Apple is in een stevig juridisch gevecht verwikkeld met de FBI. De Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst wil immers toegang krijgen tot de iPhone van een terrorist. De technologiereus zegt dat het geen toegang heeft tot klantgegevens en dus niet in staat is om de FBI te helpen. Toch denkt de FBI Apple te kunnen dwingen om wél die toegang te krijgen. Om het argument te kunnen winnen, baseert de FBI zich op een wet uit 1789. Dit is waar de discussie écht om draait: 

"Apple kan geen gegevens uitwisselen"

Apple ligt al jaren in de clinch met de FBI. Sinds de Snowden-affaire en de iCloud hack is de technologiegigant meer dan ooit op haar hoede en wil het de privacy van haar klanten te allen prijze beschermen

In het verleden kon Apple, indien sprake van een rechtsbevel, klantgegevens uitwisselen met de overheid. Sinds iOS 7 en de introductie van een hardwarematige 'secure enclave' behoort dat tot de verleden tijd. Apple kan enkel basisgegevens uitwisselen met overheden. Iets waar veiligheidsdiensten niet over te spreken zijn. 

De FBI wil dat Apple een software schrijft die toegang kan verlenen tot iPhones van criminelen. Apple ziet zo'n stuk software als de software-equivalent van kanker.

"Eens zo'n software in de verkeerde handen geraakt, liggen de gegevens van honderden miljoenen mensen op straat," waarschuwt Apple-CEO Tim Cook. 

Wet uit 1789 moet FBI helpen om gelijk te halen

De FBI wil Apple toch dwingen om de software te ontwikkelen en vond ook een wet die hen daarin zou ondersteunen. Opvallend: die stamt uit 1789 en staat bekend als de 'All Writs Act' (AWA). Volgens die wet is de FBI weldegelijk in staat om Apple te dwingen tot het schrijven van een backdoor in haar software. 

De All Writs Act kent haar oorsprong in het eerste Amerikaanse parlement. De wet werd gestemd om de prille Amerikaanse federale staat in het zadel te houden tijdens de prille periode van haar bestaan.

Zo moest een evenwicht worden gevonden tussen de macht van de staat, en die van de federale overheid. De federale overheid mocht niet optreden als tiran en moest zich houden aan de verworven bevoegdheden. Toch bleek dat de federale overheid meer juridische armslag nodig had, en daarvoor bood de All Writs Act een oplossing. Het gaf de federale overheid meer ruimte en flexibiliteit om wettelijke obstakels te overwinnen. 

Het lijkt erop dat de FBI deze wet nu probeert te gebruiken als een blanco cheque om meer macht te krijgen. Volgens velen een twijfelachtige zet, aangezien de wet moet bekeken worden in de tijd waarin ze werd goedgekeurd. En ook: ze is niet gestemd met de digitalisering in het achterhoofd. 

Benieuwd hoe de rechtbanken in San Bernadino de poging van de FBI tot het betrekken van de AWA-wet zullen evalueren. In New York liep een soortgelijke rechtzaak gisteren op een sisser af. De rechter besliste daar dat Apple niet kan worden gedwongen om iPhones te unlocken.