Er was de voorbije weken veel te doen rond internetvrijheid, en censuur op het Belgische web. Na het omstreden voorstel van Peter Dedecker, lanceerde ‘Anonymous Belgium’ in mei de boodschap dat zij het Belgische web zou bevrijden. Hoe dit precies in zijn werk zou gaan, werd in de boodschap niet vermeld. Nu blijkt dat juristenkantoor Mylex achter de actie zat.

Mylex geïnspireerd door Nadim Kobeissi

Het juristenkantoor haalde haar inspiratie uit de presentatie van Nadim Kobeissi op het door Bloovi georganiseerde event Phare Conference te Gent. Nadim Kobeissi vertelde tijdens zijn presentatie op Phare over het feit dat het internet in België door de overheid gecensureerd wordt. De meesten van de aanwezigen waren verrast door dit nieuws. Dat zette juristenkantoor Mylex aan om een actie te bedenken die meer burgers hiervan zou bewust maken.

Mylex nam identiteit van Anonymous Belgium aan

Om genoeg aandacht te kunnen vestigen op het feit dat de Belgische overheid internetcensuur toepast heeft het juristenkantoor de identiteit van Anonymous Belgium aan. "Wanneer we hadden gewerkt met onze eigen kantoornaam, was de impact, en het maatschappelijk debat, nooit hetzelfde geweest," schrijft het kantoor in een persbericht.

"We vrezen niet voor represailles door Anonymous. Zij staan immers voor hetzelfde principe: vrijheid voor het internet," klinkt het.

Persbericht

Midden mei lanceerde 'Anonymous Belgium' de boodschap dat deze organisatie het Belgische web zou bevrijden. Op de website censorthis.be stond als lanceerdatum 15 juni en de vraag zich in te schrijven voor meer nieuws. Verschillende redacties kregen vandaag een persbericht binnen, begeleid met een filmpje persmap & een ludieke bivakmuts. Het persbericht verklapt dat Mylex achter Anonymous Belgium zit en toont via een filmpje waarom het juristenkantoor deze actie ondernam. Kijk even mee:

 

 

 

Waarom deze actie?

"We geloven in de basisprincipes van het world wide web. We geloven dat internettoegang ten allen tijde vrij moet zijn, en dat dit ook juridisch gewaarborgd moet blijven. Vandaag blokkeert de Belgische overheid maar liefst meer dan 80 websites. Dit gaat in tegen het principe van openbaarheid van bestuur en is niet in overeenstemming met het Wetboek van Strafvordering. Bovendien is er ook geen transparantie over welke websites het gaat," zegt Mylex.

"Vaak worden websites geblokkeerd waar illegale medicatie, gokproducten, en andere worden verkocht. Dit is echter weinig meer dan een drogargument. Censuur is slechts een masker voor de goede huisvader & pakt de bron van het probleem niet aan."

"Hoe verschilt onze democratie nog van dictatuurstaten?"

‘Hoe verschilt onze democratie dan nog van censuurstaten?’, vragen de juristen van Mylex, alias Anonymous Belgium. "Kan iedereen, ook maar een beetje gekrenkt door de inhoud beschikbaar van het net, straks vragen om een blokkering van die website? En hoe zal onze democratie dan nog verschillen van meer extreme censuurstaten zoals China, Iran of Noord-Korea?".

Meer uitleg over hun ideologische strijd geven de juristen op de website http://unveiled.censorthis.be. Je krijgt er ook de kans om de actie te steunen door een anonymous-foto (met blaclava of ander hoofddeksel) van jezelf te posten op twitter met de hashtag #liberatebelgium

Hoe denk jij over internetcensuur? Wist je dat het in ons land werd toegepast?