je de energie allerminst optimaal en zet je die persoon niet in zijn volle ondernemerskracht - wel integendeel.”

(© Emilie Bonjé)

Duurzame vooruitgang door nudging

Peak Coaching werkt aan de hand van drie luiken: Move, twee à drie keer per week sporten zonder al te grote doelstellingen, behalve fitter worden en zich beter voelen. Haalbaarheid is hierbij key. In de tweede fase, Train, kunnen er wel challenges aan te pas komen en kan naar een concreet doel worden toegewerkt. Het derde luik luistert naar de naam Perform, en daar draait alles rond ‘meten is weten’. In die fase kan Peak Coaching op basis van data de ondernemers heel gericht gaan ondersteunen, bijvoorbeeld bij de voorbereiding op een marathon. Doorheen dit traject proberen we onze klanten op een subtiele manier te prikkelen om hun levensstijl aan te passen. We focussen daarbij vooral op de techniek van 'nudging' om een blijvende gedragsaanpassing bij onze klanten te bekomen.”

Wij willen dat onze klanten zich beter voelen en kijken naar het totaalplaatje op vlak van energie

“Wij zijn dus geen bedrijf dat enkel wordt ingeschakeld om mensen x aantal kilo te doen vermageren of meer spiermassa te laten kweken”, verduidelijkt Seppe De Baerdemacker. “Wij willen dat onze klanten zich beter voelen en kijken zoals gezegd naar het totaalplaatje op vlak van energie. Want als we puur zouden werken op gewichtsverlies en die doelstelling is na twee maanden bereikt, dan valt de intrinsieke motivatie gewoon weg. En voor alle duidelijkheid: ondernemers die alleen het luik Move willen aansnijden, dat kan natuurlijk perfect. Je beslist zelf over hoever je in dat traject gaat, en wij reiken de tools aan. Wil je fitter worden? Kan perfect. Wil je intermittent fasting uitproberen, of koudeprikkels via ijsbaden? Kan even goed.”

(© Hooked Visuals)

Werken aan bewuste Bourgondiërs

“Kort en goed: bij PEAK Coaching werken we niet zozeer taak- maar vooral mensgericht”, aldus Steven Droogers. “Met als centrale vraag: wat heeft de ondernemer echt nodig? Een zware training is bij ons dus niet per definitie een training waarna je helemaal afgemat bent, maar een training waarin je als ondernemer aan je persoonlijke noden hebt gewerkt.

Dat kan dus even goed om ademhaling gaan, of stress, of een pijnlijke heup. En geloof me, als je daar een uur geconcentreerd op werkt, zal je ook getraind hebben. Bij dat alles geloven wij heel sterk in nudging: klanten meekrijgen in dat verhaal zonder dat ze dat zelf beseffen, maar gewoon door ze tools aan te reiken of een inzicht te delen. Op die manier doen we ook hun levensstijl geen geweld aan. Wij willen immers niet dat ze van alles moeten opgeven.”

Waar wij naar streven, zijn bewuste Bourgondiërs. Ja, je mag genieten van wijn en van lekker eten, maar wees je daarbij steeds bewust van het belang van duurzame gezondheid

“Dat doen we zelf ook niet, zoals je wel kan zien aan de wijnkast hier achter mij”, lacht Seppe De Baerdemaecker. “Ook wij genieten van een goed glas wijn of van een avond op restaurant. Waar wij naar streven, zijn bewuste Bourgondiërs. Ja, je mag genieten van wijn en van lekker eten, maar wees je daarbij steeds bewust van het belang van duurzame gezondheid.”