Bron foto: Shutterstock

Soms gaat technologie er met een gigantische sprong vooruit. Virtual reality is zo’n voorbeeld. Oculus Rift, Samsung’s Gear VR, HTC Vive en Google Cardboard, voor ieder wat wils. Je mag 2016 gerust het jaar van de mainstream VR noemen. Tegen 2020 zou het hele zaakje zo’n 30 miljard dollar waard zijn. Niet enkel de game- en entertainmentindustrie zijn klaar voor VR, ook heel wat andere sectoren staan open deze virtuele realiteit. 

1. Live events

Hoewel de meeste VR-content vooraf opgenomen is, treedt live VR ook meer op de voorgrond. Zo maakte Youtube het onlangs mogelijk om ook live 360° video te streamen. Vooral met sportwedstrijden en concerten wordt er geëxperimenteerd.  Zo gaan Universal en iHeartRadio samenwerken om enkele optredens te live streamen.

Live stream concert 360°

Bron foto: Fortune

2. Immobiliën

Zelfs in ons Belgenlandje zet de immosector hard in op 360° fotografie en VR. Logisch ook, want hoe kan je nu beter een huis op afstand tonen dan je klanten er virtueel in rond te laten lopen? Bovendien bespaart het de immokantoren veel tijd, want zo moeten ze minder rondleidingen ‘in ’t echt’ geven. In Silicon Valley staan ze natuurlijk al een stapje verder. Daar ontwikkelen ze zelfs interactieve 3D-modellen van huizen die te koop staan.

3. Mode

De Nieuw-Zeelanders experimenteren ondertussen met volumetrische VR. Die laat je toe om objecten en mensen van alle kanten te bekijken. Erg geschikt voor mode, want zo kan je pas echt zien hoe dat ene leuke jurkje valt. Het bedrijf 8i is een echte voorloper op dit vlak en bekijkt de mogelijkheden in de mode-industrie.

4. Leger

Hier valt misschien wel het meeste geld te rapen. Simulaties ontwerpen om zo militairen te trainen, is een markt die 9,3 miljard dollar waard is. Er zijn hier dan ook al enkele spelers te vinden. Zo ontwikkelt Plextek VR-training voor militaire verpleegkundigen, terwijl het Koreaanse DoDaam oefeningen voor paratroepers maakte, speciaal voor de Oculus Rift. The sky is the limit. Letterlijk.

5. Geneeskunde

De Britse start-up Medical Realities ontwikkelde de Virtual Surgeon tool, die toelaat om een operatie door de ogen van een ervaren chirurg te ervaren. VR HealthNet creëert dan weer VR-modules voor verpleegkundigen om bepaalde handelingen aan te leren, zonder dat een patiënt daarvoor gevaar moet lopen.

Medical Realities virtual surgeon

Bron foto: Medical Realities

Welke VR-toepassingen zou jij nog graag in het leven geroepen zien? 

Bron: Fast Company