De boel draaiende houden bij organisaties die een omzet draaien van enkele miljarden per jaar is niet evident. Richard Branson, Elon Musk en Jeff Bezos zijn drie bekende CEO's die het met hun multinationals toch voor elkaar krijgen. Zij hebben deze tips in petto.

Elon Musk

Musk is een Amerikaans topingenieur. Hij is de oprichter van SpaceX en mede-oprichter van onder andere Paypal en Tesla. De man moet zijn tijd weten te verdelen over drie multi-miljoenen bedrijven in drie totaal verschillende sectoren. En dat weet hij succesvol te doen.

Musk leidt een zeer strikt gepland leven en volgt een strakke agenda. Maandag, dinsdag en een deel van vrijdag houdt hij zich enkel bezig met Space X. Op dinsdagen en woensdagen kan je hem vinden bij Tesla Motors en op vrijdagnamiddag is hij in de designstudio van Tesla. Hij prijst zijn e-mailgebruik aan als zijn (non-stop) manier om dingen voor elkaar te krijgen.


Bron: Financial Post Bron: Financial Post

Maar er is meer. De Amerikaan heeft vijf kinderen uit zijn eerste huwelijk. Met zo’n grote familie verplicht hij zichzelf om zijn weekends vrij te houden. Ook al wil dat zeggen dat hij 14 uur per dag moet werken tijdens de week. Een duidelijke scheiding tussen werk en privé vindt hij uiterst belangrijk.

Kort samengevat:


  • Laat je werk je privéleven niet overschaduwen

  • Bescherm de tijd/weekends voor jezelf door vijf werkdagen alles van jezelf te geven

  • Discipline en een op maat gemaakt schema zijn twee essentiële aspecten die het werk vlotter laten gaan

Richard Branson

De grote man van Virgin group, Richard Branson, heeft het imago van enfant terrible, maar hij weet wel hoe hij op een gezonde manier een bedrijf moet leiden. Daarenboven is hij verrassend fit voor een zestigplusser. Zo staat hij elke ochtend op om zes uur voor zijn dagelijkse work out.

Bron: Huffington Post Bron: Huffington Post

Na zijn work out maakt hij een lijst van dingen die hij die dag moet doen. Het is een lijst die niet enkel officiële of professionele taken omvat maar ook nadenken over ideeën of praten met bepaalde mensen staan op dat lijstje. Hij zorgt er wel voor dat zijn doelstellingen van de dag zo haalbaar mogelijk zijn.

Nog belangrijker, hij laat zichzelf niet overstelpen door mails. Na het lezen van zijn dagelijks binnengekomen e-mails, antwoordt hij meteen op een aantal berichten. De rest van zijn mails laat hij beantwoorden door assistenten of andere bevoegde medewerkers.

Kort samengevat:

  • Branson’s manier van werken kan gemakkelijk ondersteund worden door online tools zoals Wrike. Met deze applicatie kan je taken eenvoudig organiseren en delegeren

  • Onder het motto “een gezonde geest in een gezond lichaam”: werk elke dag aan je gezondheid en je brein zal beter presteren

Jeff Bezos

Bezos is het brein achter het grootste e-commerce netwerk ter wereld, Amazon. De man is geobsedeerd door ‘de consument’. Het merendeel van zijn dagen vult hij met observeren van winkelende mensen en zijn bevindingen vervolgens toe te passen bij Amazon.

Bron: msicollege.com Bron: msicollege.com

In tegenstelling tot anderen is Bezos niet altijd bereikbaar. Hij leest en beantwoordt zijn mails wel, maar twee dagen per week heeft hij ‘proactive’ days: dagen waarop hij geen mails bekijkt en vergaderingen of andere zaken inplant. Hij gebruikt die dagen voor eigen observaties, waarvan hij denkt dat die op die momenten belangrijk zijn.

Kort samengevat:

  • Jij bent de baas over jouw tijd. Niet elke dag maar toch minstens twee dagen in de week. Deze dagen geven niet enkel rust aan je brein, maar je zal ook efficiënter werken op je ‘non-proactive’ days

  • Verkwis geen tijd. Ben je onderweg naar een vergadering? Gebruik die tijd dan om te brainstormen over nieuwe ideeën

In welke time management tips kan jij je het meest vinden?

Bron foto: Fast Company